Επιστήμονες ανακοίνωσαν το συντομότερο γνωστό χρονικό διάστημα επαναλοίμωξης με κορωνοϊό

Η 31χρονη γυναίκα είχε μολυνθεί αρχικά από τη μετάλλαξη Δέλτα και πολύ λίγες μέρες μετά από την Όμικρον.

Article featured image
Article featured image


Μια γυναίκα βρέθηκε να έχει μολυνθεί από την Όμικρον μόνο 20 μέρες μετά τη μόλυνσή της από την παραλλαγή Δέλτα, σύμφωνα με Ισπανούς επιστήμονες. Η 31χρονη Ισπανίδα υγειονομικός είχε μάλιστα εμβολιαστεί πλήρως και είχε επίσης κάνει ενισχυτική τρίτη δόση 12 μέρες πριν από την επαναμόλυνσή της με την παραλλαγή Όμικρον.

Η ασυνήθιστη περίπτωση της γυναίκας που «κόλλησε» κορωνοϊό δύο φορές μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες, παρουσιάστηκε από ερευνητές του Καταλανικού Ινστιτούτου Υγείας, με επικεφαλής τη Δρα Κριστίνα Γκουτιέρεζ-Φόρνες, στο φετινό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων στη Λισαβόνα. Κατά την πρώτη λοίμωξή της τον Δεκέμβριο η γυναίκα ήταν ασυμπτωματική, ενώ κατά τη δεύτερη τον Ιανουάριο εμφάνισε βήχα, πυρετό και κόπωση.

Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι είχε μολυνθεί από δύο διαφορετικές παραλλαγές. Η ερευνήτρια Δρ Gemma Recio, που συνέγραψε τη μελέτη, τόνισε ότι «η περίπτωση αυτή αναδεικνύει τη δυνατότητα της παραλλαγής Όμικρον να διαφεύγει από προηγούμενη ανοσία αποκτημένη είτε μετά από νόσηση με άλλες παραλλαγές είτε μετά από εμβολιασμό. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι με Covid-19 δεν πρέπει να υποθέτουν ότι είναι προστατευμένοι από επαναλοίμωξη, ακόμη κι αν έχουν πλήρως εμβολιαστεί. Παρόλα αυτά, τόσο η προηγούμενη λοίμωξη με άλλες παραλλαγές όσο και ο εμβολιασμός πράγματι φαίνεται να προστατεύουν σε έναν βαθμό έναντι της σοβαρής νόσου και της νοσηλείας εκείνους που μολύνονται από Όμικρον».

H Δρ Recio είπε περαιτέρω ότι η παρακολούθηση των επαναμολύνσεων σε άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα είναι σημαντική και θα βοηθούσε στην αναζήτηση παραλλαγών που «ξεφεύγουν» της προστασίας των εμβολίων.



Οι επαναμολύνσεις με Covid αυξήθηκαν απότομα τον Δεκέμβριο του 2021 μετά την εμφάνιση της πολύ πιο μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον, ενώ σημειώθηκε άλλη μια αύξηση όταν μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή της, που ονομάζεται BA.2, εμφανίστηκε στις αρχές Μαρτίου.

Πριν από αυτό, το 1% όλων των περιπτώσεων που καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτηρίζονταν ως δεύτερη λοίμωξη - αλλά αυτό τώρα έχει ανέλθει στο 11%.

Οι περισσότεροι είναι πιθανό να είναι άτομα που έχουν μολυνθεί από τις παραλλαγές Άλφα ή Δέλτα και στη συνέχεια έχουν μολυνθεί ξανά από την πιο μεταδοτική Όμικρον.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι τελικά όλοι θα κολλήσουν Covid δύο φορές, και πιθανώς πολλές περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους.


Με πληροφορίες από BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ