Εργαζόμενος απολύθηκε επειδή έλεγε «όχι» σε πάρτι και κοινωνικές εκδηλώσεις

Τον απέλυσαν επειδή δεν ήταν αρκετά διασκεδαστικός, τούς μήνυσε και τελικά κέρδισε το δικαίωμα να είναι (απλώς) ο βαρετός τύπος!

Article featured image
Article featured image

Σημείωση: Το εικονιζόμενο πρόσωπο στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου δεν ταυτίζεται με τον πρωταγωνιστή της ιστορίας.


Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος μιας μεγάλης εταιρείας παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής με έδρα το Παρίσι, απολύθηκε το 2015 γιατί έλεγε «όχι» σε σεμινάρια και κοινωνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονταν τα σαββατοκύριακα και τα οποία, όπως επιβεβαιώθηκε, ήταν βασισμένα στην κουλτούρα της «υπερβολικής χρήσης αλκοόλ» και των «ακολασιών».

Ο κ. Τ, όπως ήταν γραμμένος στα δικαστικά έγγραφα, υποστήριξε ότι αυτό το «διασκεδαστικό» κλίμα στην εταιρεία περιελάμβανε «ταπεινωτικές και παρεμβατικές πρακτικές» και ειδικότερα χλευαστικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις, χυδαία παρατσούκλια για συναδέλφους, αλλά και την υποχρέωση να μοιράζεται το κρεβάτι του με άλλον εργαζόμενο, όποτε έμεναν σε ξενοδοχεία, μακριά από τα σπίτια τους.

Το γαλλικό Ανώτατο Δικαστήριο τα άκουσε όλα αυτά, έκρινε και αποφάσισε: ο εργαζόμενος είχε δικαίωμα στην «ελευθερία της έκφρασης» και η άρνηση συμμετοχής σε κοινωνικές δραστηριότητες ήταν μια «θεμελιώδης ελευθερία» βάσει της εργατικής νομοθεσίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και σίγουρα όχι λόγος απόλυσης, γράφει η Washington Post. Και τον δικαίωσε.

Συγκεκριμένα, τo Δικαστήριο διέταξε την εταιρεία να καταβάλει στον Τ. €3.000 (περίπου 2.500 £) ως αποζημίωση και είπε ότι θα εξετάσει το αίτημά του για επιπλέον αποζημίωση €461.406 (περίπου £400.000) σε μεταγενέστερη ημερομηνία.


Ο άνδρας προσελήφθη από την εταιρεία ως ανώτερος σύμβουλος τον Φεβρουάριο του 2011 και προήχθη σε διευθυντή τον Φεβρουάριο του 2014. Απολύθηκε για «επαγγελματική ανικανότητα» τον Μάρτιο του 2015, επειδή φέρεται ότι δεν τηρούσε τις «αξίες χαράς και καλής διάθεσης» της εταιρείας.

Η εργοδοσία επέκρινε επίσης τον ενίοτε «εύθραυστο και αποθαρρυντικό τόνο» του προς τους υφισταμένους του και την υποτιθέμενη αδυναμία του να δεχτεί σχόλια και διαφορετικές απόψεις.

Η Washington Post ζήτησε την άποψη της εταιρείας, αλλά δεν πήρε απάντηση.


Δεν είναι η πρώτη φορά που η κουλτούρα μιας εταιρείας για… «ένα ποτάκι», πρόταση που επαναλαμβάνεται πιεστικά από τους προϊσταμένους, μπαίνει στο μικροσκόπιο δικαστικών διενέξεων. Πρόσφατα περιστατικά αποδεικνύουν ότι το αλκοόλ είναι αναπόσπαστη και υποχρεωτική παράμετρος της επαγγελματικής κουλτούρας των γιάπηδων.

Με πληροφορίες από protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ