Φαίνεται πως το μέτρημα προβάτων όχι μόνο δεν βοηθά με τον ύπνο, αλλά τον κάνει και πιο δύσκολο

Ειδικός στον ύπνο προτείνει μια εναλλακτική που υποτίθεται πως, όντως, βοηθάει.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Roeselien Raimond

Αν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε το βράδυ, είναι πολύ πιθανό να έχετε δοκιμάσει διάφορες πρακτικές που βοηθούν, συμπεριλαμβανομένου και του περιβόητου μετρήματος προβάτων.

Ένας ειδικός στον ύπνο ωστόσο, ο καθηγητής Matthew Walker, μιλώντας στο podcast «Science and Nutrition», αποκάλυψε πως η μέθοδος με τα πρόβατα αποτελεί τον μεγαλύτερο μύθο σχετικά με τον γρήγορο ύπνο.

Ο καθηγητής και συγγραφέας του βιβλίου «Why We Sleep» είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν τόσοι πολλοί μύθοι, αλλά νομίζω ότι ένας από τους πιο διασκεδαστικούς που έχει καταρριφθεί, είναι ότι το μέτρημα προβάτων θα σάς βοηθήσει να κοιμηθείτε».

Ο καθηγητής Walker εξήγησε ότι μια μελέτη που έγινε από έναν συνάδελφό του, καθηγητή νευροεπιστήμης στο UC Berkeley, διαπίστωσε ότι όχι μόνο η καταμέτρηση των προβάτων δεν βοηθά με τον ύπνο, αλλά στην πραγματικότητα μάς κάνει να χρειαστούμε περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθούμε.



Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν μια εναλλακτική νοητική στρατηγική που μπορεί να βοηθήσει.

«Αυτή η στρατηγική», εξηγεί ο καθηγητής Walker, «είναι να κάνεις έναν “νοητό περίπατο”».

«Σκεφτείτε μια βόλτα που γνωρίζετε πολύ καλά, ίσως είναι μια βόλτα στο δάσος ή μια πεζοπορία ή μια βόλτα στην παραλία και μετά προσπαθήστε να την οραματιστείτε.

» Εστιάστε στις λεπτομέρειες, “βγαίνω από την εξώπορτά μου, κατεβαίνω τα σκαλιά, φεύγω”, το επόμενο πράγμα που θα θυμάστε είναι να χτυπάει το ξυπνητήρι σας το επόμενο πρωί γιατί σας πήρε ο ύπνος».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ