Ολοκληρώθηκε η Πράσινη Εβδομάδας 2024: Μαζί δημιουργούμε ένα βιώσιμο μέλλον στη Λεμεσό

Η Πράσινη Εβδομάδα διεξήχθη από τις 14 ως τις 20 Οκτωβρίου.

Article featured image
Article featured image

Η επαρχία Λεμεσού ολοκλήρωσε για δεύτερη συνεχομένη χρονιά μια δυναμική σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας, η οποία διεξήχθη από τις 14 έως τις 20 Οκτωβρίου 2024. Η πρωτοβουλία αυτή ήταν μια συνεργασία όλων των Δήμων Λεμεσού, του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού και του Ομίλου Green Energy. Στόχος της ήταν η προώθηση βιώσιμων πρακτικών, η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τους τρεις άξονες Άνθρωπος – Περιβάλλον – Ζώα και η κινητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων στην προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση.

Επιπλέον στόχος της Πράσινης Εβδομάδας ήταν να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τις βιώσιμες πρακτικές, να υποστηρίξει λύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και να συμβάλει στην πρόοδο μιας πιο οικολογικά συνειδητοποιημένης κοινωνίας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έγινε θεσμός για την επαρχία Λεμεσού, έπειτα από την επιτυχία που σημείωσε την προηγούμενη χρονιά.

Οι δράσεις που αποτέλεσαν την Πράσινη Εβδομάδα 2024 ήταν οι ακόλουθες:

Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης – Δήμος Λεμεσού

Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 δόθηκε η έναρξη της Πράσινης Εβδομάδας 2024 με την Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πράσινη Μετάβαση», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης».

Στην συζήτηση έγινε αναφορά στις δράσεις και τους σχεδιασμούς αλλά και στις ανάγκες των Δήμων και του ΕΟΑ Λεμεσού αναφορικά με την Πράσινη Μετάβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα έπειτα της πρόσφατης μεταρρύθμισης. Μίλησαν μεταξύ άλλων οι Δήμαρχοι των Δήμων της Λεμεσού, ο Γενικός Διευθυντής του ΕΟΑ Λεμεσού, Αρχηγοί Κομμάτων, Βουλευτές και ιδιωτικοί φορείς.

Συζήτηση Στρογγυλής.jpg

Αιμοδοσία – Δήμος Πολεμιδιών

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024, ο Δήμος Πολεμιδιών έθεσε υπό την αιγίδα του την εκδήλωση αιμοδοσίας η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Εκκλησίας Αγίου Γεωργίου Χαβούζας.

Αυτή η δράση μας υπενθυμίζει την Κοινωνική Ευθύνη προς τους συνανθρώπους μας και την κοινωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση αυτή έχει καθιερωθεί ως θεσμός από τον Όμιλο Green Energy και γίνεται στη μνήμη των συναδέλφων Σάββα Σοφοκλέους και Ντιάνας Γαβριηλίδου. Συνολικά 56 άτομα έγιναν αιμοδότες την συγκεκριμένη ημέρα.

Αιμοδοσία.jpg



Εργαστήρι «Πράσινες Δημιουργίες με Ανακυκλώσιμα Υλικά» - Δήμος Κουρίου

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024, δόθηκε συνέχεια στις δράσεις της Πράσινης Εβδομάδας σε Εργαστήρι με θέμα «Πράσινες Δημιουργίες με Ανακυκλώσιμα Υλικά», υπό την αιγίδα του Δήμου Κουρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Ύψωνα.

Το πρόγραμμα περιελάβανε δραστηριότητες που ενισχύουν τη συνεργασία και τη φαντασία των παιδιών, δίνοντας έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση υλικών και τη μετατροπή καθημερινών αντικειμένων σε κάτι νέο και χρήσιμο. Επιπρόσθετα, στην εκδήλωση υπήρχαν ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, παιχνίδια με τους κάδους ανακύκλωσης και αφήγηση παραμυθιού.

Εργαστήρι.jpg



Παρουσίαση και Ενημέρωση θεμάτων Ανακύκλωσης και Πράσινης Ενέργειας – Δήμος Αμαθούντας

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024, οι μαθητές του Α’ Δημοτικού Σχολείου Γερμασόγειας παρακολούθησαν μια εκπαιδευτική παρουσίαση από μέλη του Ομίλου Green Energy σχετικά με την ανακύκλωση και τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαθούντας.

Στόχος της δράσης ήταν η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και η προώθηση της αειφορίας. Δράσεις σαν και αυτή βοηθούν τους νέους να κατανοήσουν τη σημασία της υπεύθυνης διαχείρισης των φυσικών πόρων και τους δίνει τα εφόδια να γίνουν γνώστες στην υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών.

Παρουσίαση σχολείο.jpg




Δεντροφύτευση – Δήμος Πολεμιδιών και ΕΟΑ Λεμεσού

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε Δεντροφύτευση υπό την αιγίδα του Δήμου Πολεμιδιών και του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού στον Λόφο Καλέβουναρι.

Να σημειωθεί πως η δράση αποτελεί συνέχεια της περσινής δεντροφύτευσης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας 2023. Στην φετινή δράση φυτευτήκαν 200 ορθόκλωνα δεντρύλλια κυπαρισσιών. Στόχος είναι η δημιουργία μιας αντιπυρικής ζώνης για τον Δήμο Πολεμιδιών.

Δεντροφύτευση.jpg

Green Woofs – Δήμος Αμαθούντας και Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024, υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαθούντας και του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Green Woofs» στο Πάρκο Σκύλων Γερμασόγειας.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση των παρευρισκόμενων σχετικά με τις ανάγκες των κατοικίδιων όπως είναι η φροντίδα, η κοινωνικοποίηση και η άσκηση. Η εκδήλωση περιλάμβανε μεταξύ άλλων: παιχνίδια για τους τετράποδους φίλους μας, δωρεάν διάθεση σκυλοτροφής, facepainting και μπαλονοκατασκευές, ομιλία από την κτηνίατρο Δρ. Αγγέλα Νεοφύτου και δώρα από την Αστυνομία Κύπρου.

Ποδηλασία – Ολοκλήρωση εκστρατειών Πράσινης Εβδομάδας και Ride to Green

Με ποδηλασία ολοκληρώθηκε η Πράσινη Εβδομάδα 2024, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στο My Mall Λεμεσού. Η συγκεκριμένη ημέρα σηματοδότησε παράλληλα την λήξη της εκστρατείας «Ride to Green», η οποία άρχισε τον Μάρτιο 2024 υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και αποτελεί μια ακόμη πρωτοβουλία του Ομίλου Green Energy και της Nextbike Cyprus.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ride to Green», τέθηκε ως κύριος στόχος η δεντροφύτευση έως και 10.000 δέντρων σε πυρόπληκτες περιοχές. Ανακοινώθηκε πως ο στόχος ξεπεράστηκε σε λιγότερο από 8 μήνες και στο επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί οι επόμενες δενδροφυτεύσεις.

Δεκάδες συμμετέχοντες διένυσαν μια απόσταση 7 χιλιομέτρων από τον χώρο στάθμευσης του My Mall μέχρι τον κυκλικό κόμβο του Νέου Λιμανιού, χρησιμοποιώντας δωρεάν ποδήλατα από την NextBike Cyprus.

Ποδηλασία.jpg



Τι κρατάμε από την Πράσινη Εβδομάδα 2024;

* Τις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την Πράσινη Μετάβαση

*Τις εκατοντάδες Λεμεσιανών που υιοθέτησαν πράσινες και περιβαλλοντικά βιώσιμες πρακτικές

*Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τις ανάγκες των κατοικίδιων όπως είναι η φροντίδα, η κοινωνικοποίηση και η άσκηση

* Τις 56 φυάλες αίματος που συλλέχθηκαν κατά την διάρκεια της Αιμοδοσίας

*Τα 200 νέα κυπαρίσσια στον Λόφο Καλέβουναρι

*Τα δεκάδες παιδιά που έμαθαν για την ανακύκλωση και την πράσινη ενέργεια

Η Πράσινη Εβδομάδα αποτελεί παράδειγμα πως η κοινότητα μπορεί να ενωθεί για το κοινό καλό και να προωθήσει την πράσινη μετάβαση! Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Όμιλο Green Energy.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ