Τέσσερις φορές που το σχήμα της Κύπρου «εμφανίστηκε» στο έδαφος αντί στον ουρανό

Κάποιοι βλέπουν την Κύπρο στα σύννεφα, άλλοι, πιο… προσγειωμένοι, σε πολύ πιο «άκυρα» πράγματα.

Article featured image
Article featured image


Παρειδωλία
ονομάζεται το ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο ένα δυσδιάκριτο ή ασαφές εξωτερικό ερέθισμα εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως ευκρινές και πλήρως αναγνωρίσιμο.

Ένα πολύ καλό παράδειγμα παρειδωλίας αποτελεί η πρόσφατη φρενίτιδα των Κύπριων χρηστών του διαδικτύου, που καθώς αγνάντευαν τον ουρανό έβλεπαν σύννεφα στο σχήμα της Κύπρου.

paereidolia-sxima-kipros-sinnefo-1_city.pngΚαι εντάξει, για να είμαστε δίκαιοι, σε κάποιες περιπτώσεις, όντως τα σύννεφα αυτά θα μπορούσαν να ταυτιστούν με την εικόνα που έχουμε για το σχήμα του νησιού μας, ακόμη και από όσους δεν έχουν πολλή φαντασία.

paereidolia-sxima-kipros-sinnefo-2_city.pngΑπομακρύνοντας το βλέμμα από τον ουρανό όμως και στρέφοντάς το προς το έδαφος και συγκεκριμένα σε πιο απλά και καθημερινά πράγματα, μπορεί κι εκεί να εντοπιστεί η εικόνα της νήσου μας.

Αυτό έκανε λοιπόν ένας χρήστης του reddit, ο οποίος σε μια ανάρτησή του έγραψε: «Δεν μπορεί να είμαι ο μόνος που βγάζει φωτογραφίες με πράγματα που μοιάζουν με την Κύπρο» και τη συνόδευσε με τέσσερις πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες, οι οποίες με λίγη δημιουργικότητα, θυμίζουν όντως την Κύπρο.


Αυγά... Κυπριακά

Στην πρώτη φωτογραφία βλέπουμε την άκρη ενός πιάτου και ο χρήστης αναφέρει πως πρόκειται για ένα κομμάτι από αυγό, το οποίο πήρε το σχήμα της Κύπρου.

paereidolia-sxima-kipros-1_city.pngΒρεγμένο χαρτομάντιλο


Η δεύτερη φωτογραφία παρουσιάζει ένα... βρεγμένο χαρτομάντιλο, ριγμένο στον δρόμο, το οποίο πράγματι, θυμίζει την Κύπρο... αν δεν υπήρχε η Λεμεσός.

paereidolia-sxima-kipros-2_city.pngΜια απλή πέτρα

Εντάξει, το συγκεκριμένο θέλει όντως φαντασία για να μπορέσεις να διακρίνεις ολόκληρη την όψη της Κύπρου, ωστόσο αν το βλέπεις μέσα από τα μάτια ενός αφηρημένου καλλιτέχνη, μπορείς να διακρίνεις έστω τη μύτη του Ριζοκάρπασου και το ποδαράκι της Αγ. Νάπας.

paereidolia-sxima-kipros-3_city.pngΞερό φύλλο

Ακόμη μια περίπτωση που χρειάζεται λίγη φαντασία, μόνο που βλέπoντάς το δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε πως κάπως έτσι θα μοιάζει η Κύπρος σε κάποια χρόνια, όταν η θάλασσα ανέβει τόσο πολύ που θα βυθίσει τα πόδια και τις μύτες του νησιού μας.

paereidolia-sxima-kipros-4_city.png


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ