Ο λόγος που απαγόρευσαν το vegan τυρί στην Τουρκία μάς έπιασε εξ απροόπτου

Το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών της χώρας απαγόρευσε μια από τις πιο χαρακτηριστικές vegan τροφές.

Article featured image
Article featured image


Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση προχώρησε το τουρκικό Υπουργείο Γεωργίας και Δασών απαγορεύοντας την παραγωγή και πώληση vegan τυριών που μοιάζουν με παραδοσιακά γαλακτοκομικά τυριά. Η νομοθεσία στην Τουρκία λέει ήδη ότι ο όρος «τυρί» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει εναλλακτικές τροφές χωρίς γαλακτοκομικά, επειδή μπορεί να παραπλανήσει τους καταναλωτές.

Στην τελευταία του ενημέρωση στον τουρκικό κανονισμό για τον Κώδικα Τροφίμων, το υπουργείο δήλωσε ότι «τα προϊόντα που δίνουν την εντύπωση ότι είναι τυριά δεν μπορούν να παραχθούν χρησιμοποιώντας φυτικό λάδι ή άλλα συστατικά τροφίμων». Η νέα τροπολογία επισημαίνει ότι ακόμη και οι συσκευασίες σε κενό αέρος υποδηλώνουν το παραδοσιακό τυρί γαλακτοκομικών και θα μπορούσαν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την Ένωση Vegan της Τουρκίας (TVD), οι παραγωγοί vegan τυριών ανέφεραν πρόσφατα ότι δεν μπορούν πλέον να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Οι εταιρείες που παράγουν vegan τυρί τιμωρούνται με πρόστιμα και τα προϊόντα τυριού vegan έχουν αποσυρθεί από την αγορά, αφήνοντας τους καταναλωτές χωρίς πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα. Ως εκ τούτου, η TVD έχει καταθέσει μήνυση κατά του τουρκικού Υπουργείου Γεωργίας και Δασών για την απαγόρευση της παραγωγής και πώλησης τυριών vegan. Η TVD θεωρεί την απαγόρευση παραβίαση και απώλεια δικαιωμάτων για τους καταναλωτές και τους κατασκευαστές σε όλη τη χώρα.

«Η προσπάθεια διακοπής της παραγωγής προϊόντων φυτικής προέλευσης με ένα άρθρο κανονισμού και η απόσυρση των προϊόντων από την αγορά παραβιάζει το δικαίωμα πρόσβασης στα τρόφιμα όλων των καταναλωτών που έχουν υιοθετήσει έναν vegan τρόπο ζωής», ανέφερε η TVD σε δήλωση.

Η ένωση κινήθηκε νομικά επειδή, παρά τα προηγούμενα αιτήματά της να συναντηθεί με το υπουργείο, ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την ανάκληση της νομοθεσίας.

«Αν και οι προαναφερθείσες απαγορεύσεις αντικατοπτρίζονται ως μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την πρόληψη της νοθείας/απάτης, εμποδίζουν άμεσα τους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα χωρίς να παρέχουν εποικοδομητικές προτάσεις και λύσεις στο σημείο επίλυσης του προβλήματος», ανέφερε η TVD. «Αυτό σημαίνει αυθαίρετο και δυσανάλογο περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών από τη διοίκηση και παρέμβαση στον τρόπο ζωής των ατόμων».

Ο σύλλογος έχει δημιουργήσει μια αίτηση στο Change.org για να δείξει την υποστήριξη του κοινού ενάντια σε αυτήν την άνευ προηγουμένου απαγόρευση. Η αναφορά κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #LiftBanOnVeganCheese.



Ο πόλεμος στις ετικέτες των vegan τροφίμων

Η απαγόρευση του vegan τυριού στην Τουρκία είναι η τελευταία σε έναν αυξανόμενο αριθμό απαγορεύσεων και αγωγών σχετικά με την παρασκευή και την επισήμανση των vegan και φυτικών προϊόντων. Πρόσφατα, η Γαλλία απαγόρευσε τη χρήση όρων όπως «μπριζόλα» και «μπιφτέκι» σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης που παράγονται στη χώρα - μια απόφαση που υποστηρίχθηκε από τις γαλλικές ομάδες λόμπι για τη γεωργία ζώων.

«Δεν θα είναι δυνατή η χρήση ορολογίας που παραδοσιακά συνδέεται με το κρέας και τα ψάρια για να χαρακτηριστούν προϊόντα που δεν ανήκουν στον ζωικό κόσμο και τα οποία, στην ουσία, δεν είναι συγκρίσιμα», αναφέρει το επίσημο διάταγμα.

Το 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) απέρριψε παρόμοια πρόταση για περιορισμό της χρήσης όρων σε προϊόντα που δεν περιέχουν ζωικό κρέας, επομένως όροι όπως «μπιφτέκι» και «λουκάνικο» μπορούν να εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε προϊόντα vegan. Υποστηριζόμενη από το λόμπι για το κρέας της ΕΕ, η προτεινόμενη τροποποίηση εισήχθη υπό την αιγίδα της άρσης της σύγχυσης σχετικά με τη χρήση όρων που σχετίζονται με το κρέας σε vegan και χορτοφαγικά προϊόντα.

«Οι καταναλωτές δεν μπερδεύονται σε καμία περίπτωση με μια μπριζόλα σόγιας ή ένα λουκάνικο με βάση το ρεβίθι, αρκεί να επισημαίνονται ξεκάθαρα ως χορτοφαγικά ή vegan», είχε δηλώσει τότε η Camille Perrin, ανώτερη υπεύθυνη για την πολιτική τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών. «Όροι όπως “μπιφτέκι” ή “μπριζόλα” σε προϊόντα φυτικής προέλευσης απλώς διευκολύνουν τους καταναλωτές να γνωρίζουν πώς να ενσωματώνουν αυτά τα προϊόντα σε ένα γεύμα».

Το 2021, η ΕΕ απέρριψε επίσης την προτεινόμενη νομοθεσία από ομάδες λόμπι γαλακτοκομικών προϊόντων που θα λογοκρίνουν περαιτέρω τις ετικέτες χωρίς γαλακτοκομικά. Όροι όπως «γάλα αμυγδάλου» και «βίγκαν τυρί» έχουν ήδη απαγορευτεί σε προϊόντα στην ΕΕ, αλλά η προτεινόμενη νομοθεσία θα περιόριζε περαιτέρω τις εναλλακτικές γαλακτοκομικές ουσίες από τη χρήση περιγραφικών όρων όπως «στυλ γιαουρτιού» και «εναλλακτικό τυριού».



Με πληροφορίες από vegnews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ