H «Sandi» είναι μια τουαλέτα διαφορετική από όλες τις υπόλοιπες

Ίσως είναι η λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα υγιεινής με το οποίο ήρθαν αντιμέτωποι περισσότεροι από 1,7 δις άνθρωποι το 2020.

Article featured image
Article featured image


O Archie Read σχεδίασε μια λεκάνη χωρίς νερό, κυρίως για την αγροτική υποσαχάρια Αφρική, όπου το πρόβλημα της υγιεινής είναι ιδιαίτερα έντονο. Όμως και σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγιεινής, όπως ιδιωτικές τουαλέτες ή αποχωρητήρια, το 2020.

Η τουαλέτα «Sandi» προορίζεται να λειτουργεί χωρίς να είναι συνδεδεμένη με σύστημα αποχέτευσης, διατηρώντας παράλληλα τα απόβλητα χωριστά και απαλλαγμένα από μολυσματικές χημικές ουσίες, ώστε να μπορούν να απορριφθούν με ασφάλεια ή να επαναχρησιμοποιηθούν ως λίπασμα.

toualeta-sandi-7_city.png
Εικόνα: Archie Read



Διαθέτει ένα κάθισμα τουαλέτας δυτικού τύπου πάνω από μια ειδική λεκάνη τουαλέτας που εκτρέπει τα ούρα, ενώ τα στερεά απόβλητα εναποτίθενται σε μια μικρή μεταφορική ταινία.

Η τουαλέτα «ξεπλένεται» μέσω ενός χειροκίνητου μοχλού που μετακινεί τον ιμάντα προς τα εμπρός και ρίχνει τα απόβλητα σε έναν κάδο, ο οποίος σφραγίζεται για να διατηρείται το περιεχόμενό του με ασφάλεια μακριά από ανθρώπους.

toualeta-sandi-3_city.png
Εικόνα: Archie Read



Δεδομένου ότι δεν απαιτεί ούτε υδραυλικά ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, η Sandi λειτουργεί ως λύση «drop and go» και χρειάζεται μόνο να καρφωθεί στο πάτωμα.

Ο σχεδιασμός παίρνει το όνομά του από τη χρήση άμμου (που στα αγγλικά είναι η λέξη «sand») ως προστατευτική επίστρωση για να διατηρείται ο ιμάντας μεταφοράς καθαρός.

toualeta-sandi-4_city.png
Εικόνα: Archie Read



Για να χρησιμοποιήσει κάποιος την τουαλέτα «Sandi», θα πρέπει να γεμίσει τη χοάνη στο πίσω μέρος με άμμο ή ένα παρόμοιο υλικό που προέρχεται από την περιοχή. Οτιδήποτε ξηρό και κονιορτοποιημένο ή αποξηραμένο, όπως πριονίδι ή χώμα, είναι κατάλληλο για να εμποδίσει τα περιττώματα να κολλήσουν στον ιμάντα.

Με το στρίψιμο του μοχλού έκπλυσης φορτώνεται φρέσκια άμμος στον μεταφορικό ιμάντα, ταυτόχρονα με την κίνηση του ιμάντα προς τα εμπρός. Μια βούρτσα στην κάτω πλευρά του ιμάντα καθαρίζει τυχόν υπολείμματα που παραμένουν μετά την απόρριψη των αποβλήτων.



Το καζανάκι χρειάζεται να τραβηχτεί μόνο για τα στερεά απόβλητα, καθώς ο σχεδιασμός της λεκάνης της τουαλέτας χρησιμοποιεί ένα φυσικό διαχωριστικό για να κατευθύνει τα ούρα σε ξεχωριστό δοχείο στο μπροστινό μέρος της τουαλέτας.

«Είναι βασικό να γίνει αυτό, καθώς τα ούρα διατηρούνται αποστειρωμένα και τα περιττώματα αφήνονται να στεγνώσουν, γεγονός που συμβάλλει στην πρόληψη της αναπαραγωγής παθογόνων μικροοργανισμών και μειώνει τον χρόνο κομποστοποίησης», δήλωσε ο Read.

toualeta-sandi-6_city.png
Εικόνα: Archie Read



Οι κάδοι μπορούν να αποθηκεύσουν 20 λίτρα στερεών αποβλήτων και 30 λίτρα υγρών αποβλήτων, κάτι που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Read, θα επέτρεπε σε ένα επταμελές νοικοκυριό να περάσουν περίπου εννέα ημέρες χωρίς να χρειαστεί να αδειάσουν τα δοχεία.

Στο τέλος η διαχείριση των απορριμμάτων πιθανότατα θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά ανάλογα με την τοποθεσία.

Στα χωριά, μπορεί να προσληφθεί ένα άτομο για να συλλέγει τα χρησιμοποιημένα δοχεία και να τα αντικαθιστά με καθαρά, ενώ τα πιο απομονωμένα άτομα μπορεί να αναλάβουν οι ίδιοι τη «βρώμικη δουλειά» και να επαναχρησιμοποιήσουν τα απόβλητα για λίπασμα.

toualeta-sandi-5_city.png
Εικόνα: Archie Read



«Τα ούρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως, καθώς είναι αποστειρωμένα αν δεν έρθουν ποτέ σε επαφή με περιττώματα, οπότε μπορούν απλώς να τα χρησιμοποιήσουν ως λίπασμα», δήλωσε ο Read.

Ο Read ανέπτυξε ένα λειτουργικό πρωτότυπο και ένα τρισδιάστατα εκτυπωμένο μοντέλο της «Sandi» στο πλαίσιο της πτυχιακής του στη μηχανική σχεδιασμού προϊόντων στο Πανεπιστήμιο Brunel.

Προβλέπει ότι μια έκδοση παραγωγής του προϊόντος θα είναι κατασκευασμένη από οικονομικό πλαστικό πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE), αλλά έχει αναβάλει την περαιτέρω ανάπτυξη μέχρι να αποκτήσει περισσότερη εμπειρία στον κλάδο.



Με πληροφορίες από lifo, dezeen

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ