Ακόμη μια χώρα θα απαγορεύσει το TikTok γιατί «διαταράσσει την κοινωνική αρμονία»

Πιο συγκεκριμένα «αναστατώνει την κοινωνική αρμονία και διαταράσσει τις οικογενειακές δομές και τις κοινωνικές σχέσεις».

Article featured image
Article featured image


Το Νεπάλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα απαγορεύσει το TikTok, επικαλούμενο τις αρνητικές επιπτώσεις της εφαρμογής στην κοινωνική αρμονία της χώρας.

Η δημοφιλής πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο, η οποία έχει περίπου ένα δισεκατομμύριο χρήστες τον μήνα, έχει αντιμετωπίσει περιορισμούς σε πολλές χώρες για την υποτιθέμενη παραβίαση των κανόνων για τα δεδομένα και για τις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις της στη νεολαία.

«Η απόφαση για την απαγόρευση πάρθηκε σήμερα και οι αρμόδιες αρχές αντιμετωπίζουν επί του παρόντος τα τεχνικά ζητήματα», δήλωσε χθες η υπουργός Επικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφοριών Ρέκα Σάρμα.

Η Σάρμα δήλωσε ότι η απόφαση πάρθηκε επειδή το TikTok χρησιμοποιείται συστηματικά για τον διαμοιρασμό περιεχομένου που «αναστατώνει την κοινωνική αρμονία και διαταράσσει τις οικογενειακές δομές και τις κοινωνικές σχέσεις».

Δεν διευκρίνισε τι ήταν αυτό που προκάλεσε την απαγόρευση.

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης, τα βίντεο σχετικά με την απαγόρευση είχαν χιλιάδες προβολές στο TikTok.

Ο Γκάγκαν Θάπα, ηγέτης του κόμματος Nepali Congress που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης φαίνεται να είναι να «καταπνίξει την ελευθερία της έκφρασης».

«Η ρύθμιση είναι απαραίτητη για να αποθαρρυνθούν όσοι κάνουν κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά το κλείσιμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο όνομα της ρύθμισης είναι εντελώς λάθος», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

Η απόφαση έρχεται λίγες ημέρες αφότου το Νεπάλ εισήγαγε οδηγία που απαιτεί από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που δραστηριοποιούνται στη χώρα να δημιουργήσουν γραφεία.

Το TikTok είναι η έκτη πιο δημοφιλής κοινωνική πλατφόρμα στον κόσμο, σύμφωνα με την εταιρεία μάρκετινγκ «We Are Social».

Πολλές χώρες έχουν προσπαθήσει να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω των πιθανών επιπτώσεών τους στα παιδιά.

Ο ιδιοκτήτρια εταιρεία του TikTok, η ByteDance, είναι κινέζικη, αλλά η εταιρεία απορρίπτει τους επικριτές που την κατηγορούν ότι βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο του Πεκίνου.

Παρόλο που υστερεί σε σχέση με την επί μακρόν κυρίαρχη τριάδα της Meta, το Facebook, το WhatsApp και το Instagram, η ανάπτυξή της μεταξύ των νέων ξεπερνά κατά πολύ τους ανταγωνιστές της.

Υπενθυμίζεται πως ήδη το TikTok, έχει απαγορευτεί από πλήθος χωρών. Ανάμεσα στις χώρες είναι η Ινδία, η Μοντάνα, που αποτελεί την πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που το απαγόρευσε, και το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου το απαγόρευσε από το δίκτυό του, ενώ έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των αρχών σε όλο τον κόσμο, λόγω ανησυχιών ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν να διαβιβαστούν στην κινεζική κυβέρνηση.Με πληροφορίες από cnn.gr, bbc

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ