Μουσικός χτύπησε στο κεφάλι και άρχισε να «βλέπει» τη μουσική

Κι όμως, μπορεί ένας άνθρωπος να «γεύεται» τους ήχους, να «ακούει» τα χρώματα, να «μυρίζει» τις εικόνες ή να «βλέπει» τη μουσική.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία ΑρχείουΑφού ένας μουσικός τραυματίστηκε στο κεφάλι σε ατύχημα με μοτοσικλέτα, συνέβη κάτι ασυνήθιστο: άρχισε να «βλέπει» τη μουσική και ανέπτυξε αυξημένη δημιουργικότητα για λίγους μήνες, σύμφωνα με νέα αναφορά της υπόθεσης.


Το 2021, ο 66χρονος μουσικός ενεπλάκη σε ατύχημα με μοτοσικλέτα που τον έριξε 9 μέτρα μακριά από το όχημά του. Μετά το ατύχημα, ήταν μπερδεμένος και δεν μπορούσε να θυμηθεί τη συντριβή. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου μια αξονική τομογραφία έδειξε ότι είχε υποστεί υποσκληρίδιο αιμάτωμα. Ωστόσο, η αιμορραγία δεν ήταν αρκετά σοβαρή, ώστε να απαιτηθεί χειρουργική θεραπεία και ο άνδρας πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από τρεις ημέρες.


Η τραυματική εγκεφαλική βλάβη (ΤΕΒ) που υπέστη ο άνδρας πυροδότησε την ανάπτυξη συναισθησίας, μιας σπάνιας νευρολογικής πάθησης που έχει ως αποτέλεσμα την «ανάμειξη» των αισθήσεων, έγραψαν οι γιατροί του σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neurocase». Ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από συναισθησία (συναισθητικός) είναι δυνατό, για παράδειγμα, να «ακούει» τις οσμές, να «βλέπει» τους ήχους και να «μυρίζει» τις εικόνες. Το συχνότερο είδος συναισθησίας είναι το να βλέπει κάποιος ήχους και το να συνδυάζει αυτόματα αριθμούς με συγκεκριμένα χρώματα.


Μετά τον τραυματισμό του ο συγκεκριμένος άνδρας, όταν άκουγε μουσική, άρχισε να βλέπει τις μουσικές νότες (σαν να ήταν τυπωμένες σε χαρτί) στο μυαλό του, κάτι που δεν είχε βιώσει ποτέ πριν. Απέκτησε επίσης την ικανότητα να αναγνωρίζει τις συγχορδίες μέσα σε ένα τραγούδι ακούγοντάς το μόνο. Επιπλέον, ανέφερε ότι η δημιουργικότητά του έφτασε στα ύψη και ένιωθε την ανάγκη να συνθέτει μουσική μέχρι αργά τη νύχτα, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 7 Μαΐου.

synaisthisia.pngΠεριπτώσεις ανθρώπων που ανέπτυξαν είτε συναισθησία είτε αυξημένη δημιουργικότητα μετά από εγκεφαλική βλάβη έχουν αναφερθεί και στο παρελθόν, αλλά η νέα περίπτωση είναι μία από τις πρώτες που αναφέρουν και τα δύο φαινόμενα σε έναν και μόνο ασθενή, έγραψαν οι συγγραφείς της σχετικής μελέτης. Αυτό υποδηλώνει ότι παρόμοιες νευρολογικές οδοί μπορεί να εμπλέκονται στις δύο καταστάσεις, πρόσθεσαν.


«Ενώ η τραυματική εγκεφαλική βλάβη συνήθως σχετίζεται με ‘αρνητικά’ αποτελέσματα, στα οποία οι λειτουργίες των ασθενών είναι μειωμένες, αυτή είναι μια μοναδική περίπτωση που ανέδειξε ένα ‘θετικό’ αποτέλεσμα ενισχυμένης δημιουργικότητας και συναισθησίας», δήλωσε στο Live Science η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Λιαλάνι Μέι Ακόστα, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt.


Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς τονίζουν πως δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα αν η εγκεφαλική βλάβη του άνδρα προκάλεσε απευθείας τη συναισθησία και την αυξημένη δημιουργικότητά του.


Το χτύπημα στο κεφάλι προκάλεσε γνωστικά προβλήματα στον άνδρα, σχετιζόμενα κυρίως με τη μνήμη του, ενώ παράλληλα άρχισε να «βλέπει» τις μουσικές νότες όταν άκουγε ζωντανή ή ηχογραφημένη μουσική. Ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της συναισθησίας, γνωστό ως Synesthesia Battery, επιβεβαίωσε ότι ο ασθενής είχε πράγματι συναισθησία όρασης-ήχου, έγραψαν οι συγγραφείς.


Μετά το ατύχημα, ο άνδρας ανέφερε ότι βίωνε εκρήξεις δημιουργικότητας κυρίως από τα μεσάνυχτα έως τις 4 το πρωί. «Έγραφα συνεχώς. Δεν μπορούσα να μην το κάνω», είπε στους γιατρούς.


Τα επεισόδια αυτά διήρκεσαν περίπου τέσσερις μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο ασθενής συνέθεσε ένα έργο που αργότερα ξέχασε ότι είχε συνθέσει. Όταν ο ίδιος και η σύζυγός του άκουσαν το κομμάτι, και οι δύο το περιέγραψαν ως «ενδιαφέρον και παράξενο».


Τα συμπτώματα του άνδρα εξασθένησαν καθώς ανάρρωνε από την κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Τρεις μήνες μετά το ατύχημά του, ανέφερε επίσης ότι τα γνωστικά προβλήματα είχαν ως επί το πλείστον εξαφανιστεί.


Η συναισθησία είναι μια σπάνια πάθηση και εμφανίζεται σε περίπου 1 στους 2.000 ανθρώπους. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν την πάθηση γεννιούνται με αυτήν, αλλά έχουν υπάρξει αναφορές για ανθρώπους που απέκτησαν συναισθησία μετά από εγκεφαλική βλάβη. Ομοίως, έχουν υπάρξει περιπτώσεις ανθρώπων που έγιναν πιο δημιουργικοί μετά από εγκεφαλική βλάβη.


Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν ότι γνωρίζουν μόνο μια άλλη περίπτωση συναισθησίας και αυξημένης δημιουργικότητας που συνέβησαν μαζί μετά από εγκεφαλική βλάβη. Στην εν λόγω περίπτωση μια γυναίκα δεν μπορούσε να σταματήσει να ζωγραφίζει μετά από εγκεφαλικό, ενώ παρουσίασε αλλαγές στον νευροπαθητικό πόνο της (πόνος που προέρχεται από κατεστραμμένα νεύρα) ανάλογα με τα χρώματα που χρησιμοποιούσε.


Τα νευρικά αίτια της δημιουργικότητας και της συναισθησίας δεν είναι πλήρως κατανοητά, αλλά και τα δύο μπορεί να περιλαμβάνουν νέες συνδέσεις στον εγκέφαλο, αναφέρει η νέα μελέτη.


Μια υπόθεση είναι ότι η δημιουργική σκέψη συνδέεται με τη «γνωστική αναστολή», την ιδέα ότι οι άνθρωποι έχουν λιγότερα νοητικά φίλτρα για να αποκλείσουν τις άσχετες πληροφορίες και αυτό τους επιτρέπει να κάνουν νέους συσχετισμούς, σύμφωνα με το Psych Central. Τα γνωστικά φίλτρα που κανονικά θα εμπόδιζαν ένα ερέθισμα- όπως ένας ήχος- να προκαλέσει μια άσχετη αίσθηση, δεν λειτουργούν τόσο καλά στα άτομα με συναισθησία. Ο 66χρονος μουσικός μπορεί να βίωσε ένα προσωρινό σύνδρομο αναστολής ως αποτέλεσμα της εγκεφαλικής βλάβης, το οποίο πυροδότησε τη συναισθησία, κατέληξε η έκθεση.Με πληροφορίες από livescience, ΕΡΤ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ