90χρονη γιαγιά επέστρεψε στα θρανία για να πάρει (το πολυπόθητο) απολυτήριο Γυμνασίου

Αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά ποτέ δεν σταμάτησε να μελετά.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Guardian

Μια Ιταλίδα που σταμάτησε το σχολείο λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επέστρεψε στα θρανία για να πάρει το πολυπόθητο απολυτήριό της, σε ηλικία 90 χρονών.

Η Annunziata Murgia είναι το γηραιότερο άτομο που συμμετείχε ποτέ στα συγκεκριμένα απογευματινά μαθήματα, τα οποία παρακολουθεί ούτως ώστε να πάρει το απολυτήριο Γυμνασίου. Η 90χρονη παρακολουθεί τα μαθήματα σε ένα κέντρο κοντά στο σπίτι της στη Σαρδινία, σύμφωνα με τον Guardian.

«Μου αρέσει να μελετώ, πάντα μου άρεσε», λέει χαρακτηριστικά. «Όταν ξέσπασε ο πόλεμος όμως, όλα άλλαξαν για εμένα. Έπρεπε να βγω έξω και να δουλέψω, αφού η οικογένειά μου δυσκολευόταν και έπρεπε να συμβάλω και εγώ κάπως. Κάποτε, μόνο αυτοί που είχαν λεφτά μπορούσαν να σπουδάσουν», προσθέτει.

Η Murgia, έμαθε να ράβει όταν ήταν ακόμα παιδί και έτσι έγινε μοδίστρα. Ωστόσο, όποτε μπορούσε, διάβαζε βιβλία για να μορφωθεί μόνη της.

Έχει πάθος με τη μουσική και την ιστορία. «Πάντα μου άρεσαν τα βιβλία ιστορίας, επίσης επειδή βίωσα ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας που γράφτηκε σε βιβλία – είδα τις συνέπειες του πρώτου παγκόσμιου πολέμου και έζησα τον δεύτερο».



Ο νεαρότερος συμμαθητής της 90χρονης μαθήτριας είναι 16 χρονών και είναι η δεύτερη φορά που θα προσπαθήσει για το απολυτήριο.

Η καθηγήτρια λογοτεχνίας του σχολείου, η Marina Pilia, περιγράφει τη Murgia ως μια πολύ παθιασμένη και αφοσιωμένη μαθήτρια. «Αν και έχει κάποιες δυσκολίες με την ακοή της και χθες δεν ήταν στην καλύτερή της φόρμα επειδή είχε πέσει, συμμετέχει ενεργά στα μαθήματα, ειδικά στην ιστορία», λέει η καθηγήτρια.

Το τελευταίο ηλικιωμένο άτομο που έδωσε για απολυτήριο γυμνασίου στο σχολείο της Murgia ήταν μια 87χρονη, το 2016.

Η 90χρονη περιγράφει τους καθηγητές της ως «φανταστικούς» και λέει πως «οι συμμαθητές της είναι σαν τα εγγόνια της».

«Μερικά απογεύματα με συνοδεύουν στο σπίτι, αν έχει σκοτεινιάσει», προσθέτει, ενώ δηλώνει πανέτοιμη για την εξέταση στην οποία λέει πως σκοπεύει να «τα δώσει όλα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ