Αρκούδος κρατούνταν σε κλουβί για 20 χρόνια, για να «διασκεδάζει» τους επισκέπτες εστιατορίου

Πόσο απάνθρωποι μπορούμε να γίνουμε οι άνθρωποι απέναντι στα αθώα πλάσματα της φύσης.

Article featured image
Article featured image


Μια καφέ αρκούδα κρατούνταν εγκλωβισμένη σε κλουβί για περισσότερα από 20 χρόνια σε εστιατόριο στην Αλβανία, με τους ιδιοκτήτες να την χρησιμοποιούν ως έκθεμα για τους πελάτες.

μπέαραλμπάνια.jpg



O Μark κρατούνταν μαζί με την αδελφή του Liza, αλλά απελευθερώθηκε ύστερα από επιχείρηση την περασμένη Τετάρτη στο κατάστημα στα Τίρανα. Υπό βαριά αναισθησία, ξεκίνησε το ταξίδι του προς το καταφύγιο Aberbasch στη βόρεια Αυστρία, χάρη στη φιλοζωική ομάδα Four Paws.

βεαρκ.jpg

βεαρβξ.jpg



Δυστυχώς, η επιχείρηση ήρθε πολύ αργά για τη Liza, η οποία είχε πεθάνει πριν από δύο χρόνια.

Οι αρκούδες είχαν κλειστεί στο κλουβί από πολύ μικρή ηλικία, μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό της μητέρας τους.

Είχαν στη διάθεσή τους έναν χώρο περίπου 100 τ.μ. όπου επιβίωναν μετά βίας, ενώ και η διατροφή τους ήταν κάκιστη. Παρέμεναν εκτεθειμένες σε κρύο και ζέστη καθώς το κλουβί ήταν σε εξωτερικό χώρο και δεν τους παρείχαν καμία προστασία. Αφημένες έξω και στο έλεος των ακραίων καιρικών συνθηκών, οι αρκούδες δεν επιτρεπόταν ποτέ να πέσουν σε χειμερία νάρκη, είπε εκπρόσωπος της φιλοζωικής οργάνωσης.

bearjf.jpg



Ο Mark, ο οποίος ζυγίζει 250 κιλά, αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα λόγω βάρους, ενώ λόγω του στρες και της ακινησίας έχει αγχώδεις διαταραχές και επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά, γρυλίζοντας με τον παραμικρό θόρυβο.

Από το 2020, όταν έχασε την αδελφή του, η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί. «Δεν σταματούσε να κλαίει για δύο μήνες» είπε ο Hiqmet Murati, ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος σημείωσε πως οι δύο αρκούδες είχαν ζευγαρώσει, αλλά κανένα από τα μικρά τους δεν κατάφερε να επιβιώσει. Ο Mark και η Liza όντας σε κατάσταση παροιμιώδους στρες, τα σκότωσαν δαγκώνοντάς τα.

Η κακή διατροφή και η παραμονή σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο για δεκαετίες, οδήγησαν σε πολλά προβλήματα υγείας τον αρκούδο, ο οποίος πάσχει από παθήσεις των αρθρώσεων, μυών, ματιών και ζωτικών οργάνων.

12f76343-d2a2-49ce-9a54-ca6d55913abb_be6326bd.jpg



Στο αυστριακό καταφύγιο, ο Mark θα λάβει την κτηνιατρική φροντίδα και την κατάλληλη τροφή που χρειάζεται «ώστε να αναρρώσει γρήγορα και να απολαύσει μια ζωή αντάξια μιας αρκούδας», είπε ο Sajmir Shehu, συντονιστής του προγράμματος Four Paws στην Αλβανία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ