Μάς προστατεύει η μάσκα στο αεροπλάνο αν είμαστε οι μόνοι που την φοράμε;

Με αρκετές αεροπορικές να πετούν πλέον χωρίς μάσκα, αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετό κόσμο.

Article featured image
Article featured image


Αφού ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Φλόριντα έκρινε ότι η οδηγία των τελευταίων 14 μηνών για χρήση μάσκας ήταν παράνομη, οι περισσότερες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Αμερικής - συμπεριλαμβανομένων των American, Delta, United, Southwest, Alaska, Spirit και JetBlue - ανακοίνωσαν άμεσα ότι δεν απαιτούνται πλέον μάσκες στις πτήσεις εσωτερικού και σε ορισμένες διεθνείς πτήσεις.


Και ενώ ορισμένοι επιβάτες είναι ενθουσιασμένοι που δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκες, πολλοί άλλοι ανησυχούν για το πόσο ασφαλές είναι να βρίσκεται κανείς σε μέσα μαζικής μεταφοράς μεταξύ αγνώστων χωρίς να φοράει μάσκα. Αλλά οι ειδικοί στις μολυσματικές ασθένειες λένε ότι το να είμαστε ο ένας που φοράει μάσκα ανάμεσα σε πολλούς που δεν φορούν αξίζει τον κόπο.

«Το να φοράμε μόνο εμείς μάσκα σε έναν κλειστό χώρο είναι λιγότερο αποτελεσματικό από το να φορούν όλοι, αλλά είναι πιο αποτελεσματικό από το να μην φοράμε καθόλου», λέει ο Δρ Αντριου Χάντελ, ειδικός σε παιδιατρικές λοιμώδεις νόσους στο Stony Brook Children’s Hospital.


Πόσο προστατευόμαστε από την Covid-19 αν κανείς τριγύρω μας δεν φοράει μάσκα;

Το να φοράμε μόνο εμείς μάσκα είναι πολύ προστατευτικό - ιδιαίτερα αν πρόκειται για μάσκα υψηλής προστασίας N95, KN95 or KF94, καθώς μπορούν να φιλτράρουν καλύτερα τα ιικά σωματίδια από τον αέρα που αναπνέουμε. Αν και οι υφασμάτινες και οι χειρουργικές μάσκες μάς προστατεύουν ελάχιστα από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Ομικρον του κορωνοϊού, μελέτες έχουν δείξει ότι μια μάσκα που έχει καλή εφαρμογή μειώνει σημαντικά τον ιό στον οποίο εκτίθεται ένα άτομο, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει τις πιθανότητες να μολυνθεί.

«Με την Ομικρον καλύτερα να προτιμώνται μάσκες με μεγαλύτερη προστασία, όπως χειρουργικές ή υψηλότερης προστασίας», λέει ο Άμες Αντάλτζα, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες και ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Άλλωστε, αυτό κάνουν οι γιατροί που θεραπεύουν ασθενείς με Covid -19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη τη χώρα. Ο ίδιος χρησιμοποιεί συνήθως μόνο αυτός μάσκα (κυρίως N95, αλλά περιστασιακά χειρουργική μάσκα) όταν θεραπεύει ασθενείς με φυματίωση ή Covid στο νοσοκομείο.

«Είναι πολύ ασφαλές και (είναι) ο κανόνας», συμπληρώνει προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και για τον γενικό πληθυσμό. Τα αεροπλάνα διαθέτουν επίσης εξαιρετικά συστήματα φιλτραρίσματος του αέρα που αφαιρούν τη συντριπτική πλειοψηφία του SARS-CoV-2 από τον αέρα. Αυτό καθιστά τις πτήσεις ασφαλέστερες από πολλές άλλες δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους όπου δεν απαιτούνται μάσκες, σύμφωνα με τα όσα λέει.

Πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να συνεχίσουν να φορούν μάσκες υψηλής ποιότητας ενώ βρίσκονται σε πολυσύχναστα περιβάλλοντα, όπως αεροδρόμια, αεροπλάνα ή τρένα – ειδικά άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ή είναι ανοσοκατεσταλμένα.

«Στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα συνιστούσαμε μάσκες N95, KN95, FFP2, KFN94 ή διπλές μάσκες (χειρουργικές συν υφασμάτινες) εάν οι θαμώνες θέλουν λιγότερη έκθεση, σύμφωνα με μελέτες», δηλώνει η Δρ Μόνικα Γκάντι, ειδική στις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Εάν επιλέξουμε να είμαστε μόνο εμείς που θα φοράμε μάσκα, καλό είναι η μάσκα να ταιριάζει άνετα στο πρόσωπό μας, ώστε να μην υπάρχουν κενά γύρω από τη μύτη, τα μάγουλα ή το πηγούνι μας. Όσο περισσότερα κενά υπάρχουν, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει ένας ιός να διεισδύσει.


Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς με μικρά παιδιά

Ενώ η πλειονότητα των μικρών παιδιών δεν κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά από Covid - ειδικά αν έχουν ήδη νοσήσει ή έχουν εμβολιαστεί - εξακολουθούμε να θέλουμε να τα προστατεύσουμε. Το να βρισκόμαστε σε μια πτήση ενώ γύρω μας βρίσκονται επιβάτες χωρίς μάσκα μπορεί να μοιάζει ανησυχητικό, ειδικά για γονείς με παιδιά που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να εμβολιαστούν.

Κάθε γονέας θα πρέπει να λάβει υπόψη την υγεία του παιδιού του όταν αποφασίζει εάν πρέπει να φοράει μάσκα ή όχι ενώ ταξιδεύει. «Για τα παιδιά που έχουν κίνδυνο να νοσήσουν και που μπορούν να φορούν μάσκα, το να είναι μόνο εκείνα που φορούν μάσκα λειτουργεί», λέει ο Αντάλτζα.

Οι ειδικοί συνιστούν επίσης να ανοίγουμε τον αεραγωγό πάνω από το κάθισμά μας για να διατηρούμε τον φιλτραρισμένο αέρα να ρέει γύρω μας.

Εάν το παιδί μας ανήκει σε ευάλωτη ομάδα ή δεν έχει εμβολιαστεί, ο Χάντελ συνιστά να ελαχιστοποιήσουμε τον χρόνο που αφιερώνει η οικογένειά μας τριγυρίζοντας στο αεροδρόμιο χωρίς μάσκα. «Τα αεροπλάνα έχουν καλύτερη κυκλοφορία αέρα απ’ ό,τι πιστεύουμε, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από την Covid», λέει. «Αλλά θα πρέπει να έχουμε κατά νου τα άλλα βήματα [που χρειάζονται] για το ταξίδι, όπως το να καθόμαστε στο αεροδρόμιο ή σε μια πολυσύχναστη τοποθεσία, όπου μπορούμε επίσης να κολλήσουμε τον Covid».

Επιπλέον, το να βεβαιωθούμε ότι τα μέλη της οικογένειας είναι εμβολιασμένα θα βοηθήσει να κρατήσουμε τα μικρά παιδιά ασφαλέστερα από το να μολυνθούν. Το να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με αυτά τα μικρά παιδιά, βάζοντας αυτά και οποιονδήποτε συνταξιδιώτη (που κάθεται δίπλα) να φορούν μάσκα, θα τα κάνει λιγότερο πιθανό να κολλήσουν Covid, σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

covid19-face-mask.jpgΟ εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνουμε υγιείς


Οι ειδικοί λένε ότι τα άτομα που έχουν ανοσία είναι ήδη καλά προστατευμένα από τη σοβαρή νόσηση. Ακόμα κι αν τα επίπεδα των αντισωμάτων μας μειωθούν τέσσερις έως έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, στις περισσότερες περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα θα εξακολουθεί να είναι σε θέση να καταπολεμήσει τον ιό και να προστατεύσει τους ανθρώπους από σοβαρή νόσηση, νοσηλεία και θάνατο.

«Πιστεύω ότι οι υγιείς ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν μολυνθεί προηγουμένως, μπορούν να θεωρούν τους εαυτούς τους προστατευμένους σε μεγάλο βαθμό από αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία: τη σοβαρή ασθένεια», λέει ο Αντάλτζα.

Αυτή η προστασία αυξάνεται όταν οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κινδυνεύουν για να νοσήσουν σοβαρά από Covid-19, φορούν επίσης μάσκα υψηλής ποιότητας. Όποιος έχει εμβολιαστεί και φοράει μάσκα υψηλής ποιότητας σε εσωτερικό περιβάλλον μπορεί γενικά να αισθάνεται ασφαλής, καταλήγει.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ