Ένα αγόρι έψαχνε για κοχύλια και βρήκε δόντι καρχαρία ηλικίας 3 εκατ. ετών

Το δόντι ανήκε στον Μεγαλόδοντα, ένα εξαφανισμένο είδος καρχαρία, το μεγαλύτερο που έζησε ποτέ.

Article featured image
Article featured image


Ένα εξάχρονο αγόρι βρήκε ένα δόντι μεγαλόδοντος καρχαρία, ηλικίας τριών εκατομμυρίων ετών, ενώ έψαχνε για κοχύλια σε μια παραλία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως διαβάζουμε στη Wikipedia, o Μεγαλόδων (επιστημονική ονομασία Carcharodon Megalodon - Καρχαρόδων ο μεγαλόδων) είναι ένα εξαφανισμένο είδος καρχαρία που έζησε 28 με 1,5 εκατομμύρια χρόνια πριν, στον Καινοζωικό αιώνα.

Θεωρείται ένα από τα πιο μεγάλα και δυνατά σαρκοφάγα στην ιστορία των σπονδυλωτών. Έφτανε σε μήκος τα 18-20 μέτρα, είχε βάρος από 30 έως 100 τόνους, ανάλογα με το μήκος του και βρισκόταν σε όλο τον κόσμο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Μεγαλόδων θα έμοιαζε πολύ με τον μεγάλο λευκό καρχαρία. Ο Μεγαλόδοντας θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ψάρια που εμφανίστηκαν και ο μεγαλύτερος καρχαρίας που έζησε ποτέ.



Ο εξάχρονος Sammy Shelton βρήκε το δόντι των τεσσάρων ιντσών ενώ εξερευνούσε την παραλία Bawdsey στο Suffolk, ένα δημοφιλές σημείο για κυνηγούς απολιθωμάτων.

Ο μπαμπάς τού Sammy, Peter Shelton, ένας συνταξιούχος GP από το Bradwell του Norfolk, αποκάλυψε ότι ο γιος του ήταν τόσο χαρούμενος με την ανακάλυψή του που τώρα κοιμάται με το δόντι δίπλα στο κρεβάτι του, σύμφωνα με την Daily Mail.

«Πραγματικά ψάχναμε για ενδιαφέροντα όστρακα στην παραλία, αλλά αντ' αυτού βρήκαμε αυτό το δόντι. Ήταν τεράστιο και πολύ βαρύ. Ήξερα τι ήταν, αλλά μόνο όταν το πήγα σε άλλους που έψαχναν στην παραλία, αντιλήφθηκα τη σημασία του.

»Υπήρχε ένας τύπος εκεί κάτω που έψαχνε όλη του τη ζωή για ένα δόντι Μεγαλόδοντα και δεν κατάφερε ποτέ να βρει κάτι τόσο μεγάλο».

Ο πατέρας του είπε επίσης, ότι ο Sammy λατρεύει να παίρνει το απολίθωμα στο σχολείο του, διασκεδάζοντας όλους τους φίλους του, ενώ έλαβε και μία κονκάρδα εξερευνητή από την τοπική ομάδα Beavers για τη σημαντική ανακάλυψή του.

μεγαλ.jpg



Ο εξελικτικός βιολόγος Ben Garrod είπε στο Great Yarmouth Mercury ότι έψαχνε για ένα απολίθωμα μεγαλόδοντος καρχαρία από την ηλικία του Sammy, αλλά πότε δεν κατάφερε να βρει ένα.

«Αυτό το αγοράκι είναι το πρώτο άτομο που το αγγίζει εδώ και σχεδόν τρία εκατομμύρια χρόνια. Κρατά το δόντι του μεγαλύτερου αρπακτικού καρχαρία που έχει ζήσει ποτέ και κάτι που θα ενδιέφερε ολόκληρη την παλαιοντολογική κοινότητα».

Το δόντι ανήκει στον μεγαλύτερο καρχαρία που υπήρξε ποτέ, ο οποίος περιπλανήθηκε στη γη πριν από 3,6 εκατομμύρια χρόνια και είχε στο στόμα του 250 αιχμηρά δόντια. Ενώ καταβρόχθιζε το θήραμά του, ο Μεγαλόδων καρχαρίας μπορούσε να ανοίξει το μήκους περίπου 2,7 επί 3,4 μέτρα στόμα του, καταπίνοντας εύκολα δύο ενήλικες ανθρώπους.

Megalodon_jaws_on_display_at_the_National_Baltimore_Aquarium.jpg
Σαγόνια μεγαλόδοντα



Η επιμελήτρια της συλλογής απολιθωμάτων ψαριών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Emma Bernard, εξήγησε ότι πολλά δόντια Μεγαλόδοντα έχουν εντοπιστεί στη Βόρεια Αμερική λόγω της ηλικίας των βράχων.

«Μπορούμε να βρούμε πολλά από τα δόντια τους στην ανατολική ακτή της Βόρειας Αμερικής, κατά μήκος των ακτών και στον πυθμένα των κολπίσκων και των ποταμών με θαλασσινό νερό της Βόρειας Καρολίνας, της Νότιας Καρολίνας και της Φλόριντα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Είναι επίσης αρκετά κοινά στις ακτές του Μαρόκου και σε μέρη της Αυστραλίας. Μπορούν να βρεθούν ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο κοντά στο Walton-on-the-Naze, στο Essex».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ