Ο δημοσιογράφος/blogger Μιχάλης Χριστοδούλου ανηφορίζει στον Ασκά

Γνωστά άτομα* που γεννήθηκαν ή διαμένουν στην Κύπρο, δεκαπέντε φύσει και θέσει νησιώτες, γράφουν για τον αγαπημένο τους προορισμό, εκθειάζοντας πόλεις και χωριά και δίνοντας tips για βόλτες αλλά και road trips.

Article featured image
Article featured image

Ταξιδεύοντας απ’ άκρη σ’ άκρη της Κύπρου όλα αυτά τα χρόνια, μου είναι αδύνατο να έχω έναν και μόνο αγαπημένο προορισμό. Υπάρχουν διάφορα μέρη του νησιού που ξεχωρίζω και θέλω να επισκέπτομαι συχνά και μερικά που τα έχω μέσα στην καρδιά μου. Ένας από αυτούς τους προορισμούς είναι και το γραφικό ορεινό χωριουδάκι της επαρχίας Λευκωσίας, στην οροσειρά Τροόδους, στην περιοχή Πιτσιλιάς, που βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, ο Ασκάς.


PSX_20201006_082203.jpg


Ο Ασκάς είχε μπει στην καρδιά μου πολλά χρόνια πριν, όταν βρέθηκα εκεί για τις ανάγκες ενός τηλεοπτικού ρεπορτάζ στο πλαίσιο των γυρισμάτων της σειράς εποχής του ΡΙΚ «Οι γενιές της σιωπής». Μοναδική αρχιτεκτονική, στενά λιθόστρωτα δρομάκια, κεραμιδένιες σκεπές και μια μαγευτική αμφιθεατρική θέα. Ένα χωριό που πάγωσε στον χρόνο και μας ταξιδεύει στην Κύπρο του περασμένου αιώνα. Η ομορφιά του Ασκά είναι αλλιώτικη τους φθινοπωρινούς μήνες, ιδιαίτερα στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, γι’ αυτό και προτιμώ να τον επισκέπτομαι εκείνη την περίοδο. Τότε, το σκηνικό παίρνει όλα εκείνα τα ιδιαίτερα, νοσταλγικά και γήινα χρώματα του φθινοπώρου, μεταμορφώνοντας το χωριό σε καρτ ποστάλ.


Τα κιτρινισμένα φύλλα των δέντρων, τα πρωτοβρόχια και η μικρή πτώση της θερμοκρασίας δημιουργούν ένα απόλυτα ρομαντικό σκηνικό σε ένα χωριό ιδανικό για φωτογραφίες. Μια περιδιάβαση στα λαβυρινθώδη δρομάκια είναι αρκετή για να σε κερδίσει. Περπατώντας, θα σε συντροφεύει η ροή του ποταμού του Ασκά, μέχρι να φτάσεις στην πολύ ξεχωριστή και δημιουργημένη μέσα σε δάσος από φουντουκιές και καρυδιές Πλατεία ΚΟΤ.


IMG_20201005_145036.jpg

IMG_20201005_161624.jpg


Η Πάνω Βρύση είναι στο κέντρο του χωριού, όπως και η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, στην αυλή της οποίας βρίσκεται το πρώτο παρθεναγωγείο που υπήρξε ποτέ στην Κύπρο. Ο Ασκάς δεν είναι ένας προορισμός για δραστηριότητες αλλά για απόλυτη ξεκούραση, χαλάρωση και πολλές-πολλές instagrammable εικόνες και φωτογραφίες.

IMG_20201005_170000.jpg


Ένας από τους λόγους που αγαπώ τον Ασκά είναι και ο Λύχνος, ένα περιποιημένο παραδοσιακό αγροτουριστικό κατάλυμα με τέσσερις πανέμορφες σουίτες, το Μπακάλικο, το Σανιδωτό, το Ξυλουργείο και το Δίχωρο. Για φαγητό στο χωριό υπάρχουν δύο πολύ καλές επιλογές.


PSX_20201006_133142.jpg



Το εστιατόριο «Το Στέκι της Παράδοσης», που σερβίρει ποιοτικά κυπριακά πιάτα, και το καφεστιατόριο Περνιά, που σερβίρει καφέ και πιάτα από την κυπριακή κουζίνα. Για γλυκό μπορείς να πας στο καφέ του χωριού Mary’s Cafeneio που άνοιξε τα τελευταία χρόνια.




*Τα δεκαπέντε κείμενα, ένας προορισμός σαν πρόταση από κάθε άτομο, θα δημοσιευτούν ξεχωριστά και όχι σε ένα ενιαίο άρθρο.


cover_final.width-400.png



Το εν λόγω άρθρο του Μιχάλη Χριστοδούλου περιλαμβάνεται στο περιοδικό «IN LOVE With Cyprus», μια πολυτελή έκδοση του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ, 196 σελίδων, γεμάτη Κύπρο, η οποία κυκλοφορεί στα περίπτερα στην τιμή των €2. Γιατί είμαστε «IN LOVE With Cyprus» και το φωνάζουμε με κάθε ευκαιρία!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ