Η εντυπωσιακή στιγμή που ένας μετεωρίτης φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό της Χιλής [ΒΙΝΤΕΟ]

Οι κάτοικοι της πόλης του Σαντιάγο άκουσαν έναν ισχυρό ήχο που έμοιαζε με βροντή.

Article featured image
Article featured image


Ένας μετεωρίτης καταγράφηκε στην κάμερα να διασχίζει τον νυχτερινό ουρανό πάνω από την πρωτεύουσα της Χιλής, το Σαντιάγο. Μελετητές από το Πανεπιστήμιο Concepcion επιβεβαίωσαν ότι το φαινόμενο, το οποίο καταγράφηκε στις 7 Ιουλίου, ήταν ένα μικρό βραχώδες σώμα που ανεφλέγη κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, ανέφερε το BBC.

Ο μετεωρίτης διέσχισε τον ουρανό, φωτίζοντάς τον εντυπωσιακά. Επικαλούμενα τις αρχές, τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο μετεωρίτης διαλύθηκε σε πολλά μέρη πριν εξαφανιστεί στην περιοχή των Άνδεων.

Το βραζιλιάνικο μέσο ενημέρωσης TNH1 ανέφερε ότι οι κάτοικοι της πόλης άκουσαν τον ήχο του μετεωρίτη να διασχίζει την ατμόσφαιρα σαν να επρόκειτο για μια ισχυρή βροντή. Ο αστρονόμος Juan Carlos Beamin, από το Chilean Astronomy Foundation, ενημέρωσε ότι ο μετεωρίτης που διέσχισε τον ουρανό πάνω από το Σαντιάγο ονομάζεται «T12.cl.».

Ο κ. Beamin εξήγησε ότι η έντονη λάμψη προέκυψε επειδή, κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα, ακόμη και μια «πέτρα, ή ένας μικρός βράχος, λόγω της ‘τριβής’ με τον αέρα, αναφλέγεται και λάμπει». «Μιλάμε για ταχύτητες 10.000 χιλιομέτρων την ώρα», πρόσθεσε.



Εν τω μεταξύ, η παρατήρηση αυτού του μετεωρίτη στη Χιλή έγινε την ίδια μέρα που μια αντίστοιχη λάμψη από μετεωρίτη φώτισε τον ουρανό πάνω από το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας. Σύμφωνα με το Reuters, μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν μια δυνατή έκρηξη και είδαν μια έντονη λάμψη καθώς περνούσε το αντικείμενο.

Ο Άλαν Γκίλμορ, αστρονόμος στο παρατηρητήριο Mount John του Πανεπιστημίου του Καντέρμπουρι, είπε ότι ένας μετεωρίτης που διαλύεται στην ατμόσφαιρα με μεγάλη ταχύτητα, πάνω από μια αστική περιοχή, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Συνέχισε περιγράφοντας τον μετεωρίτη και είπε: «Αυτό έλαμπε πολύ έντονα, επομένως πρέπει να ήταν ένα αρκετά μεγάλο αντικείμενο». Ο κ. Γκίλμορ ενημέρωσε επίσης ότι η έκρηξη που άκουσαν οι άνθρωποι έδειχνε ότι ο μετεωρίτης πέρασε σε απόσταση (περίπου) 60 χιλιομέτρων από τη Γη.


Με πληροφορίες από ndtv.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ