Ο ουρανός της Νότιας Ντακότα «βάφτηκε», με ένα απόκοσμο χρώμα την περασμένη Τρίτη

Οι έντρομοι πολίτες ανάρτησαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης φωτογραφίες από το παράξενο φαινόμενο.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Twitter / @jkarmill

Ο ουρανός της Νότιας Ντακότα των ΗΠΑ έγινε πράσινος την περασμένη Τρίτη (5 Ιουλίου), λόγω μιας ιδιαίτερα ισχυρής καταιγίδας.

Οι απόκοσμες εικόνες που εμφανίστηκαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δείχνουν το περίεργο χρώμα του ουρανού, λίγο πριν σαρώσει την περιοχή η ισχυρή καταιγίδα.



Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε επιβεβαιώσει ότι μια «καταιγίδα derecho» πέρασε σε μεγάλο μέρος της Νότιας Ντακότα, της Μινεσότα και της Αϊόβα, αφήνοντας σχεδόν 30.000 ανθρώπους χωρίς ρεύμα για ώρες.

Οι καταιγίδες χαρακτηρίζονται ως «derechos» όταν έχουν ανέμους τουλάχιστον 93 km/h και αφήνουν ένα μονοπάτι ζημιάς μήκους τουλάχιστον 400 km, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η συγκεκριμένη καταιγίδα έφτασε με ταχύτητα ανέμου 159 km/h.



Ενώ οι κάτοικοι της Νότιας Ντακότα έχουν συνηθίσει τα derechos, αφού έχουν βιώσει πρόσφατα δύο τέτοιες καταιγίδες, ο πράσινος ουρανός ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο θέαμα για αυτούς.



Τι έκανε τον ουρανό να γίνει πράσινος;

Δεν είναι πλήρως κατανοητό γιατί ο ουρανός πήρε αυτό το χρώμα, αλλά οι περισσότεροι επιστήμονες επισημαίνουν την περιεκτικότητα υγρού νερού στον αέρα ως βασική αιτία.

Το φαινόμενο συμβαίνει όταν τα σύννεφα μεταφέρουν πολύ νερό και επιτρέπουν κυρίως στο μπλε φως να περάσει μέσα από το σύννεφο της καταιγίδας. Τότε, το μπλε φως αναμιγνύεται με το κόκκινο φως του ήλιου και ο ουρανός γίνεται πράσινος.




«Όταν το κοκκινωπό φως που διασκορπίζεται από την ατμόσφαιρα φωτίζει τις μπλε σταγόνες νερού/πάγου στο σύννεφο, τότε αυτές φαίνονται να λάμπουν με πράσινο χρώμα. Χρειάζεται τεράστια ποσότητα νερού μέσα στο σύννεφο για να επιτευχθεί αυτό το χρώμα και συνήθως σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική ποσότητα πάγου (μεγάλο χαλάζι)», εξήγησε στο Twitter ο μετεωρολόγος του NWS, Κόρι Μάρτιν.

«Αυτό το φαινόμενο είναι συνήθως ένα οπτικό προειδοποιητικό σημάδι ότι η καταιγίδα είναι ικανή να προκαλέσει πολύ μεγάλο χαλάζι», πρόσθεσε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ