Αδικημένη η θέση του χαλλουμιού στη λίστα με τα 100 καλύτερα τυριά για το 2023

Οι αναγνώστες του Taste Atlas προτίμησαν τα ιταλικά και τα γαλλικά τυριά, ενώ στο top 10 έφτασε και ένα ελληνικό.

Article featured image
Article featured image


Κυκλοφόρησε η λίστα του Taste Atlas 2023 με τα καλύτερα τυριά του κόσμου, τα οποία επιλέγονται από τους αναγνώστες της ιστοσελίδας κάθε χρόνο.

Το Taste Atlas είναι μια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια γευσιγνωσίας, που αφορά τις κουζίνες όλου του πλανήτη. Οι χρήστες έχουν καταχωρήσει πάνω από 10.000 τοπικά πιάτα, υλικά και ποτά από ολόκληρο τον κόσμο, ενώ κάθε χρόνο κυκλοφορούν διάφορες λίστες, όπως «Οι καλύτερες Κουζίνες στον κόσμο» και «Τα καλύτερα παραδοσιακά πιάτα στον κόσμο».

Μια από τις δημοφιλέστερες λίστες του Taste Atlas είναι φυσικά η λίστα με τα καλύτερα τυριά στον πλανήτη, στην οποία συνήθως κυριαρχούν τα ευρωπαϊκά τυριά και κυρίως τυριά από την Ιταλία και τη Γαλλία. Καμία έκπληξη, λοιπόν, δε προκαλεί το γεγονός ότι τα 5 τυριά της κορυφαίας δεκάδας ήταν ιταλικά, και τα 3 γαλλικά. Από την κορυφαία δεκάδα δεν έλειψε μάλιστα και ένα ελληνικό τυρί, διάσημο για την υπέροχη γεύση του.


Η γραβιέρα Νάξου στο top 10

Ανάμεσα στα 10 καλύτερα τυριά για φέτος λοιπόν, βρίσκεται η γραβιέρα Νάξου, η οποία κατέκτησε την 7η θέση στη λίστα. Το τυρί αυτό παράγεται στο νησί της Νάξου των Κυκλάδων εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα. Η γραβιέρα Νάξου παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή μείγμα πρόβειου γάλακτος και κατσικίσιο γάλα το πολύ 20%. Έχει λεπτό φλοιό και ανοιχτό κίτρινο, συμπαγές εσωτερικό γεμάτο με μικρές τρύπες.

graviera-naxou-tasteatlas-2023_city.png



Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο, η γραβιέρα Νάξου είναι ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί με δροσερή γεύση και ελαφρύ άρωμα. Έχει μέγιστη περιεκτικότητα σε υγρασία 38% και τουλάχιστον 40% περιεκτικότητα σε λιπαρά. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του προέρχεται από φυλές που εκτρέφονται παραδοσιακά στο νησί, οι οποίες τρέφονται με μια διατροφή με τοπικά φυτά και βότανα που δίνουν στο γάλα τους μια μοναδική γεύση.


Το χαλλούμι στη λίστα των 100

Ανάμεσα στα 100 καλύτερα τυριά για φέτος βρέθηκε και το χαλλούμι, το οποίο μάς χάρισε την 99η θέση, πάνω από το γαλλικό τυρί Tome και κάτω από το επίσης γαλλικό Camembert de Normandie.

Ο ιστότοπος αναφέρει σχετικά με το χαλλούμι τα ακόλουθα:

«Το χαλούμι είναι τυρί που παρασκευάζεται στη Λευκωσία, τη Λεμεσό, τη Λάρνακα, την Αμμόχωστο, την Πάφο και την Κερύνεια από αρχαιοτάτων χρόνων. Παρασκευάζεται από φρέσκο, πλήρες πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μείγμα και των δύο, με ή χωρίς προσθήκη αγελαδινού γάλακτος (παραδοσιακά δεν προστίθεται αγελαδινό γάλα).

Το γάλα προέρχεται από ντόπιες ράτσες αιγοπροβάτων ή τις διασταυρώσεις και τις αγελάδες τους που έφεραν στο νησί τον περασμένο αιώνα. Το τυρόπηγμα διπλώνεται για να χωράει ευκολότερα στα δοχεία του ορού γάλακτος. Τα φύλλα μέντας τοποθετούνται ανάμεσα στις στρώσεις του τυροπήγματος κατά τη διαδικασία αναδίπλωσης, επιτρέποντας στη μέντα να δώσει το τυπικό της άρωμα στο τελικό προϊόν».


Δεκάδες χιλιάδες τυριά καταχωρήθηκαν

Σημειώνουμε ότι για το διαγωνισμό καταχωρήθηκαν συνολικά 35.895 διαφορετικά τυριά από τους χρήστες, με τους συντελεστές του Taste Atlas να αναγνωρίζουν εν τέλει 23.863 από αυτές τις «συμμετοχές» ως έγκυρες.

Όσον αφορά την κατάταξη, τα καλύτερα τυριά τα ψηφίζουν οι χιλιάδες χρήστες της εγκυκλοπαίδειας, εντούτοις το Taste Atlas τονίζει πως διαθέτει μια σειρά μηχανισμών, προκειμένου να «αναγνωρίζει τους αληθινούς χρήστες και να αγνοεί τις ψήφους από ρομπότ, καθώς και τις ψήφους που δίνονται με βάση εθνικιστικά κριτήρια».


Taste Atlas – Η λίστα με τα 10 καλύτερα τυριά του κόσμου για το 2023:

10 - Comté, Γαλλία

9 - Reblochon, Γαλλία

8 - Grana Padano, Ιταλία

7 - Graviera Naxou, Ελλάδα

6 - Saint-André, Γαλλία

5 - Queijo Serra da Estrela, Πορτογαλία

4 - Mozzarella di Bufala Campana, Ιταλία

3 - Stracchino di Crescenza, Ιταλία

13163880a73042c19c24e533aee6e135.jpg
Stracchino di Crescenza



2 - Burrata, Ιταλία

e525502a0ede49b792434a9e955a2086.jpg
Burrata



1 - Parmigiano Reggiano, Ιταλία

a9800b8cb5ed496fbde7ecfd7795e3e0.jpg
Parmigiano Reggiano





Με πληροφορίες από tasteatlas, ieidiseis

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ