Κάπως έτσι «νομίζει» η τεχνητή νοημοσύνη πως μοιάζει ο «τέλειος» άνδρας και η «τέλεια» γυναίκα

Εμπνευσμένη προφανώς από τα καθόλου ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς της εποχής μας.

Article featured image
Article featured image


Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε εικόνες του «ιδανικού» άνδρα και της «ιδανικής» γυναίκας, με τα αποτελέσματα να είναι… αρκετά προβληματικά.

Οι εικόνες της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργήθηκαν με τη χρήση ανάλυσης εμπλοκής σε δεδομένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας εργαλεία που εξετάζουν δισεκατομμύρια εικόνες ανθρώπων.


Τα αποτελέσματα προβληματίζουν

Τα ευρήματα παρακολουθήθηκαν από το «The Bulimia Project», μια ομάδα ευαισθητοποίησης για τις διατροφικές διαταραχές, και προειδοποίησαν αυτό που προκύπτει από τις περισσότερες προσπάθειες της τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργήσει κάτι «τέλειο»: Αποτελέσματα μη ρεαλιστικά.Συγκεκριμένα, η εν λόγω ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα των εικόνων είναι «σε μεγάλο βαθμό μη ρεαλιστικά» όσον αφορά τις απεικονίσεις των σωματότυπων, ενώ και τα πρόσωπα μοιάζουν… από άλλον πλανήτη.

Για αρχή, οι εικόνες τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες δείχνουν μια προκατάληψη για το χρώμα του δέρματος, ενώ οι εικόνες των γυναικών έτειναν να έχουν μια προκατάληψη προς τα ξανθά μαλλιά και τα καστανά μάτια, και για τους άνδρες η προκατάληψη ήταν προς τα καστανά μαλλιά και τα καστανά μάτια.Τα αποτελέσματα σχετικά με το χρώμα των μαλλιών δεν είναι το μόνο που έχει προκαλέσει αίσθηση μετά τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων.

Η μελέτη που διεξήχθη από το «Bulimia Project» με τη χρήση των Dall-E 2, Stable Diffusion και Midjourney, διαπίστωσε επίσης ότι η συλλογή εικόνων που εμπνεύστηκε η τεχνητή νοημοσύνη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν πολύ πιο «σεξουαλικά φορτισμένη» από τις εικόνες που βρέθηκαν αλλού στο διαδίκτυο.

Όσον αφορά τις γυναίκες, το 37% των εικόνων που δημιουργήθηκαν από την Τεχνητή Νοημοσύνη είχαν ξανθά μαλλιά και το 53% των εικόνων που δημιουργήθηκαν περιλάμβαναν γυναίκες με λαδί δέρμα.

teleia-gyneka-ai_city.jpgΕν τω μεταξύ, η εικόνα του ιδανικού ανδρικού σώματος περιείχε μεγάλους μυώδεις bodybuilder άνδρες, με μύες που φαίνονται να έχουν επίσης μυς, σκισμένα six packs και πολύ στενά μπλουζάκια.

Για τους άνδρες, το 67% των εικόνων που παρήγαγε η τεχνητή νοημοσύνη περιλάμβανε καστανά μαλλιά, ενώ το 63% των εικόνων έδειχνε μαυρισμένο δέρμα, δείχνοντας σαφή προτίμηση στους άνδρες με σκούρα μαλλιά και μεσαίου τόνου δέρμα.

teleios-andras-ai_city.jpg

Με πληροφορίες από in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ