Εξαιρετικά σπάνια περίπτωση φάλαινας με σκολίωση στα ανοιχτά της Ισπανίας

Υπάρχει πιθανότητα η παραμόρφωση του σώματός της να ευθύνεται σε σύγκρουση με κάποιο μεγάλο πλοίο.

Article featured image
Article featured image


Μία τεράστια φάλαινα βάρους 40 τόνων και μήκους 17 μέτρων, καταγράφηκε σε βίντεο με μεγάλη κλίση στον σκελετό της, ανοιχτά των ακτών της Βαλένθια στην Ισπανία, σε μία σπάνια περίπτωση σκολίωσης.

Ο καπετάνιος ενός αλιευτικού σκάφους εντόπισε από μακριά τη φάλαινα, η οποία εκ πρώτης όψεως φάνηκε να δυσκολεύεται να κολυμπήσει. Ανήσυχος πως η φάλαινα μπορεί να πιάστηκε σε δίχτυα, ο καπετάνιος πλησίασε για να ερευνήσει, διαπιστώνοντας την ιδιαιτερότητα της κατάστασης. Μόλις έφτασαν βιολόγοι και άλλοι ειδικοί στο σημείο, διαπίστωσαν την απότομη κλίση στη σπονδυλική στήλη.Η σκολίωση στις φάλαινες είναι εξαιρετικά σπάνια. Το 2019 είχε εντοπιστεί μία ακόμα, η οποία είχε ξεβραστεί νεκρή στις ακτές, δίνοντας όμως τη δυνατότητα στους επιστήμονες να μελετήσουν τις ανατομικές επιπτώσεις της σκολίωσης στις φάλαινες. Τα ευρήματα έδειξαν πως η μηχανική βάση της σκολίωσης είναι ίδια στις φάλαινες και στους ανθρώπους, ενώ εμείς είμαστε τα μόνο πλάσματα που αναπτύσσουν σκολίωση χωρίς κάποιο προφανή εξωγενή λόγο.

Στην περίπτωση της φάλαινας της Βαλένθια, δεν είναι ξεκάθαρο πώς παραμορφώθηκε τόσο πολύ η σπονδυλική στήλη. Υπάρχει και η πιθανότητα σύγκρουσης με κάποιο μεγάλο πλοίο. Οι ερευνητές ελπίζουν να μπορέσουν να προσαρμόσουν μία συσκευή ανίχνευσης στη φάλαινα για να την παρακολουθούν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ