Νόμπελ Ειρήνης στον Λευκορώσο ακτιβιστή Ales Bialiatski και σε δύο οργανώσεις από Ρωσία και Ουκρανία

«Έχουν κάνει μια εκπληκτική προσπάθεια να καταγράψουν εγκλήματα πολέμου, την κατάχρηση της εξουσίας και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Article featured image
Article featured image


Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2022 στον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ales Bialiatski από τη Λευκορωσία, στη ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial και στην ουκρανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Center for Civil Liberties.

Με το φετινό βραβείο, η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ επιθυμεί να τιμήσει τρεις εξαιρετικούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στις γειτονικές χώρες Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία.Οι βραβευθέντες αντιπροσωπεύουν την κοινωνία των πολιτών στις χώρες καταγωγής τους. Επί πολλά χρόνια προωθούν το δικαίωμα στην επίκριση της εξουσίας και την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών.

Έχουν κάνει τεράστια προσπάθεια για να τεκμηριώσουν τα εγκλήματα πολέμου, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάχρηση εξουσίας. Μαζί καταδεικνύουν τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών για την ειρήνη και τη δημοκρατία, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Οι κυβερνητικές αρχές προσπάθησαν επανειλημμένα να φιμώσουν τον Ales Bialiatski. Από το 2020, παραμένει υπό κράτηση χωρίς δίκη. Παρά τις τεράστιες προσωπικές δυσκολίες, ο κ. Bialiatski δεν έχει υποχωρήσει ούτε εκατοστό στον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στη Λευκορωσία.

Ales.jpgΥπενθυμίζεται ότι το Νόμπελ Ειρήνης του περασμένου έτους (2021), είχε απονεμηθεί στους δημοσιογράφους Maria Ressa (Φιλιππίνες) και Dmitry Muratov (Ρωσία) «για τις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη διαρκή ειρήνη».Με πληροφορίες από ΕΡΤ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ