Ο πανικός με τα καύσιμα συνεχίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι ουρές οχημάτων στα πρατήρια συνεχίζονται για έκτη ημέρα, με τις εντάσεις μεταξύ οδηγών να μη λείπουν.

Article featured image
Article featured image


Η εφημερίδα Times αναφέρει πως η αναταραχή στα πρατήρια καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να συνεχιστεί «για εβδομάδες», ακόμα και αν υποχωρήσουν οι αγορές πανικού από τους αυτοκινητιστές.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές από τη βιομηχανία καυσίμων που εξηγούν ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να ξαναγεμίσουν οι αντλίες και ότι ορισμένες εταιρείες, όπως η BP, που πρώτη ενημέρωσε για τα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη οδηγών βυτιοφόρων, αναμένεται να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα όλο τον επόμενο μήνα.

Όπως αναφέρεται ενδεικτικά, η μέση ποσότητα καυσίμων στα πρατήρια αυτήν τη στιγμή πιστεύεται ότι έχει σταθεροποιηθεί περίπου στο 20%, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες το ποσοστό αυτό είναι 43%.

Η κυβέρνηση φέρεται να είχε φοβηθεί πως υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης της αλυσίδας εφοδιασμού, καθώς τα αποθέματα καυσίμων στα πρατήρια το σαββατοκύριακο είχαν πέσει στο 10% κατά μέσο όρο.

Ο αριθμός των πρατηρίων που δεν είχαν καθόλου διαθέσιμο τουλάχιστον έναν τύπο καυσίμου έπεσε από 1.700 την Κυριακή σε 800 χθες. Ο Σύνδεσμος Λιανικής Πώλησης Πετρελαίου ανέφερε, επίσης, χθες ότι χωρίς καύσιμα ήταν το 37% των περίπου 5.000 πρατηρίων που εκπροσωπεί, ενώ το σαββατοκύριακο το ποσοστό αυτό ήταν γύρω στο 95%.



Παρά τη βελτίωση της κατάστασης, οι ουρές οχημάτων στα πρατήρια συνεχίζονται για έκτη ημέρα, με τις εντάσεις μεταξύ οδηγών να μη λείπουν. Εικόνες στο διαδίκτυο δείχνουν οδηγούς να έχουν έρθει στα χέρια, ενώ σε μία περίπτωση συνεπιβάτης φαίνεται να βγάζει μαχαίρι επιτιθέμενος κατά αυτοκινήτου που προσπάθησε να προσπεράσει άλλα οχήματα στην ουρά.



Έχουν επίσης υπάρξει αναφορές ακόμα και για ακύρωση κρίσιμων ραντεβού καρκινοπαθών σε νοσοκομεία, λόγω αδυναμίας γιατρών να είναι στην ώρα τους αφού χρειάζεται να περιμένουν δύο και τρεις ώρες έξω από πρατήρια. Επίσης, έως και το 30% των ταξί του Λονδίνου δεν μπόρεσαν χθες να εργαστούν λόγω έλλειψης καυσίμων.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μίλησε την Τρίτη για ενδείξεις βελτίωσης της κατάστασης, ωστόσο το πρόβλημα της έλλειψης οδηγών βυτιοφόρων δεν μπορεί να λυθεί άμεσα, όπως τονίζουν οι φορείς της βιομηχανίας. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ίσως μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ενεργοποιηθούν οι πρώτοι στρατιώτες για την οδήγηση των βυτιοφόρων των εταιρειών πετρελαίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ