Ο Έλον Μασκ «σκέφτεται σοβαρά» να φτιάξει δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης

Θεωρεί πως το Twitter «αποτυγχάνει να τηρήσει την αρχή της ελευθερίας του λόγου».

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από REUTERS / Michele Tantussi

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Tesla» Έλον Μασκ, δήλωσε σε tweets ότι σκέφτεται σοβαρά τη δημιουργία μιας δίκης του πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης επειδή το Twitter «αποτυγχάνει να τηρήσει την αρχή της ελευθερίας του λόγου», όπως έγραψε σε Tweet του το Σάββατο, 26 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, η ανάρτηση έγραφε: «Δεδομένου ότι το Twitter χρησιμεύει ως ο de facto δημόσιος χώρος, η μη τήρηση των αρχών της ελευθερίας του λόγου υπονομεύει θεμελιωδώς τη δημοκρατία».



Την ίδια μέρα ο χρήστης @Ppathole ανάρτησε ένα Tweet στο οποίο ρωτούσε τον Έλον Μασκ αν θα σκεφτόταν να φτιάξει μια δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης η οποία θα «αποτελείται από έναν αλγόριθμο ανοιχτού κώδικά, στον οποίο η ελευθερία λόγου και η τήρηση της ελευθερίας λόγου θα έχουν προτεραιότητα. Ένας αλγόριθμος στον οποίο η προπαγάνδα θα είναι πολύ ελάχιστη. Νομίζω ότι υπάρχει η ανάγκη για μια τέτοια πλατφόρμα», έγραψε ο χρήστης, με τον πολυεκατομμυριούχο να του απαντά: «το σκέφτομαι πολύ σοβαρά».



Σε προηγούμενο Tweet στις 25 Μαρτίου, ο Έλον ανέφερε ότι «η ελευθερία του λόγου είναι απαραίτητη για μια λειτουργική δημοκρατία» και αμφισβήτησε αν το Twitter «τηρεί αυστηρά αυτήν την αρχή». Έτσι ρώτησε τους ακολούθους του μέσω ενός γκάλοπ αν πιστεύουν πως το Twitter τηρεί αυτήν την αρχή. Το 70,4% πιστεύει πως η πλατφόρμα δεν την τηρεί.



Υπενθυμίζεται πως με βάση μια συμφωνία του 2018 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαιτεί από τον Μασκ να λαμβάνει προέγκριση από άλλα στελέχη της Tesla πριν δημοσιεύσει tweets για την εταιρεία.

Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ δήλωσε ότι τα tweets του Μασκ σχετικά με την Tesla θα παραμείνουν έγκυρο αντικείμενο κυβερνητικής έρευνας, ακόμη και αν το δικαστήριο απορρίψει τη συμφωνία του 2018.

Ο Μασκ επιδιώκει να τερματιστεί η εποπτεία των αναρτήσεων του στο Twitter από την SEC, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία χρησιμοποιείται για να «καταπατήσει» τα δικαιώματά του στην ελευθερία του λόγου. Ζητά επίσης από το δικαστήριο να μπλοκάρει μια κλήτευση της ρυθμιστικής αρχής για έγγραφα που αφορούν την εξέταση των tweets του.


Με πληροφορίες από Capital.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ