Οι σχηματισμοί που ξεπροβάλλουν στον ορίζοντα σηματοδοτούν την έναρξη ενός όμορφου φαινομένου

Ποιο είναι το κατάλληλο μέρος για να το απολαύσεις.

Οι σχηματισμοί που ξεπροβάλλουν στον ορίζοντα σηματοδοτούν την έναρξη ενός όμορφου φαινομένου

Ποιο είναι το κατάλληλο μέρος για να το απολαύσεις.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Κουταλάδες από Dave Nye

Δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου και το BirdLife Cyprus μάς ενημερώνει ότι οι σχηματισμοί που εμφανίζονται στον ορίζοντα και τα απρόσμενα κελαηδήματα που ακούγονται από θάμνους και δέντρα σηματοδοτούν την έναρξη της φθινοπωρινής μετανάστευσης των πουλιών.

Στην ανάρτηση που έκανε ο οργανισμός στο Facebook, φροντίζει να μάς ενημερώσει επίσης, πως το κατάλληλο μέρος για να απολαύσει κανείς το φαινόμενο της μετανάστευσης δεν είναι άλλο από τις ακτές, αφού αποτελούν το πρώτο σημείο στεριάς το οποίο συναντούν τα πουλιά μετά από ώρες πτήσης πάνω από τη θάλασσα, αλλά και τελευταίο σημείο αναφοράς για τα πτηνά που μεταναστεύουν σε άλλες χώρες για να ξεχειμωνιάσουν.



Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του BirdLife Cyprus:

Αεροδυναμικοί σχηματισμοί κατά μήκος του ορίζοντα, απρόσμενα κελαηδήματα σε θάμνους και σε δέντρα, συναρπαστικές αναφορές από πτηνοπαρατηρητές από όλο το νησί… Κάτι στον αέρα μάς λέει ότι η φθινοπωρινή μετανάστευση έχει ήδη ξεκινήσει.

Και οι καλύτερες περιοχές για να την απολαύσουμε… οι ακτές!

Για χώρες που βρέχονται από θάλασσα όπως η Κύπρος, οι ακτές είναι το πρώτο σημείο στεριάς στο οποίο φτάνουν τα πουλιά μετά από ώρες πτήσης πάνω από θάλασσα, αλλά και το τελευταίο πριν συνεχίσουν την κάθοδο τους προς τις χώρες όπου θα ξεχειμωνιάσουν. Έτσι, λίγος χρόνος σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος της ακτής, από τη χερσόνησο του Ακάμα μέχρι το Κάβο Γκρέκο, είναι αρκετός για να απολαύσουμε λογής φτερωτά πλάσματα που μόλις έχουν φτάσει ή ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από το νησί μας.

Βέβαια κάθε είδος έχει το δικό του πρόγραμμα και δρομολόγιο, και οι αριθμοί πουλιών που διέρχονται διαφέρουν από μέρα σε μέρα. Αλλά, με εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά να περνούν από την Κύπρο κάθε φθινόπωρο και άνοιξη, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να δούμε οτιδήποτε σχεδόν οπουδήποτε! Από τώρα μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου λοιπόν, έχετε μάτια (και αυτιά) ανοιχτά για μελισσοφάγους, νυφογερανούς και γερανούς, χιονάτες, σταχτοψαροφάδες και πορφυροψαροφάδες, μελισσοσιάχινα, μαυροφάλκονα, γυπογεράκες, σιαχίνια, είδη συλβίιδας και σκαλιφούρτας ή και πιο σπάνιους για την Κύπρο ταξιδιώτες, όπως πελεκάνους και λευκούς ή μαύρους πελαργούς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ