Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θέλει να καταστήσει εφικτή την τριήμερη άδεια περιόδου

Οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να εγκριθούν την επόμενη εβδομάδα.

Article featured image
Article featured image



Η Ισπανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θέλει να καταστήσει εφικτή την τριήμερη άδεια εμμήνου ρύσεως. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που υποφέρουν από έντονους πόνους περιόδου θα μπορούν να παίρνουν άδεια από την εργασία τους έως και τρεις ημέρες κάθε μήνα βάσει μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να εγκριθούν από την ισπανική κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα.

Το σχέδιο μεταρρύθμισης αποκαλύφθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser.

Προς το παρόν, μόνο ορισμένες ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Ινδονησίας, καθώς και η Ζάμπια, χορηγούν άδεια εμμήνου ρύσεως.

Σύμφωνα με την Ισπανική Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία, περίπου το ένα τρίτο των γυναικών που έχουν έμμηνο ρύση υποφέρουν από έντονο πόνο γνωστό ως δυσμηνόρροια, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται εάν μετρηθούν και οι προεμμηνορροϊκοί πόνοι.

Τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας περιλαμβάνουν οξύ κοιλιακό άλγος, πονοκεφάλους και πυρετό.

«Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε τι είναι μια επώδυνη περίοδος, δεν μιλάμε για μια ελαφριά ενόχληση, αλλά για σοβαρά συμπτώματα όπως διάρροια, έντονους πονοκεφάλους, πυρετό», τόνισε η Ροντρίγκες, υπογραμμίζοντας ότι αφού με τα ίδια συμπτώματα κάποιος παίρνει άδεια καθώς θεωρείται άρρωστος, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και με την έμμηνο ρύση.

«Τα δικαιώματα που σχετίζονται με την υγεία της περιόδου δεν έχουν συζητηθεί ποτέ και τα δεδομένα είναι ανατριχιαστικά», είπε η Ισπανίδα υπουργός Άνγκελ Ροντρίγκεζ στο El Periodico. «Μία στις τέσσερις γυναίκες δεν μπορεί να επιλέξει τα προϊόντα υγιεινής που θέλει να αγοράσει για οικονομικούς λόγους. Γι’ αυτό προτείνουμε να διανέμονται δωρεάν σε εκπαιδευτήρια και κοινωνικά κέντρα», πρόσθεσε.

Η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να καταργήσει την απαίτηση γονικής άδειας για τα παιδιά ηλικίας 16 έως 17 ετών που θέλουν να προχωρήσουν σε άμβλωση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ