Μια ώρα έξτρα ύπνου (μάς) βοηθά να χάσουμε κιλά

Εμείς -αν γίνεται- θέλουμε το πακέτο «Wake me up when September ends»!

Article featured image
Article featured image


Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο στο Ιλινόις, διαπιστώθηκε πως ο περισσότερος ύπνος μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες την ημέρα και να χάσουν βάρος, εάν αυτές οι υγιείς συνήθειες ύπνου διατηρηθούν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα 7/2 στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.


Πώς έγινε η έρευνα

Στην κλινική έρευνα συμμετείχαν 80 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 21 και 40 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες χαρακτηρίστηκαν υπέρβαροι με δείκτη μάζας σώματος που κυμαίνεται από 25 έως 29,9, ενώ το «φυσιολογικό» σωματικό βάρος κυμαίνεται μεταξύ 18,5 και 24,9. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν επίσης συνήθη ύπνο 6,5 ωρών τη νύχτα ή λιγότερο. Η εν λόγω έρευνα διεξήχθη για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2014 έως τον Οκτώβριο του 2020.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο δύο εβδομάδων και στη συνέχεια χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η ομάδα ελέγχου συνέχισε τις συνήθειες ύπνου της χωρίς καμία παρέμβαση, ενώ μια άλλη ομάδα έλαβε «μια εξατομικευμένη συμβουλευτική συνεδρία για την υγιεινή του ύπνου», με στόχο την παράταση της ώρας ύπνου της σε περίπου 8,5 ώρες.

Δεν παρασχέθηκε περαιτέρω υποστήριξη πέρα από τη συμβουλευτική στους συμμετέχοντες, οι οποίοι συνέχισαν να κοιμούνται στα δικά τους κρεβάτια, αν και φορούσαν συσκευές παρακολούθησης για να καταγράφουν τη διάρκεια του χρόνου ύπνου τους.

«Οι περισσότερες άλλες μελέτες σχετικά με αυτό το θέμα στα εργαστήρια είναι βραχύβιες, για μερικές ημέρες, και η πρόσληψη τροφής μετριέται από την ποσότητα που καταναλώνουν οι συμμετέχοντες από μια προσφερόμενη δίαιτα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Esra Tasali στο Κέντρο Ύπνου του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

«Στη μελέτη μας χειριστήκαμε μόνο τον ύπνο και ζητήσαμε από τους συμμετέχοντες να τρώνε ό,τι ήθελαν, χωρίς καταγραφή τροφίμων ή οτιδήποτε άλλο για να παρακολουθούν τη διατροφή τους μόνοι τους».

Η διάρκεια ύπνου αυξήθηκε για την ομάδα επέκτασης ύπνου κατά 1,2 ώρα τη νύχτα κατά μέσο όρο, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική μείωση στην πρόσληψη ενέργειας σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Οι άνθρωποι από την ομάδα επέκτασης ύπνου κατανάλωσαν κατά μέσο όρο περίπου 270 λιγότερες θερμίδες, το οποίο είναι αρκετά σημαντικό δεδομένου ότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 2.000 θερμίδες για τις γυναίκες και 2.500 για τους άνδρες.

Δεν βρέθηκε σημαντική επίδραση της έρευνας στη συνολική ενεργειακή δαπάνη, με αποτέλεσμα τη μείωση του βάρους στην ομάδα επέκτασης ύπνου έναντι της ομάδας ελέγχου», αναφέρει η μελέτη.



Αν και η εύρεση τρόπων απώλειας βάρους δεν ήταν το επίκεντρο της μελέτης, τα ευρήματα δείχνουν ότι η διόρθωση και η διατήρηση πιο υγιεινών συνηθειών ύπνου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο σωματικό βάρος ενός ατόμου, κατά τους ερευνητές.

«Εάν οι υγιεινές συνήθειες ύπνου διατηρηθούν για μεγαλύτερη διάρκεια, αυτό θα οδηγήσει σε κλινικά σημαντική απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου», είπε η Tasali.

«Πολλοί άνθρωποι εργάζονται σκληρά για να βρουν τρόπους να μειώσουν τις θερμίδες που καταναλώνουν για να χάσουν βάρος κατά συνέπεια αν κοιμάστε περισσότερο, μπορεί να μπορέσετε να τις μειώσετε σημαντικά».

Προηγούμενες μελέτες για τη σχέση μεταξύ του σωματικού βάρους και των συνηθειών ύπνου πρότειναν ένα παρόμοιο αποτέλεσμα. Μια μελέτη του 2016 που διεξήχθη από ερευνητές στο King's College του Λονδίνου, διαπίστωσε ότι η μερική στέρηση ύπνου δεν είχε σημαντική επίδραση στο πόση ενέργεια ξόδεψαν οι άνθρωποι τις επόμενες 24 ώρες. Ως εκ τούτου, οι συμμετέχοντες είχαν καθαρό ενεργειακό κέρδος 385 θερμίδων την ημέρα.


Με πληροφορίες από pronews.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ