Αυτό είναι το μήνυμα που σκέφτονται να βάλουν πάνω σε κάθε τσιγάρο στον Καναδά

Θα γίνει η πρώτη χώρα που θα τυπώνει προειδοποιήσεις κατά του καπνίσματος πάνω σε κάθε τσιγάρο ξεχωριστά.

Article featured image
Article featured image


Δεν φαίνεται να αποδίδουν οι προειδοποιήσεις κατά του καπνίσματος και οι σκληρές εικόνες όπως για παράδειγμα συγκεκριμένων οργάνων ενός καπνιστή που «κοσμούν» τα πακέτα καπνικών προϊόντων, πολιτική που εξελίχθηκε σε διεθνή τάση όταν υιοθετήθηκε πριν δύο δεκαετίες, με τον Καναδά να καινοτομεί και να ετοιμάζεται να λάβει πιο δραστικά μέτρα συμβάλλοντας στη μείωση του καπνίσματος.

Συγκεκριμένα, ο Καναδάς πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα τυπώνει προειδοποιήσεις κατά του καπνίσματος πάνω σε κάθε τσιγάρο ξεχωριστά, μέτρο το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί από την καναδική κυβέρνηση στο δεύτερο μισό του επόμενου έτους.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανησυχία ότι αυτά τα μηνύματα μπορεί να έχουν χάσει την καινοτομία τους και σε κάποιο βαθμό ανησυχούμε ότι μπορεί να έχουν χάσει και τον αντίκτυπό τους», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, Καρολίν Μπένετ.

«Η προσθήκη προειδοποιήσεων για την υγεία σε μεμονωμένα προϊόντα καπνού θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι αυτά τα σημαντικά και βασικά μηνύματα θα φτάσουν σε άτομα, συμπεριλαμβανομένων των νέων, που συχνά έχουν πρόσβαση σε ένα τσιγάρο κάθε φορά όπως σε κοινωνικές περιστάσεις, παρακάμπτοντας τις πληροφορίες που είναι τυπωμένες στο πακέτο», πρόσθεσε.

Η περίοδος διαβούλευσης για την προτεινόμενη αλλαγή ξεκίνησε εντός της εβδομάδας ενώ η κυβέρνηση προέβλεψε ότι οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Όσο για το μήνυμα που πρόκειται να τυπωθεί πάνω σε κάθε τσιγάρο, αν και είναι πιθανό να αλλάξει, η Μπένετ ανέφερε πως η επικρατέστερη πρόταση είναι η φράση: «Δηλητήριο σε κάθε ρουφηξιά».

Παράλληλα, όπως ανέφερε η υπουργός Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων της χώρας, θα υπάρχουν αλλαγές και στις προειδοποιήσεις στα πακέτα τσιγάρων που περιλαμβάνουν έναν μεγαλύτερο κατάλογο των επιπτώσεων του καπνίσματος στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του στομάχου, του καρκίνου του παχέος εντέρου, του διαβήτη και των περιφερικών αγγειακών παθήσεων.

Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα που θα έχουν οι προειδοποιήσεις σε κάθε τσιγάρο εμφανίζεται και ο Rob Cunningham, αναλυτής πολιτικής στην Canadian Cancer Society, ο οποίος δήλωσε πως «αυτό θα δημιουργήσει ένα παγκόσμιο προηγούμενο», καθώς καμία άλλη χώρα δεν έχει εφαρμόσει τέτοιους κανονισμούς, ευελπιστώντας οι συγκεκριμένες προειδοποιήσεις να γίνουν δημοφιλείς σε διεθνές επίπεδο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ