Τελικά η ούρηση στο μπάνιο ίσως δεν είναι και τόσο καλή ιδέα

Δύο γιατροί εξηγούν γιατί δεν πρέπει να ουρούμε ενόσω κάνουμε μπάνιο και ο λόγος δεν είναι αυτός που (μάλλον) φαντάζεστε.

Article featured image
Article featured image


Δύο γιατροί αποκάλυψαν γιατί η ούρηση στο ντους, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, δεν είναι και τόσο καλή ιδέα και ο λόγος δεν είναι η υγιεινή, όπως θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Γενικά, «το μικροβιακό φορτίο των ούρων είναι χαμηλό αλλά όχι ανύπαρκτο. Σε γενικές γραμμές όμως, αν ουρείς ενώ τρέχει νερό, σαπούνι και υπάρχει σιφόνι, δεν υπάρχει κίνδυνος. Ή είναι εξαιρετικά χαμηλός», είχε εξηγήσει στο παρελθόν ο μικροβιολόγος Jason Tetro.


Το τρεχούμενο νερό του μπάνιου «εκπαιδεύει» τον εγκέφαλό μας

Η ουρογυναικολόγος Δρ Teresa Irwin μοιράστηκε μέσω ενός βίντεο στο TikTok τις σκέψεις της σχετικά με το θέμα, δηλώνοντας ότι παρά το γεγονός ότι η όρθια ούρηση στο μπάνιο βοηθά την κύστη να αδειάσει σωστά, την ίδια στιγμή εκπαιδεύει τον εγκέφαλό μας να απελευθερώνει ούρα κάθε φορά που ακούμε νερό να τρέχει.

«Έχω αναφέρει στο παρελθόν, ότι η όρθια θέση είναι μια από τις σωστές θέσεις ούρησης για να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη», είπε η Δρ Irwin, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν πρέπει να γίνεται συνέχεια.

«Δεν θέλετε να το κάνετε συνέχεια γιατί αυτό που συμβαίνει είναι κάθε φορά που ακούτε τον ήχο του νερού, η ουροδόχος κύστη σας θα θέλει να κατουρήσει - επειδή έχει συνηθίσει να ακούει τον ήχο του νερού στο ντους», εξήγησε.

Έτσι, «όποτε πλένετε τα χέρια σας ή πλένετε τα πιάτα, η ουροδόχος κύστη σας θα ‘εκκρίνει σάλια’, θα λέγαμε, γιατί θα θέλει να ουρήσει».

@dr.teresa.irwin I said what I said!  Unless you're struggling with total bladder emptying you need to hear this #bladdertips #pft #obgyn ♬ Pieces (Solo Piano Version) - Danilo Stankovic



Η Δρ Alicia Jeffrey-Thomas, η οποία είναι θεραπεύτρια πυελικού εδάφους με έδρα τη Βοστώνη, είχε αναφέρει πέρυσι παρόμοιες απόψεις με με τη Δρα Irwin, με τα βίντεό της στο TikTok για τις παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν από την ούρηση κατά τη διάρκεια του μπάνιου να γίνονται viral.

«Αν κατουράτε ενώ τρέχει το νερό, τότε δημιουργείτε έναν συσχετισμό στον εγκέφαλό σας μεταξύ του ήχου του τρεχούμενου νερού και της ανάγκης να κατουρήσετε», είχε πει στους ακολούθους της στο TikTok το 2021.

Χωρίς ένα ισχυρό πυελικό έδαφος, αυτό «θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε προβλήματα διαρροής (ακράτειας) όταν ακούτε τρεχούμενο νερό έξω από το ντους», πρόσθεσε.

Για να μην αναφερθούμε στα άτομα που γεννήθηκαν με γυναικεία ανατομία, τα οποία «δεν είναι σχεδιασμένα να κατουρούν όρθιοι», ανέφερε περαιτέρω.

Προφανώς, στην περίπτωση των γυναικών, ακόμη και αν η ούρηση γίνεται με το ένα πόδι ψηλά, στην πόζα του «Captain Morgan», όπως έδειξε η Δρ Jeffrey-Thomas στο βίντεο, «το πυελικό έδαφος δεν μπορεί να χαλαρώσει σωστά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αδειάσουμε εντελώς και σωστά την ουροδόχο κύστη μας».

«Προσπαθήστε λοιπόν να κατουρήσετε πριν ανοίξετε το νερό του ντους και αν σας πιάνει η ανάγκη να κατουρήσετε ενώ βρίσκεστε εκεί, προσπαθήστε να το αγνοήσετε», συνέστησε η Δρ Jeffrey-Thomas.

H γιατρός αναφέρθηκε μάλιστα, για να εξηγήσει τον εν λόγω συσχετισμό, στο περίφημο πείραμα του επιστήμονα Ivan Pavlov με σκύλους.

«Χτυπάει το κουδούνι κάθε φορά που βγάζει φαγητό για τα σκυλιά, έτσι τελικά ο σκύλος αρχίζει να συνδέει το κουδούνι (με το φαγητό) και αρχίζει να 'τσακίζεται' ακόμα κι αν δεν υπάρχει φαγητό εκεί», εξήγησε.

@thepelvicdancefloor Reply to @gwas007 why you shouldn’t pee in the shower (probably part 1 of multiple?) #learnontiktok #tiktokpartner ♬ Similar Sensation (Instrumental) - BLVKSHP



Πάντως μέσα από μια σειρά επεξηγηματικών βίντεο η Δρ Jeffrey-Thomas εξήγησε ότι αυτό που έκανε στο αρχικό της βίντεο ήταν να δώσει μερικές συμβουλές, αναφέροντας περαιτέρω ότι ο κάθε άνθρωπος και η ανατομία αυτού διαφέρει.

@thepelvicdancefloor Reply to @scrambledjam Shower Peeing and how pelvic floor topics are more complex than a quick sound bite. #TikTokPartner #LearnOnTikTok ♬ Sant Saens Swan (Cello & Piano)(832890) - sayabird



Ο σωστός τρόπος ούρησης για τις γυναίκες

Ο Διευθυντής Ουρογυναικολογίας του Νοσοκομείου Townsville και Επικεφαλής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο James Cook, καθηγητής Ajay Rane είπε ότι υπάρχει σωστός τρόπος για τις γυναίκες να ουρούν.

«Δεδομένης της κατασκευής της ‘δυτικής τουαλέτας’, η κατάλληλη στάση είναι να κάθεστε στην τουαλέτα με τα πόδια σας να αγγίζουν ολόκληρα στο έδαφος, επειδή αυτή η στάση προωθεί τη χαλάρωση των μυών των μηρών και των μυών της λεκάνης σας», είπε ο καθηγητής Rane.

«Έχετε τους αγκώνες στα γόνατά σας και σκύβετε μπροστά σαν να διαβάζετε εφημερίδα στο πάτωμα. Αυτό προάγει την αποτελεσματική κένωση τόσο του εντέρου όσο και της ουροδόχου κύστης».


Με πληροφορίες από Daily Μail

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ