Πότε θα υποχωρήσει το σπάνιο φαινόμενο με τη σκόνη που μας έχει «πνίξει»;

Δεν θα χαρούμε τον «καθαρό» αέρα για πολύ όμως, αφού εντός της εβδομάδας έρχεται νέο επεισόδιο.

Article featured image
Article featured image


Η σκόνη που ήρθε από την Αίγυπτο προκαλεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στο νησί τις τελευταίες ημέρες, με το φαινόμενο να ήταν πάρα πολύ έντονο χθες, Κυριακή. Τόσο έντονο μάλιστα, που ο φωτογράφος Ρώμος Κωτσόνης έβγαλε μια συγκλονιστική εναέρια φωτογραφία της Λεμεσού η οποία θύμιζε περιοχή της Σαχάρα.Μιλώντας στο «Μεσημέρι και Κάτι» ο Προϊστάμενος Κλάδου Ποιότητας Αέρα, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως χθες καταγράφηκαν συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων που έφτασαν τα 900 μικρογραμμάρια, με το νομοθετικό όριο να βρίσκεται στα 50 μικρογραμμάρια. Στη συνέχεια τόνισε πως τέτοιου μεγέθους συγκεντρώσεις σκόνης δεν μας επισκέπτονται συχνά και αποτελεί ένα σπάνιο φαινόμενο.Πότε θα υποχωρήσει και πότε θα επιστρέψει η σκόνη, σύμφωνα με το Kitasweather:

Ασταθής αέρια μάζα θα επηρεάζει την περιοχή μας σήμερα και αύριο, με αποτέλεσμα την εκδήλωση μεμονωμένων βροχών/καταιγίδων κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες στα ορεινά/ημιορεινά (και κυρίως στο βόρειο 1/2 της οροσειράς του Τροόδους, στο εσωτερικό και βόρεια) ενώ την Τετάρτη, η αστάθεια φαίνεται να περιορίζεται με την πιθανότητα μεμονωμένων βροχών κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικό.

Η σκόνη αναμένεται να υποχωρήσει μέχρι απόψε. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε επίπεδα λίγο πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή μέχρι και την Τετάρτη.

Νέο βαρομετρικό χαμηλό από την βόρειο Αφρική θα αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας προοδευτικά από αργά την Πέμπτη και αρχικά την Παρασκευή φέρνοντας εκ νέου σκόνη και πιθανότητα λίγων σταγόνων λάσπης από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι και περίπου το πρώτο μισό της Παρασκευής. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κατά το διήμερο.Δελτίο ΚαιρούΣήμερα Δευτέρα
, το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει το τελευταίο 2ήμερο την περιοχή μας έχει κινηθεί βορειοδυτικά του νησιού μας και εξασθενεί. Στην περιοχή μας σήμερα η ημέρα ξεκίνησε με ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά και κυρίως στο βόρειο 1/2 της οροσειράς του Τροόδους, στο εσωτερικό και βόρεια/βορειοδυτικά και αναμένονται μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες, χωρίς να αποκλείεται κάποια καταιγίδα να είναι έντονη.

Όσον αφορά τη σκόνη,
τα επίπεδα της έχουν μειωθεί σημαντικά σήμερα Δευτέρα σε σχέση με χθες και κυμαίνονται αυτή την ώρα (10:00) σε μέτρια σε όλο το νησί (νωρίτερα κυμαίνονταν από μέτρια έως υψηλά). Προοδευτικά αναμένεται περαιτέρω μείωση των συγκεντρώσεων της σκόνης τις επόμενες ώρες και προοδευτικά υποχωρεί μέχρι απόψε.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμαίνεται λίγο πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 27 έως 30 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 24 έως 26 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και βόρεια παράλια, γύρω στους 26 έως 28 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 14 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Αύριο Τρίτη, ασταθής αέρια μάζα και σχετικά χαμηλές πιέσεις στην επιφάνεια θα επηρεάζουν την περιοχή μας. Αρχικά αναμένεται στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά και κυρίως στο βόρειο 1/2 της οροσειρά του Τροόδους, στο εσωτερικό και βόρεια και αναμένονται μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες. Κάποιες καταιγίδες θα είναι έντονες και πιθανόν να συνοδεύονται από χαλάζι και ριπαίους ανέμους. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα παράλια, παραμένοντας λίγο πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 27 έως 30 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 25 έως 27 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 14 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Την Τετάρτη,
σχετικά ασταθής αέρια μάζα θα συνεχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας. Την ίδια ώρα, βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Λιβύης θα αρχίσει να κινείται ανατολικότερα/βορειοανατολικότερα. Στην περιοχή μας αρχικά αναμένεται κυρίως αίθριος καιρός, ωστόσο το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά και στο εσωτερικό με την πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων βροχών, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο καταιγίδας. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας λίγο πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 27 έως 30 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 25 έως 27 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 15 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Προοδευτικά από την Πέμπτη
, το βαρομετρικό χαμηλό από την Λιβυή θα αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας και αναμένονται αυξημένες υψηλές και μέσες νεφώσεις κυρίως από το βράδυ της Πέμπτης οι οποίες πιθανόν να δώσουν λίγες σταγόνες λάσπης μέχρι και το πρώτο μισό της Παρασκευής. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη από το βράδυ της Πέμπτης, η οποία όμως αρχικά θα είναι περιορισμένη κυρίως μερικά χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια ενώ σταδιακά μέσα στην ημέρα της Παρασκευής αναμένεται να αυξηθούν οι συγκεντρώσεις και στην επιφάνεια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κατά το διήμερο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ