Πώς έφτασε ο Covid στην απομακρυσμένη Μικρονησία, μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας

Μέχρι πρόσφατα ήταν ένα από τα ελάχιστα κράτη χωρίς κρούσματα του κορωνοϊού.

Article featured image
Article featured image


H Μικρονησία, ένα μικροσκοπικό κράτος του Ειρηνικού Ωκεανού, που ήταν μέχρι πρόσφατα ένα από τα ελάχιστα κράτη χωρίς κρούσματα της COVID-19, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά μετά από 2,5 χρόνια κρούσματα σε δύο νησιά του.

Πέρα από λίγα μεμονωμένα συνοριακά κρούσματα σε διαχειριζόμενη καραντίνα, τα ομόσπονδα κράτη της Μικρονησίας παρέμειναν χωρίς άλλα κρούσματα λόγω της τοποθεσίας τους, περίπου 1.600 χλμ βόρεια της Παπούα Νέα Γουινέα.

Στην αρχή της εβδομάδας, όμως, δύο φοιτητές που έφτασαν στο νησί Kosrae από την πρωτεύουσα της Μικρονησίας, διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό. Οι αρχές της χώρας επιβεβαίωσαν στην συνέχεια ότι 10 από τα 11 μέλη των οικογενειών των δύο κρουσμάτων βρέθηκαν επίσης θετικά στον ιό.

Ο Πρόεδρος της χώρας, David Panuelo, δήλωσε την Τρίτη ότι η Μικρονησία βρίσκεται ενώπιον μίας «γοργά εξελισσόμενης κατάστασης», καθώς επιβεβαιώθηκαν δεκάδες νέα κρούσματα τόσο στο νησί Kosrae όσο και στο Pohnpei. Άλλωστε, 25 από τους 28 ασθενείς που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο στο νησί Kosrae με συμπτώματα γρίπης, ήταν θετικοί στον COVID-19.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας αποτρέπουν τους πολίτες να πραγματοποιούν δημόσιες συναντήσεις και συστήνουν τη χρήση μάσκας, όμως όλες οι δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν ανοιχτές.

Η Μικρονησία σκοπεύει να άρει τους περιορισμούς εισόδου στη χώρα την 1η Αυγούστου, όμως οι επισκέπτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αποδεικτικό εμβολιασμού και αρνητικό τεστ για την COVID-19.



Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, AFP

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ