Η Αυστρία θα αποζημιώσει χιλιάδες γκέι άτομα για τις αδικίες που υπέστησαν

Οι αποζημιώσεις ξεκινούν από τα 500 ευρώ και μπορούν να ξεπεράσουν τις 3 χιλιάδες.

Article featured image
Article featured image


Η Αυστρία θα διαθέσει εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποζημιώσει χιλιάδες ομοφυλόφιλους οι οποίοι ήταν αντιμέτωποι με διώξεις έως και πριν από δύο δεκαετίες.

Το 1971 αποποινικοποιήθηκε η ομοφυλοφιλία στην Αυστρία, αλλά συγκεκριμένες διατάξεις που έκαναν διακρίσεις παρέμεναν σε ισχύ μέχρι τις αρχές του 2000. Για παράδειγμα, η απαγόρευση στην ομοφυλοφιλική σεξεργασία ανδρών παρέμεινε σε ισχύ έως το 1989, παρότι η ετεροφυλοφιλική ήταν νόμιμη. Επίσης, έως το 2002 η ηλικία συναίνεσης για τη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών ήταν τα 18 έτη, ενώ για τους ετερόφυλους ήταν τα 14 χρόνια.

Η υπουργός Δικαιοσύνης, Άλμα Ζάντιτς, εκτίμησε πως 11.000 άνθρωποι δικαιούνται αποζημίωση από τα συνολικά 33 εκατομμύρια που θα διατεθούν για αυτό τον σκοπό.

«Η αποζημίωση δεν μπορεί ποτέ να επανορθώσει την αδικία και την οδύνη που υπήρξε… αλλά έχει τεράστια σημασία επιτέλους να αναλάβουμε ευθύνη για αυτό το κομμάτι της ιστορίας μας», τόνισε η υπουργός.



Οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι που αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας με βάση τους συγκεκριμένους νόμους θα λάβουν 500 ευρώ, ενώ οι διώξεις σε βάρος τους θα αναιρεθούν, εξήγησε. Όσοι καταδικάστηκαν θα λάβουν 3.000 ευρώ, ενώ το ποσό θα είναι μεγαλύτερο αν φυλακίστηκαν ή επλήγη η υγεία, η οικονομική κατάσταση ή η επαγγελματική ζωή τους.

Ο νόμος που θα επιτρέπει τις αποζημιώσεις αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος του χρόνου και να τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Όσοι επλήγησαν από τους νόμος κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας θα πρέπει να κάνουν αίτηση για την αποζημίωση.

Η Ζάντιτς, που στο παρελθόν έχει ζητήσει συγγνώμη για τις διώξεις που υπέστησαν οι ομοφυλόφιλοι, επεσήμανε ότι υπάρχει αύξηση στις περιπτώσεις μίσους και βίας κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και κάλεσε τους πολίτες να ορθώσουν ανάστημα απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών είναι νόμιμος στην Αυστρία από το 2019. Έρευνες δείχνουν πως η κοινή γνώμη είναι σταθερά υπέρ της ίσης μεταχείρισης των ομόφυλων ζευγαριών.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ