Το συγκλονιστικό εξώφυλλο της Libération συμπύκνωσε όσα σημαίνει η απόφαση για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με χθεσινή του απόφαση, έβαλε τέλος στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, γυρνώντας τη χώρα στον Μεσαίωνα.

Article featured image
Article featured image


Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η ακύρωση απόφασης 49 ετών που νομιμοποιούσε τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε την απόφαση-ορόσημο Roe Vs Wade και έκρινε ότι η άμβλωση δεν είναι πλέον συνταγματικό ομοσπονδιακό δικαίωμα.

Εκατομμύρια πολίτες έχουν ξεχυθεί στους δρόμους των ΗΠΑ, διαδηλώνοντας για το αυτονόητο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

Η απόφαση-κόλαφος πρωταγωνίστησε και στο εξώφυλλο της γαλλικής εφημερίδας Liberation. Τη θέση των λευκών αστεριών που κοσμούν τη σημαία των ΗΠΑ έχουν πάρει λευκές κρεμάστρες με τις κόκκινες λωρίδες να παραπέμπουν πλέον στους κινδύνους που επιφυλάσσει για την υγεία των γυναικών η απαγόρευση των αμβλώσεων.

«Μαύρη Παρασκευή. Με απόφασή του το Αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο έβαλε τέλος στο δικαίωμα στην άμβλωση. Δύναται να καταστεί παράνομη στις μισές πολιτείες της χώρας», γράφει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.



Αντιδράσεις εντός και εκτός χώρας

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, την Παρασκευή, με την οποία ανατρέπεται η απόφαση στην υπόθεση «Roe εναντίον Wade» που νομιμοποιούσε τις αμβλώσεις. Η εξέλιξη με την απόφαση αυτή δίνει το δικαίωμα σε μεμονωμένες πολιτείες ακόμα και να απαγορεύσουν τη διαδικασία της άμβλωσης.

«Τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων», χαρακτήρισε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η Μισέλ Μπατσελέτ, Ύπατη Αρμοστής του OHE για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η πρόσβαση σε ασφαλή, νόμιμη και αποτελεσματική άμβλωση είναι γερά ριζωμένη στο διεθνές ανθρώπινο δίκαιο και είναι κεντρικής σημασίας για την αυτονομία και την ικανότητα των γυναικών να κάνουν τις δικές τους επιλογές», ανέφερε η Μπατσελέτ στην ανακοίνωσή που εξέδωσε.

Την απόφαση σχολίασε και η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. «Σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους πέτυχε ένα σκοτεινό και ακραίο στόχο. Να καταργήσει ένα σημαντικό δικαίωμα των γυναικών. Οι θεμελιώδεις αποφάσεις για την υγεία μιας γυναίκας ανήκουν αποκλειστικά σ' αυτήν σε συνεννόηση με το γιατρό της. Δεν υπαγορεύονται από ακροδεξιούς. Οι Δημοκρατικοί θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την κατοχύρωση της απόφασης Roe εναντίον Wade».


Έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από πλήθος γυναικών για την απόφαση φωνάζοντας συνθήματα όπως «Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι παράνομο» και «νόμιμη άμβλωση κατά βούληση».

Η απόφαση, η οποία ήταν ένα σχέδιο που διέρρευσε και δημοσιεύτηκε από το Politico στις αρχές Μαΐου, προκάλεσε πανηγυρισμούς αλλά και κατακραυγή, υπογραμμίζοντας πόσο διχαστικό παραμένει το θέμα των αμβλώσεων.

Ο ανώτατος δικαστής Τζον Γ. Ρόμπερτς Τζούνιορ ψήφισε με την πλειοψηφία, αλλά είπε ότι θα είχε ακολουθήσει «μια πιο μετρημένη πορεία», παραλείποντας να υπερνικήσει τον Ρόου. Τα τρία φιλελεύθερα μέλη του δικαστηρίου διαφώνησαν.

Η απόφαση θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις 13 πολιτείες που έχουν θεσπίσει τους λεγόμενους νόμους ενεργοποίησης που απαγορεύουν ή περιορίζουν αυστηρά τις αμβλώσεις. Αυτοί οι νόμοι σχεδιάστηκαν για να ισχύουν γρήγορα μετά την ανατροπή της απόφασης «Roe εναντίον Wade». Είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες απαγορεύσεις.

Το Μισισίπι, η Αλαμπάμα, το Κεντάκι και το Μιζούρι είναι μεταξύ των 13 Πολιτειών, κυρίως στον Νότο και στα μεσοδυτικά, που έχουν ήδη ψηφίσει νόμους για την απαγόρευση των αμβλώσεων για την περίπτωση που ανατρεπόταν ο νόμος, ενώ ακόμα μισές πολιτείες έχουν σχεδόν ολοκληρωτικές απαγορεύσεις ή απαγορεύσεις μετά από 6 εβδομάδες εγκυμοσύνης, πριν πολλές γυναίκες μάθουν ότι είναι έγκυες.

Οι τοπικές οργανώσεις που παρέχουν οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη σε άτομα που αναζητούν αμβλώσεις, έλαβαν νέα χρηματοδότηση εκατομμυρίων δολαρίων μετά την απόφαση της Παρασκευής.

Από το απόγευμα της Παρασκευής, το Εθνικό Δίκτυο Ταμείων Αμβλώσεων, το οποίο έχει 97 οργανώσεις-μέλη, είχε λάβει περισσότερα από 3 εκατομμύρια δολάρια από περίπου 33.000 νέες δωρεές από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως ανέφερε ο Ντεμπασρί Γκορς, διευθύνων σύμβουλος του ταμείου. Τον Μάιο, όταν διέρρευσε ένα προσχέδιο της γνώμης του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις, το ταμείο είχε συγκεντρώσει περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές σε διάστημα μιας εβδομάδας.


Με πληροφορίες από news247 & ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ