«Κάποιος μέσα από το πιλοτήριο έριξε το Boeing» με τους 132 επιβάτες στην Κίνα

Τα δεδομένα από ένα «μαύρο κουτί», που ανακτήθηκε από το σημείο της συντριβής, υποδηλώνουν ότι τα χειριστήρια ώθησαν το αεροπλάνο σε μια σχεδόν κατακόρυφη βουτιά, αναφέρει δημοσίευμα της WSJ.

Article featured image
Article featured image


Θρίλερ σε εξέλιξη με το αεροπλάνο τύπου Boeing που συνετρίβη στην Κίνα τον Μάρτιο έχοντας 132 επιβαίνοντες, κανείς εκ των οποίων δεν επέζησε. Τα στοιχεία από το μαύρο κουτί δείχνουν ότι το αεροπλάνο της China Eastern Airlines συνετρίβη από τα 29.000 πόδια σε λοφοπλαγιά διότι κάποιος μέσα από το πιλοτήριο το «έστρεψε» προς το έδαφος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που επικαλούνται αξιωματούχους των ΗΠΑ, οι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής μηχανικά ή τεχνικά σφάλματα στο αεροσκάφος.

«Το αεροπλάνο έκανε ό,τι του είπαν να κάνει κάποιοι στο πιλοτήριο», σύμφωνα με την Wall Street Journal, η οποία μετέδωσε πρώτη την είδηση, επικαλούμενη πρόσωπο που γνωρίζει την προκαταρκτική εκτίμηση των Αμερικανών αξιωματούχων για τα αίτια της συντριβής. Υπενθυμίζεται ότι το Boeing 737-800 πετούσε μεταξύ των νότιων κινεζικών πόλεων Κουνμίνγκ και Γκουανγκζού όταν έπεσε στο έδαφος και είχε κατασκευαστεί πριν από 7 περίπου χρόνια.



Τα δεδομένα από ένα «μαύρο κουτί», που ανακτήθηκε από το σημείο της συντριβής, υποδηλώνουν ότι τα χειριστήρια ώθησαν το αεροπλάνο σε μια σχεδόν κατακόρυφη βουτιά, αναφέρει το δημοσίευμα. Το ABC News, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε επίσης ότι η συντριβή προκλήθηκε πιθανότατα από σκόπιμη ενέργεια.

Οι ερευνητές που εξετάζουν τη συντριβή θεωρούν ότι η πτώση οφείλεται σε εσκεμμένη ενέργεια στο κατάστρωμα διακυβέρνησης, χωρίς να έχουν βρεθεί στοιχεία για τεχνική δυσλειτουργία, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται δύο άτομα που έχουν ενημερωθεί για το θέμα. Η China Eastern Airlines είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι τρεις πιλότοι που επέβαιναν στο αεροσκάφος είχαν τα προσόντα και ήταν καλά στην υγεία τους.

Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ξεχωριστά στη Wall Street Journal ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι κάποιος από τους πιλότους αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Η China Eastern Airlines από την πλευρά της δεν απάντησε σε αίτημα του BBC για σχολιασμό. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας (CAAC), η οποία ηγείται των ερευνών για τη συντριβή, επίσης δεν απάντησε.

Τον περασμένο μήνα, η CAAC δήλωσε ότι οι αναφορές ότι το αεροπλάνο μπορεί να συνετρίβη σκόπιμα είχαν «παραπλανήσει σοβαρά το κοινό» και «παρεμπόδισαν τις εργασίες διερεύνησης του ατυχήματος». Οι ερευνητές βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία ανάλυσης των δεδομένων πτήσης και των συντριμμιών από τη συντριβή, ανέφερε την Τετάρτη το κινεζικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Global Times.

Είπε επίσης ότι η CAAC θα συνεχίσει να «διεξάγει τη διερεύνηση του ατυχήματος με επιστημονικό, αυστηρό και ομαλό τρόπο». Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB) των ΗΠΑ και η κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών Boeing αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα της Wall Street Journal, λόγω των κατευθυντήριων γραμμών που ορίζει ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Εθνών.

«Σύμφωνα με τους κανόνες που αφορούν τις έρευνες για δυστυχήματα... μόνο η υπηρεσία που διεξάγει τις έρευνες μπορεί να σχολιάσει μια έρευνα για ένα αεροπορικό ατύχημα», δήλωσε εκπρόσωπος της Boeing στο BBC την Τετάρτη. Η εταιρεία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι βοηθά τις έρευνες στην Κίνα και επικοινωνεί με το NTSB.



ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ