Σκίτσα και σχέδια που αποτυπώνουν το έγκλημα που συνέβη στα Τέμπη

Πέραν των σκίτσων των καλλιτεχνών, εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης παρήγαγαν εξίσου συνταρακτικά σχέδια για την πολύνεκρη τραγωδία.

Article featured image
Article featured image

Κεντρικό σκίτσο από Δημήτρη Γεωργοπάλη

Ανατριχιαστικές είναι οι εικόνες και οι πληροφορίες που έρχονται από την Ελλάδα μετά το πολύνεκρο δυστύχημα της σύγκρουσης των δύο τραίνων στα Τέμπη. Ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται και μια «μαυρίλα» επικρατεί στη χώρα -και όχι μόνο- από την ώρα που έγινε γνωστή η είδηση της τραγωδίας.


Ως ένδειξη συμπαράστασης αλλά και με δόσεις καυστικότητας, διάφοροι καλλιτέχνες δημιούργησαν σκίτσα, αφορμώμενοι από το συνταρακτικό συμβάν, τα οποία από χθες αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πέραν των ανθρώπων καλλιτεχνών υπήρξαν και περιπτώσεις όπου ζητήθηκε από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης να παράγουν εικόνες σχετικά με το συμβάν, οι οποίες είναι εξίσου «δυνατές» με εκείνες των ανθρώπων καλλιτεχνών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο που δημοσίευσε ο Αρκάς, όπου ένα σχέδιο δημιουργημένο από AI δείχνει ένα παιδάκι με φτερά αγγέλου μέσα σε ένα κατεστραμμένο βαγόνι του επιβατικού τραίνου. Στη λεζάντα αναφέρεται: «Αυτή η εικόνα δημιουργήθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα με μια απλή εντολή σε πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Κι όμως, σε εποχή τόσης τεχνολογίας η φυσική ηλιθιότητα αυτού του κράτους παραμένει εγκληματικά ακμαία».



Εικόνες που σκιαγραφούν την τραγωδία στα Τέμπη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ