Η Ρωσία φτιάχνει το δικό της Instagram και το ονομάζει «Rossgram»

Τα μεγαλύτερα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν «μπλοκαριστεί» στη χώρα.

Article featured image
Article featured image


Μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να αποσυνδεθεί από όλες τις υπηρεσίες του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού «Meta», στον οποίον ανήκουν Facebook, Instagram και WhatsApp, φαίνεται πως δύο επιχειρηματίες αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να δημιουργήσουν το... Rossgram.Οι περιορισμοί και οι κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και τεχνολογικές, της Δύσης προς την Ρωσία αυξάνονται με την τελευταία να απαντά με αποκλεισμούς χρήσης από τους χρήστες της χώρας της. Κυρώσεις και περιορισμοί, ωστόσο, δημιουργούν έντονα προβλήματα στην καθημερινότητα των χρηστών, οι οποίοι μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τα προφίλ τους στις πλατφόρμες αυτές μόνο μέσω VPN. Αλλάζοντας δηλαδή την τοποθεσία τους, εμφανίζονται πως οι IP τους έχουν συνδεθεί από άλλη χώρα και έτσι έχουν ακόμα πρόσβαση στις συγκεκριμένες εφαρμογές.

Η πλατφόρμα του Instagram δεν είναι προσβάσιμη πλέον στη Ρωσία, αφού το Κρεμλίνο την κατηγορεί για υποκίνηση βίας κατά των Ρώσων για την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία. Βρίσκεται πλέον στην λίστα των ιστόποτων «περιορισμένης πρόσβασης», η οποία δημοσιεύθηκε από το ρωσικό όργανο ελέγχου και λογοκρισίας των τηλεπικοινωνιών και των μέσων ενημέρωσης «Roskomnadzor».

Η έντονες διαμαρτυρίες των Ρώσων για τον αποκλεισμό τους από Instagram αλλά και η ζήτηση που έχει η εφαρμογή, οδήγησαν τη Ρωσία στο δημιουργήσει μια ανάλογη εφαρμογή του Μέσου Κοινωνικής Δικτύωσης με το όνομα «Rossgram».

rossgram_city.pngΟυσιαστικά το Rossgram έρχεται να αντικαταστήσει το Instagram και θα μπορεί να χρησιμοποιείται μέσω συσκευών Android και iOS. Το λογισμικό θα λειτουργήσει επίσημα στις 28 Μαρτίου, όμως για το ευρύ κοινό θα ανοίξει τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με το digitnews, ο ένας εκ των δύο δημιουργών του Rossgram, ο Alexander Zobov, ισχυρίζεται ότι σπούδασε με τον δημιουργό του VKontakte και του Telegram, τον Pavel Durov. Ο συνδημιουργός του Rossgram είναι ο επιχειρηματίας Kirill Filimonov.

Η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της Ρωσίας ανακοίνωσε πρόσφατα επίσης το μπλοκάρισμα του Twitter και του Facebook ως απάντηση - όπως υποστηρίζει - στους περιορισμούς στην πρόσβαση σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης στις πλατφόρμες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Η Ρωσική ρυθμιστική αρχή, «Roskomnadzor», είπε ότι υπήρξαν 26 περιπτώσεις διακρίσεων κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης από το Facebook από τον Οκτώβριο του 2020, με περιορισμένη πρόσβαση σε κρατικά κανάλια όπως το RT και το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η «Meta» ανακοίνωσε ότι είχε περιορίσει την πρόσβαση στο RT και στο Sputnik σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι υποβάθμισε παγκοσμίως περιεχόμενο από τις σελίδες του Facebook και τους λογαριασμούς του Instagram των ρωσικών κρατικών δικτύων, καθώς και από αναρτήσεις που περιέχουν συνδέσμους προς αυτά.


Με πληροφορίες από AthensVoice

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ