Αντισυνταγματική η ποινικοποίηση της άμβλωσης αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού

Ιστορική ημέρα για τις γυναίκες της χώρας.

Article featured image
Article featured image


Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού αποφάσισε πως οι ποινικές κυρώσεις για τερματισμό εγκυμοσύνης είναι αντισυνταγματικές. Η απόφαση που αφορά ουσιαστικά το κρατίδιο Κοαχουίλα στα βόρεια της χώρας, αποτρέπει τη δίωξη κατά γυναικών που επιλέγουν να κάνουν έκτρωση.


Αυτήν τη στιγμή, η έκτρωση επιτρέπεται σε μόλις τέσσερις πολιτείες της χώρας - εξαιρουμένων των περιπτώσεων εγκυμοσύνης μετά από βιασμό ή όταν κινδυνεύει η ζωή της μέλλουσας μητέρας. Ωστόσο, η πρόσφατη δικαστική απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων σε πολιτειακό επίπεδο, σε μία χώρα με ρωμαιοκαθολικό πληθυσμό στην πλειονότητά του που εξακολουθεί να τιμωρεί τις γυναίκες που τερματίζουν πρόωρα την εγκυμοσύνη τους.


«Πρόκειται για ιστορικό βήμα για τα δικαιώματα των γυναικών», δήλωσε ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Λουίς Μαρία Αγκιλάρ.


Όπως ανέφερε δικαστική πηγή, η απόφαση θα επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα, επιτρέποντας στις γυναίκες στις πολιτείες που οι αμβλώσεις είναι παράνομες, να προχωρούν στη διαδικασία με απόφαση δικαστηρίου. «Ευελπιστούμε πως οι γυναίκες και οι άνθρωποι με ικανότητα να κυοφορούν θα έχουν τη δυνατότητα και την ελευθερία να αποφασίσουν την αναπαραγωγική τους πορεία», αναφέρει η οργάνωση Information Group on Reproductive Choice (GIRE) που αγωνίζεται για το δικαίωμα στην έκτρωση, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «ιστορική».


Η απόφαση του μεξικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου ανοίγει την πόρτα στη δυνατότητα απελευθέρωσης γυναικών που φυλακίστηκαν επειδή είχαν κάνει άμβλωση.



Υπενθυμίζεται ότι ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ έλαβαν πρόσφατα μέτρα, για να περιορίσουν την πρόσβαση των γυναικών στην άμβλωση, ειδικά στο Τέξας, το οποίο, την περασμένη εβδομάδα, θέσπισε τον αυστηρότερο νόμο κατά των αμβλώσεων στη χώρα, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να παρέμβει.


Η απόφαση του Μεξικού ενδέχεται μάλιστα να οδηγήσει γυναίκες από τις ΗΠΑ, από Πολιτείες όπως το Τέξας, να αποφασίσουν να ταξιδέψουν νότια των συνόρων, για να τερματίσουν τις εγκυμοσύνες τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ