Ήξερες για τη λειτουργία του iPhone που μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς;

Πώς να την ενεργοποιήσεις και πόσα χρήματα μπορεί να σού εξοικονομήσει.

Article featured image
Article featured image



Η δημοτικότητα των μηχανών λευκών θορύβου έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με τις τιμές να κυμαίνονται από €20 μέχρι και πάνω από €100, ωστόσο, πολλοί έχουν μια τέτοια στην τσέπη τους και δεν το γνωρίζουν.

Αν έχεις iPhone 6S ή μεταγενέστερο μοντέλο και το λογισμικό του είναι ενημερωμένο στο iOS15 και μετά, τότε έχεις ενσωματωμένη και τη λειτουργία λευκού θορύβου.


Τι είναι οι μηχανές λευκού θορύβου;

«Το βασικό χαρακτηριστικό των συσκευών ήχου είναι ο σταθερός ήχος σε αντίθεση με τους ήχους που αλλάζουν, όπως η μουσική, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση», δήλωσε ο Δρ David Neubauer, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. «Ο εγκέφαλός μας δίνει προσοχή στην αλλαγή του ήχου, αλλά ένας άνετος σταθερός ήχος μπορεί να μάς βοηθήσει να κοιμηθούμε».


Τι να κάνεις για να το ενεργοποιήσεις στο iPhone σου

Η ρύθμιση δεν επισημαίνεται ως «white noise / λευκός θόρυβος», αλλά ονομάζεται «background sounds / ήχοι υπόκρουσης» στο iPhone σας.

Για να μεταβείτε σε αυτήν τη λειτουργία, πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Προσβασιμότητα > Ήχος/Οπτικό > Ήχοι υπόκρουσης.

Μπορείτε να επιλέξετε από μια σειρά ήχων: βροχή, ρεύμα, ωκεανός, ισορροπημένος θόρυβος, φωτεινός θόρυβος και σκοτεινός θόρυβος. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε την ένταση του ήχου.

Λάβετε υπόψη ότι δεν μπορείτε να ρυθμίσετε χρονόμετρο για να απενεργοποιείται αυτός ο ήχος μετά από καθορισμένο χρόνο, αλλά μπορείτε να ενεργοποιήσετε μια ρύθμιση που θα σταματήσει τους ήχους υπόκρουσης όταν το τηλέφωνό σας είναι κλειδωμένο.

Ακολουθεί ένα βίντεο για μια οπτική, βήμα προς βήμα εξήγηση για την ενεργοποίηση της λειτουργίας:



Μπορείτε επίσης αν θέλετε να προσθέσετε μια συντόμευση για γρήγορη πρόσβαση σε αυτήν τη λειτουργία.

Δημιουργώντας μια συντόμευση προσβασιμότητας θα μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε τον ήχο υπόκρουσης που προτιμάτε κάνοντας τριπλό κλικ στο πλευρικό κουμπί λειτουργίας του iPhone σας.

Για να ρυθμίσετε μια συντόμευση προσβασιμότητας, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Προσβασιμότητα > Συντομεύσεις προσβασιμότητας και επιλέξτε Ήχοι Υπόκρουσης. Από εκεί, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τριπλό πάτημα για να ενεργοποιήσετε τον λευκό θόρυβο.



Οι ήχοι λευκού θορύβου μπορούν να φανούν χρήσιμοι για διάφορους λόγους

Υπάρχει λόγος που πολλοί άνθρωποι - από γονείς έως άτομα που ζουν σε πολυσύχναστες γειτονιές - ορκίζονται σε αυτούς τους ήχους λευκού θορύβου.

«Νομίζω ότι υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους οι συσκευές ήχου είναι χρήσιμες. Προφανώς μπορούν να αποκλείσουν άλλους ξαφνικούς θορύβους που μπορεί να μας ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια της απόλυτης σιωπής τη νύχτα», είπε ο Neubauer.

Αυτοί οι θόρυβοι μπορεί να περιλαμβάνουν κορνάρισμα, γαβγίσματα σκύλων ή θορυβώδεις γείτονες - όλα αυτά που πιθανότατα σάς έχουν ξυπνήσει κάποια στιγμή στη ζωή σας.

Οι συσκευές επίσης «δημιουργούν ένα “ηχητικό κουκούλι” που μπορεί να παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας», είπε ο Neubauer.

Δεν θα πιάσετε δηλαδή τον εαυτό σας να ακούει ενοχλητικούς ήχους τη νύχτα, καθώς η «ηχητική σας μηχανή» εμποδίζει τον θόρυβο και σας αποκοιμίζει, αλλά θα εξακολουθείτε να μπορείτε να ακούτε σημαντικούς θορύβους όπως ένα ξυπνητήρι.

Αυτά τα μηχανήματα εκπέμπουν συχνά ηρεμιστικούς ήχους όπως η βροχόπτωση ή το βουητό ενός ανεμιστήρα ή ηρεμιστικούς στατικούς θορύβους που είναι επίσημα γνωστοί ως «καφέ θόρυβος» ή «ροζ θόρυβος».

Ο «λευκός θόρυβος» χρησιμοποιείται συχνά ως γενικός όρος, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι αρκετά σκληρός – οπότε οι εναλλακτικές λύσεις είναι πολύ πιο ευνοϊκές για τον ύπνο, πρόσθεσε ο Neubauer.

Ενώ μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση των συσκευών ήχου δεν βρήκε αποδείξεις για τα πλεονεκτήματά τους, ο Neubauer είπε ότι αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει πολύ σοβαρή έρευνα για το θέμα. Είπε ότι οι συσκευές ήχου αξίζουν μια δοκιμή, μιας και τις χρησιμοποιεί και ο ίδιος.

Και, αν διαθέτετε πρόσφατο iPhone, μπορείτε να δοκιμάσετε να κοιμάστε με χαλαρωτικούς ήχους υπόκρουσης χωρίς καν να αγοράσετε μια συσκευή.


Με πληροφορίες από huffpost

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ