Οι απαγορευμένοι αριθμοί στις πινακίδες των κυπριακών αυτοκινήτων

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί κάποιοι αριθμοί δεν αναγράφονται ποτέ στις πινακίδες των αυτοκινήτων ή γιατί κάποια γράμματα τα προσπερνάμε; Την απορία αυτή εκφράσαμε στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών, ώστε να μας εξηγήσουν για ποιους αριθμούς και γράμματα πρόκειται, αλλά και τον λόγο που δεν θα τα δούμε ποτέ στις πινακίδες.

Article featured image
Article featured image

Από τον Χαράλαμπο Παναγιώτου


Ο πρώτος αριθμός που απαγορεύτηκε να αναγράφεται σε πινακίδες οχημάτων στην Κύπρο είναι ο αριθμός 666. Μετά από λίγα χρόνια, στη λίστα προστέθηκαν ακόμη δύο αριθμοί, το 13 και το 69.

Όπως μας εξήγησε ο λειτουργός του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Βλαδίμηρος Ζαβρός, η Διοίκηση αποφάσισε να αφαιρέσει αυτούς τους «ατυχείς» αριθμούς μετά από αρκετά παράπονα από πολίτες, οι οποίοι έκαναν λόγο για προκαταλήψεις. Τους συγκεκριμένους αριθμούς δεν μπορεί κανείς να τους αποκτήσει μέχρι και σήμερα – και μάλλον αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Συνεπώς, οι προσφερόμενοι αριθμοί είναι από το 1 μέχρι το 999 με εξαίρεση τους αριθμούς 13, 69, 666.

Κληθείς να απαντήσει γιατί κάποια γράμματα δεν διατίθενται, ανέφερε αρχικά ότι το γράμμα Όμικρον αποφεύχθηκε γιατί θα δημιουργείτο σύγχυση με τον αριθμό μηδέν.

Σημείωσε δε, ότι χρησιμοποιούνται μόνο τα 12 κοινά στο ελληνικό και λατινικό αλφάβητο γράμματα (A, B, E, H, K, M, N, P, T, X, Y, Z), για παράδειγμα το γράμμα «Ω» δεν αναγράφεται ποτέ στις πινακίδες.

PINAKIDES.PNG


Εσύ θα πλήρωνες για μια πινακίδα;


Για τους περισσότερους η πινακίδα των αυτοκινήτων είναι απλώς ένα αξεσουάρ. Για κάποιους όμως θεωρείται κάτι πιο σημαντικό.

Για αυτούς λοιπόν, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την πινακίδα που επιθυμούν, η διαδικασία γίνεται μόνο μέσω δημοπρασίας, γιατί μπορεί να προκύψουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι. Σε αυτήν την περίπτωση η πινακίδα είναι προσωπική και ανήκει στον ίδιο τον πολίτη, ο οποίος έχει μάλιστα το δικαίωμα να τη μεταφέρει και στο επόμενό του όχημα.

Σημειώνεται ότι, οι προσωπικές πινακίδες πρέπει να αποτελούνται μόνο από γράμματα και αριθμούς. Δεν μπορούν όμως, οι αριθμοί να μεσολαβούν μεταξύ γραμμάτων.


Ιστορική αναδρομή


Ενδιαφέρον έχει και η ιστορία των πινακίδων στα αυτοκίνητα μέσα στα χρόνια, αλλά και πώς τις διέθεταν στους πολίτες.

Στα της ιστορίας, αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το πρώτο αυτοκίνητο στην Κύπρο το έφερε το 1907 ένας επιφανής Λεμεσιανός, ο Ιωάννης Πιερής, ο οποίος είχε σπουδάσει ιατρική στο Παρίσι. Ήταν ένα αυτοκίνητο μάρκας Peugeot του μοντέλου «Bebe» και επρόκειτο αναμφισβήτητα για μία πρωτόγνωρη μηχανή για τον κυπριακό λαό.

Ο γιατρός από τη Λεμεσό είχε πρωτοπορήσει για την εποχή του. Άπειρος καθώς ήταν στη χρήση του νέου οχήματος, λέγεται πως έμαθε να το οδηγεί μέσω των οδηγιών που συνόδευαν το περίεργο «κάρο». Το παράδειγμά του ακολούθησαν στη συνέχεια κι άλλοι επιφανείς Κύπριοι. Το δεύτερο αυτοκίνητο στην Κύπρο φαίνεται ότι το έφερε ο επίσης Λεμεσιανός, Ιωάννης Κολακκίδης, ο οποίος εισήγαγε στη συνέχεια άλλα δύο, τα οποία χρησιμοποιούσε για να κάνει εκδρομές.


Το 1919, αποφασίστηκε πως θα έπρεπε να τηρείται ένα μητρώο των οχημάτων κι έτσι έναν χρόνο μετά εγγράφηκαν τα πρώτα αυτοκίνητα στην Κύπρο.

Οι πινακίδες των αυτοκινήτων ξεκινούσαν με ένα γράμμα ανάλογα με την πόλη, αφού δύσκολα τα οχήματα μετακινούνταν από πόλη σε πόλη. Με το γράμμα «Ν» άρχιζαν οι πινακίδες των αυτοκινήτων στη Λευκωσία, με το «LL» αυτών στη Λεμεσό, με το «Κ» των οχημάτων στην Κερύνεια, με το «L» αυτών στη Λάρνακα, ενώ τα γράμματα «F» ίσχυαν για την Αμμόχωστο και το «P» για την Πάφο.

Η απόφαση αυτή προέκυψε γιατί η μετακίνηση οχημάτων από πόλη σε πόλη συνέβαινε πολύ σπάνια. Όταν όμως μετά από κάποια χρόνια, τα αυτοκίνητα άρχισαν να αυξάνονται και μετακινούνταν σε άλλες πόλεις, όλες οι πινακίδες ξεκινούσαν με το γράμμα «N».

Στη συνέχεια, αποφάσισαν να φύγουν το «N» κι έτσι έμειναν μόνο οι αριθμοί. Ακολούθως, όταν το 1950 καλύφθηκαν όλοι οι αριθμοί, άρχισαν να προσθέτουν πριν από τα νούμερα, γράμματα από το αγγλικό αλφάβητο. Μετέπειτα, όταν καλύφθηκε όλο το αλφάβητο ξεκίνησαν να προσθέτουν δύο και στη συνέχεια τρία γράμματα.

Σήμερα, στο αριστερό μέρος κάθε πινακίδας υπάρχουν τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από κάτω η σφραγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα γράμματα «CY», στο μέσο μία σειρά αναγραφής των ψηφίων, ενώ από κάτω αναγράφεται ο μήνας και το έτος εγγραφής του οχήματος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ