Όλα όσα άλλαξαν, αλλάζουν ή θα αλλάξουν στη Λευκωσία

«Όλα τα έργα που εκτελεί ο Δήμος Λευκωσίας έχουν έναν κοινό στρατηγικό σχεδιασμό: η πρώτη κατηγορία έργων και υποδομών είναι η Εντός των Τειχών πόλη, η δεύτερη το Εμπορικό Κέντρο της Λευκωσίας και η τρίτη οι οικιστικές περιοχές, οι ενορίες και συνοικίες».

Article featured image
Article featured image


Ο Χρύσανθος Φάκας, Δημοτικός Σύμβούλος Λευκωσίας, επισημαίνει όλα όσα ήρθαν ή θα έρθουν στην πρωτεύουσα.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι απομένουν πολλά να γίνουν. Η ανάπτυξη της Λευκωσίας απαιτεί διαρκώς και περισσότερες προσπάθειες και οι δημότες μας περιμένουν πολλά από εμάς.


Η πόλη μας αποκτά ξανά την δυναμική της. Μένει πάντα ζωντανή, ξεχωρίζει γιατί έχει ποιότητα. Αναπτύσσεται.

Σε μια περίοδο που γίνεται καμπή για την βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων της Κύπρου, η Λευκωσία δείχνει τον δικό της δρόμο και μπαίνει στην πρωτοπορία.

FB_IMG_1625834231306.jpg


Τι την διαφοροποιεί από το παρελθόν; Στις πολλές δεκαετίες που προηγήθηκαν, κάτω από πιεστικές ανάγκες αστικοποίησης και τα προβλήματα της τουρκικής κατοχής, έλειψε η ομαλή και συγχρονισμένη ανάπτυξη της Λευκωσίας σε όλες τις ενορίες της.

Από τη δική μου εμπειρία, ως Δημοτικός Σύμβουλος, βλέπω καθαρά ότι αυτό αλλάζει, γιατί τώρα σχεδιάζουμε για να υπάρχει μια ταυτόχρονη, ενιαία αναβάθμιση και αναζωογόνηση περιοχών σε όλη της επικράτειά της.

Όλα τα έργα που εκτελεί ο Δήμος Λευκωσίας έχουν έναν κοινό στρατηγικό σχεδιασμό: η πρώτη κατηγορία έργων και υποδομών είναι η Εντός των Τειχών πόλη, η δεύτερη το Εμπορικό Κέντρο της Λευκωσίας και η τρίτη οι οικιστικές περιοχές, οι ενορίες και συνοικίες, όπως ο Άγιος Ανδρέας, η Παλλουριώτισσα, οι Άγιοι Ομολογητές, το Καϊμακλί, καθώς και άλλες ενορίες που είναι περιμετρικά του Εμπορικού Κέντρου (Άγιος Αντώνιος, Λυκαβηττός κ.α.).

FB_IMG_1625834537843.jpg

FB_IMG_1625834543932.jpg


Τα έργα που υλοποιούμε - και άλλα πολλά που σχεδιάζουμε - σε ορίζοντα 10ετίας μεταμορφώνουν κυριολεκτικά την πρωτεύουσα: ενδεικτικά αναφέρω το νέο Δημαρχείο, την Πλατεία Ελευθερίας που ενώνει το παλιό με το νέο, την Στασικράτους και τη Μακαρίου, «ξυπνούν» ολόκληρη την πόλη. Με σύγχρονες υποδομές που προσελκύουν νέο κόσμο, εκατοντάδες γραφεία και επιχειρήσεις, αλλά και οικιστικές μονάδες που ανεγείρονται συνεχώς.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι απομένουν πολλά να γίνουν. Η ανάπτυξη της Λευκωσίας απαιτεί διαρκώς και περισσότερες προσπάθειες και οι δημότες μας περιμένουν πολλά από εμάς.

FB_IMG_1625834824766.jpg

FB_IMG_1625834832461.jpg

FB_IMG_1625834838639.jpg


Έχουμε μπροστά μας συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές και χρειάζεται επιμονή, αποφασιστικότητα για να προχωρήσουμε. Έχω ως παράδειγμα το μέτρο εκείνο που θα αλλάξει την ποιότητα ζωής στην Λευκωσία: τη στροφή για συστηματική χρήση των δημοσίων μεταφορών αλλά και στη συνεχή βελτίωσή τους. Το δίκτυο μικρών λεωφορείων βοήθησε. Χρειαζόμαστε περισσότερες επιλογές, όπως ο υπό κατασκευή ποδηλατόδρομος της Λευκωσίας από την Έγκωμη που θα περνά μέσα από το κέντρο της πόλης και θα φθάνει μέχρι το Καϊμακλί.

Επιτακτική είναι και η ανάγκη της άμεσης επαναξιολόγησης της εγκατάστασης του Τράμ, όπου θα γίνει άμεσα μέσω του αναθεωρημένου Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας της Λευκωσίας.

Ένα βελτιωμένο μοντέλο Τράμ που θα ξεκινά από το Νέο Νοσοκομείο θα διασχίζει τις Λεωφόρους Λεμεσού, Μακαρίου, θα περνά από τα Υπουργεία Εσωτερικών - Οικονομικών και θα καταλήγει στην Λακατάμεια, ΝΑΙ χρειάζεται!

FB_IMG_1625834799815.jpg


Οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να εφαρμοστεί! Πρέπει να το προχωρήσουμε!

Όμως είναι αλήθεια ότι αργήσαμε στην Κύπρο, ότι είμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο για εναλλακτικές επιλογές διακίνησης. Αλλά μπορούμε να αλλάξουμε νοοτροπία και η Μείζονος Λευκωσία να γίνει το παράδειγμα για όλη την Κύπρο.

Ζω την Λευκωσία σε κάθε της βήμα. Ο χαρακτήρας της Λευκωσίας πηγάζει από την ιστορία και τον πολιτισμό της. Η πραγματική δύναμη της Λευκωσίας είναι το ιστορικό βάθος της, η πολιτιστική ταυτότητα της. Η Λευκωσία είναι ξεχωριστή πόλη - συναπάντημα των πολιτισμών, που άφησαν πίσω τους ένα ισχυρό αποτύπωμα. Τα τείχη, οι προμαχώνες, τα μνημεία, τα αρχοντικά, οι χώροι λατρείας, δείχνουν την ιστορική συνέχεια που είχε η πόλη μας, σαν σκυτάλη που έδινε ο κάθε Λευκωσιάτης στον επόμενο, για να είμαστε σήμερα εδώ, αυτοί που είμαστε. Ο πολιτισμός και ο ανθρώπινος χαρακτήρας της πόλης μας συμπληρώνουν το οικονομικό και επιχειρηματικό πρόσωπό της.

Έχουμε τα κίνητρα, έχουμε τη δύναμη των Λευκωσιατών για να ανακτήσει η Λευκωσία τον πρωταγωνιστικό της ρόλο. Η λέξη - κλειδί είναι η βιώσιμη ανάπτυξη! Την κρατώ ως πυξίδα για τα έργα της Λευκωσίας. Να διευκολύνουμε την προσβασιμότητα, να κάνουμε έργα φιλικότερα στο περιβάλλον. Ο περιορισμός της χρήσης οχημάτων, η φύτευση εκατοντάδων νέων δέντρων, η λειτουργία πάρκων δείχνουν την προσέγγιση μου στα δημοτικά πράγματα.

Η Λευκωσία είναι μοιρασμένη και δεν πρέπει να προσπερνούμε όσα σημαδεύουν στην πόλη μας. Το δικό μας παράδειγμα συνεργασίας με την Τ/κ Κοινότητα με κοινό σχεδιασμό και πρόβλεψη για αμοιβαίο όφελος των δημοτών μας, συνιστούν ουσιαστική συμβολή για όλη την Λευκωσία, όλη την Κύπρο. Θυμίζω το Master Plan της Λευκωσίας (Λέλλος Δημητριάδης - Μουσταφά Ακιντζί). Είναι κτήμα των Λευκωσιατών και γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει πρόβλεψη για το μέλλον, ως μέλος του ΔΣ του Δικοινοτικού Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων Μιας Μηλιάς.

FB_IMG_1625834588718.jpg


Η Λευκωσία μπορεί να γίνει η πόλη της ποιότητας.

Μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής, με όρους του 21ου αιώνα, προσφέροντας στους κατοίκους της, υποδομές, βιώσιμη ανάπτυξη και σταθερή αναβάθμιση, μια πρωτεύουσα που να ακτινοβολεί σε όλη την Κύπρο.

Η Λευκωσία είναι η «καρδιά» της Κύπρου και γι’ αυτήν αξίζει να δώσουμε ακόμα περισσότερες δυνάμεις!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ