Για πρώτη φορά κρατούμενος εκτός Γκουαντάναμο, στην εποχή Μπάιντεν

Ένας 56χρονος πολίτης, ο οποίος είχε απαλλαγεί από τις κατηγορίες πριν από πέντε ολόκληρα χρόνια, μεταφέρθηκε ήδη στο Μαρόκο προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος.

Article featured image
Article featured image

Για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος Μπάιντεν, η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε κα προχώρησε στη μεταφορά κρατουμένου εκτός της στρατιωτικής φυλακής του Γκουαντάναμο.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια νέα προσπάθεια να συρρικνωθεί ο εξαιρετικά αμφιλεγόμενος πληθυσμός της φυλακής και πιθανώς να οδηγήσει και στο οριστικό κλείσιμό της.

Ο κρατούμενος, ο 56χρονος Μαροκινός πολίτης Abdul Latif Nasser, είχε απαλλαγεί από τις κατηγορίες και είχε οριστεί η απελευθέρωσή του το 2016, αλλά κρατήθηκε στις φυλακές για άλλα πέντε χρόνια.


Συνολικά, πέρασε 19 χρόνια στο Γκουαντάναμο χωρίς κατηγορίες εναντίον του, καθιστώντας τον έναν από τους φυλακισμένους του Γκουαντάναμο, που υπόκεινται σε απεριόριστη κράτηση.

Η μεταφορά του στο Μαρόκο εγκρίθηκε κοντά στο τέλος της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία είχε δεσμευτεί να κλείσει το Γκουαντάναμο, αλλά ο Πρόεδρος Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν μπορέσει να αφεθεί ελεύθερος ο Nasser.

Η άφιξή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο ουσιαστικά σταμάτησε τη διαδικασία μεταφοράς κρατουμένων, με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο να δεσμεύεται να «φορτώσει το Γκουαντάναμο με κακούς».

Τώρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε να αναλαμβάνει δράση από το σημείο που είχε σταματήσει η διοίκηση Ομπάμα.

E6pgqWfWQAQDKAH-e1626704641612.jpeg


Η μεταφορά του Nasser στη χώρα καταγωγής του αφήνει 39 ακόμα κρατούμενους στο Γκουαντάναμο, από τους περίπου 800 συνολικά, από όταν άνοιξε η φυλακή το 2002.

Η πλειονότητα των κρατουμένων που παραμένουν στο Γκουαντάναμο - περίπου τα τρία τέταρτα - κρατούνται επίσης ως «κρατούμενοι για πάντα» χωρίς κατηγορία εναντίον τους ή δίκη. Για δέκα από αυτούς έχει εγκριθεί η αποφυλάκισή τους από αρμόδια επιτροπή επανεξέτασης του Γκουαντάναμο, όπως και στην περίπτωση Nasser, αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν βρει ακόμη χώρες που είναι διατεθειμένες να τους πάρουν, οι οποίες θα έχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας.

Η απελευθέρωση του Nasser ακολουθεί πλήθος ενδείξεων που υποδηλώνουν ότι έρχεται μια αλλαγή στην πολιτική προσέγγιση σε ότι αφορά στο Γκουαντάναμο.

Ο Nasser προσγειώθηκε στο Μαρόκο νωρίς το πρωί της Δευτέρας, κρατήθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Καζαμπλάνκα, ενώ θα επανασυνδεθεί με την οικογένειά του τις επόμενες ημέρες και θα εργαστεί στην επιχείρηση καθαρισμού πισινών του αδελφού του, σύμφωνα με τους δικηγόρους του.

Ωστόσο, ορισμένοι Ρεπουμπλικανικοί γερουσιαστές εξακολουθούν να αντιτίθενται στο κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο και την απελευθέρωση των κρατουμένων, λέγοντας ότι παραμένουν απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ