Ζευγάρι σχεδίαζε την αυτοκτονία του αφού το long Covid άλλαξε όλη τους τη ζωή

Έχασαν τις δουλειές τους και δεν μπορούσαν να σηκωθούν από το κρεβάτι παρά μόνο για μερικές ώρες κάθε μέρα.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από instagram / @antony.loveless

Οι άνθρωποι με long Covid γίνονται ολοένα και πιο καταθλιπτικοί – ακόμα και αυτοκτονικοί– λόγω έλλειψης υποστήριξης και φροντίδας, αναφέρουν ειδικοί και ομάδες εκστρατειών, σύμφωνα με τον Independent.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το άγχος και η κατάθλιψη είναι πολύ πιο διαδεδομένα σε άτομα που υποφέρουν από επίμονα συμπτώματα κορωνοϊού σε αντίθεση με το ευρύ κοινό, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αύξηση των σκέψεων αυτοκτονίας μεταξύ των ασθενών.

Το ζήτημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο, με ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα να είναι ένα ζευγάρι από το Έσσεξ της Βρετανίας, οι οποίοι χρειάστηκαν να μιλήσουν με ψυχολόγους για να απαλλαχτούν από τις τάσεις αυτοκτονίας που ένιωθαν, λόγω των συμπτωμάτων του long Covid.

Πιο συγκεκριμένα, ο Antony Loveless, από το Southend του Έσσεξ, είπε στον Independent ότι αυτός και η σύντροφός του, Claire Hooper, είχαν σχεδιάσει την αυτοκτονία τους αφού και οι δύο εμφάνισαν long Covid στις αρχές του περασμένου έτους.

Το ζευγάρι υπέφερε από διάφορα γαστρεντερικά, νευρολογικά και αναπνευστικά συμπτώματα – στο αποκορύφωμα της ασθένειάς τους, μπορούσαν να σηκωθούν από το κρεβάτι μόνο για μερικές ώρες κάθε μέρα λόγω σοβαρής κόπωσης – αλλά οι γιατροί στους οποίους απευθυνόντουσαν δεν έβλεπαν κάτι να πηγαίνει στραβά.

Το ζευγάρι είπε ότι ήθελε να δώσει τέλος στη ζωή του, αφού έφτασαν σε σημείο να χάσουν τη δουλειά τους, εκείνη ως νοσοκόμα του βρετανικού συστήματος υγείας και εκείνος ως επικεφαλής ερευνητής ατυχημάτων στο λιμάνι του Gateway.


«Δεν θέλω να το κάνω άλλο αυτό»

«Κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα, όλα άλλαξαν», δήλωσε ο Antony Loveless. «Τα εισοδήματά μας εξαφανίστηκαν. Ήμασταν και οι δύο πολύ δραστήριοι, παίρναμε τον σκύλο βόλτα πριν πάμε στη δουλειά. Δούλευα για 10-12 ώρες κάθε μέρα και ξαφνικά όλα έλαβαν τέλος. Ένα βράδυ, η Κλερ μού είπε: “Δεν θέλω να το κάνω άλλο αυτό”. Της είπα ότι ούτε κι εγώ το άντεχα, δεν μπορούσα να το κάνω άλλο. “Θέλω να πεθάνω”, είπε. Αυτή η σκέψη σήκωσε το βάρος από τους ώμους μας κατά κάποιο τρόπο. Καταλήξαμε σε ένα σχέδιο να αυτοκτονήσουμε», εξήγησε ο Antony.

Τελικά το ζευγάρι συνειδητοποίησε ότι «θα κατέστρεφε τις ζωές των παιδιών του» και πήρε την απόφαση να συνεχίσει να ζει. Η κατάστασή τους βελτιώθηκε επίσης αφού τους χορηγήθηκαν επιδόματα αναπηρίας για την κατάστασή τους και παρόλο που εξακολουθούν να υποφέρουν από long Covid, οι αυτοκτονικές τους τάσεις έχουν έκτοτε περάσει.



Πόσοι άνθρωποι επηρεάζονται από long Covid

Τα μακροχρόνια συμπτώματα του Covid επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή ζωή 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, με τους 398.000 να αναφέρουν ότι η ικανότητά τους να πραγματοποιούν καθημερινές δραστηριότητες έχει «περιοριστεί πολύ».

Σε μια άτυπη έρευνα σε 185 άτομα που διεξήχθη τον περασμένο μήνα από το Survivor Corps, μια ομάδα υποστήριξης που εδρεύει στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι το 46% είχε βιώσει μακροχρόνιες τάσεις αυτοκτονίας που σχετίζονται με τον Covid – από 18% όταν διεξήχθη η ίδια δημοσκόπηση πέρυσι.

Καθώς οι έρευνες για το long Covid βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Δρ Στρέιν, ανώτερος κλινικός λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ, εξήγησε ότι δεν ήταν σαφές εάν ο επιπολασμός της κατάθλιψης και των αυτοκτονικών σκέψεων σε μακροχρόνιους ασθενείς με Covid είναι «αντιδραστικός» ή το αποτέλεσμα νευρολογικής αλλαγής.

«Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν κατάθλιψη επειδή έχουν χάσει την ικανότητα να παίζουν ποδόσφαιρο με τα παιδιά τους. Έχουν χάσει την ικανότητα να πάνε στη δουλειά και να κάνουν τα πράγματα που τους κάνουν να είναι οι εαυτοί τους», είπε ο δρ Στρέιν.

«Ή μήπως υπήρξε μια γνήσια νευροχημική αλλαγή στον εγκέφαλο; Οι άνθρωποι έχουν εγκεφαλική ομίχλη, πράγμα που σημαίνει απλώς ότι οι νευρώνες δεν πυροδοτούν όσο γρήγορα θα έπρεπε. Αυτό μπορεί επίσης να επηρεάζει την ικανότητά μας να σταθεροποιούμε τη διάθεσή μας και να ανταποκρινόμαστε κατάλληλα σε διαφορετικά ερεθίσματα».

Σημείωσε επίσης ότι το long Covid εμφανίζει πολλές ομοιότητες με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή τη μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (ME). Η πάθηση αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας μεταξύ των ασθενών κατά σχεδόν 7 φορές, όπως έχουν αποδείξει έρευνες.


Με πληροφορίες από independent, skai.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ