Η Airbnb υπόσχεται δωρεάν στέγαση για 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες παγκοσμίως

«Ο εκτοπισμός των Αφγανών είναι μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις της εποχής μας».

Article featured image
Article featured image

Η διαδικτυακή πλατφόρμα διαμονής Airbnb ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες χωρίς χρέωση για να τους βοηθήσει να επανεγκατασταθούν.

Ο επικεφαλής της εταιρείας είπε ότι η κίνηση αυτή είναι μία απάντηση σε «μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις της εποχής μας». Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας, Brian Chesky, πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι αυτό εμπνέει και άλλες επιχειρήσεις να κάνουν το ίδιο. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».


«Καθώς δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες επανεγκαθίστανται σε όλο τον κόσμο, εκεί θα είναι το πρώτο κεφάλαιο της νέας τους ζωής. Για αυτούς τους 20.000 πρόσφυγες, η ελπίδα μου είναι ότι η κοινότητα της Airbnb θα τους προσφέρει όχι μόνο ένα ασφαλές μέρος για ξεκούραση και για να ξεκινήσουν από την αρχή, αλλά και ένα θερμό καλωσόρισμα» σημείωσε.

Η προσφορά ξεκινά άμεσα και η εταιρεία γνωστοποίησε ότι συνεργάζεται με μη κυβερνητικές οργανώσεις για να βοηθήσει στις πιο επείγουσες ανάγκες.

«Από σήμερα, η Airbnb θα αρχίσει να φιλοξενεί 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες παγκοσμίως δωρεάν», έγραψε ο Brian Chesky στο Twitter. Το κόστος της διαμονής θα χρηματοδοτηθεί μέσω συνεισφορών της Airbnb και του Chesky καθώς και δωρητών στο Airbnb.org Refugee Fund.

Ο ίδιος ζήτησε από εθελοντές οικοδεσπότες να επικοινωνήσουν μαζί του: «Ο εκτοπισμός και η επανεγκατάσταση Αφγανών προσφύγων στις ΗΠΑ και αλλού είναι μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις της εποχής μας». 

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων της Airbnb ενθαρρύνονται εδώ και καιρό να προσφέρουν διαμονή για «άτομα που βρίσκονται σε κρίση». Το σχέδιο ξεκίνησε ως απάντηση στον τυφώνα Sandy το 2012, όταν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι χρειάστηκαν έκτακτη στέγαση. Από τότε, η εταιρεία φέρεται να έχει βοηθήσει περισσότερους από 75.000 ανθρώπους.

To Airbnb ξεκίνησε την πρωτοβουλία Open Homes το 2017 επιτρέποντας στην κοινότητα να προσφέρει τα σπίτια της δωρεάν σε άτομα που επλήγησαν από καταστροφές ή διέφυγαν από πολεμικές συγκρούσεις. Η πρωτοβουλία έχει προσφέρει έκτοτε δωρεάν διαμονή σε άτομα που επλήγησαν από τον σεισμό της Πόλης του Μεξικού, τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, τις πυρκαγιές στην Αυστραλία και άλλες καταστροφές.

Οδήγησε επίσης την εταιρεία να δημιουργήσει τη δική της ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οργάνωση, για να επικεντρωθεί στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να μοιράζονται κατοικίες και πόρους μεταξύ τους σε περιόδους κρίσης.

Την περασμένη εβδομάδα, προσέφερε έκτακτη χρηματοδότηση και υποστήριξη στη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης, το HIAS και το Church World Service για την παροχή προσωρινής διαμονής για έως και 1.000 Αφγανούς πρόσφυγες. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, φρόντισε για την στέγαση 165 προσφύγων, λίγο μετά την άφιξή τους στις ΗΠΑ.

«Η πρόσβαση σε σπίτια είναι επειγόντως απαραίτητη», δήλωσε ο David Miliband, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης.



Κεντρική Φωτογραφία: The New York Times International

Πηγή: LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ