Μετάλλαξη Όμικρον: Τα οκτώ πρώιμα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε

Τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος.

Article featured image
Article featured image


Τα συμπτώματα που έχει η μετάλλαξη Ομικρον, η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, σκέφτονται κατευθείαν όσοι έχουν έστω και μια ενόχληση στον λαιμό. Κι αυτό γιατί τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος.

Με δεδομένη, λοιπόν, τη ραγδαία εξάπλωση που παρουσιάζει η μετάλλαξη Ομικρον, αυτό το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο μας προστατεύουν τα εμβόλια από τη βαριά νόσηση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα εμβόλια φαίνεται να προστατεύουν από τη βαριά νόσηση και προστατεύουν ειδικά αυτούς που έχουν κάνει την τρίτη δόση. Μέχρι στιγμής και με βάση τα πρώτα συμπεράσματα η μετάλλαξη Ομικρον, σε γενικές γραμμές, προκαλεί πιο ήπια νόσηση σε σχέση με τη Δέλτα, αλλά σε κάθε περίπτωση καθοριστικό ρόλο παίζει το εμβόλιο, ενώ πιο ακριβή συμπεράσματα αναμένονται εν καιρώ.Ποια είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Ομικρον

Οι ειδικοί έχουν επισημάνει τουλάχιστον οκτώ πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της μετάλλαξης Όμικρον που δεν πρέπει κανείς να αγνοήσει. Αντίθετα, θα πρέπει να υποψιάσουν για πιθανό κρούσμα και να οδηγήσουν αμέσως σε τέστινγκ. Τα ποσοστά μόλυνσης είναι υψηλά - με τα καθημερινά κρούσματα να σπάνε τα προηγούμενα ρεκόρ - οπότε έστω και μια μικρή αδιαθεσία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κρύβει μόλυνση με Covid-19.


Τα πρώιμα συμπτώματα

Με βάση τις αναφορές από τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ, όπως σημειώνει η The Sun, αυτά είναι τα συνήθη πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της μετάλλαξης Ομικρον:

-Ενόχληση στο λαιμό

-Πόνος στην πλάτη

-Ρινική καταρροή/συμφόρηση

-Πονοκέφαλος

-Κόπωση

-Φτέρνισμα

-Νυχτερινές εφιδρώσεις

-Πόνοι στο σώμα


Ο Ryan Noach - διευθύνων σύμβουλος της Discovery Health, του μεγαλύτερου φορέα ιδιωτικής ασφάλισης στη Βρετανία κατέληξε στα συμπεράσματα αυτά μετά την ανάλυση περίπου 78.000 κρουσμάτων της μετάλλαξης Ομικρον.

Ο καθηγητής Tim Spector, επικεφαλής της μελέτης ZOE, δήλωσε: «Ας ελπίσουμε ότι οι άνθρωποι αναγνωρίζουν πλέον τα συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα, τα οποία φαίνεται να είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της Ομικρον».

Οι γιατροί στη Νότια Αφρική ήταν οι πρώτοι που ανέφεραν ότι όσοι μολύνονται με μετάλλαξη Ομικρον εμφάνιζαν πονόλαιμο, συμφόρηση, ξηρό βήχα και πόνο στη μέση.

Η μελέτη της ZOE COVID, με βάση τα στοιχεία που προσφέρονται από ένα app, η οποία κατέγραψε τα δεδομένα από τα κρούσματα στο Λονδίνο, δεν διαπίστωσε σαφείς διαφορές στα πρώιμα συμπτώματα (τρεις ημέρες μετά το θετικό τεστ) μεταξύ Δέλτα και Όμικρον. Είπε ότι τα πέντε κυριότερα συμπτώματα που αναφέρθηκαν ήταν ρινική καταρροή, πονοκέφαλος, κόπωση, φτέρνισμα και πονόλαιμος.

Το αμερικανικό CDC διαπίστωσε επίσης τα ίδια συμπτώματα σε μια ομάδα ασθενών με μετάλλαξη Ομικρον. Σε μια νέα έκθεση, ανέφερε ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα της Ομικρον φάνηκε να είναι ο βήχας, η κόπωση και η συμφόρηση.Τι άλλο πρέπει να προσέξει κανείς

Ο ιός μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους με δεκάδες τρόπους, όπως έδειξε η πανδημία. Διάρροια, σύγχυση, απώλεια όρεξης, μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις, εξανθήματα και ερεθισμένα μάτια είναι μερικά μόνο από τα άλλα συμπτώματα που αναφέρθηκαν από μελέτες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι αν αισθάνεστε αδιαθεσία, ανεξάρτητα από τα συμπτώματα, πρέπει να κάνετε τεστ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ