Ερευνητές πιστεύουν ότι έλυσαν τον γρίφο του θανάτου του Τουταγχαμών

Ο -ίσως- διασημότερος Φαραώ της Αιγύπτου πέθανε σε ηλικία 19 ετών με τον θάνατό του να καλύπτεται εδώ και χρόνια από πέπλο μυστηρίου.

Article featured image
Article featured image

Ο θάνατος του Τουταγχαμών έχει εδώ και χρόνια καλυφθεί από πέπλο μυστηρίου. Σε ηλικία 19 ετών, έγινε ο νεότερος Φαραώ της Αρχαίας Αιγύπτου, μπαίνοντας από νωρίς στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μετά τον πρόωρο θάνατό του.

Ο Τουταγχαμών ήταν Αιγύπτιος Φαραώ της 18ης δυναστείας, που βασίλευσε περίπου από το 1332 μέχρι το 1323 π.Χ. σύμφωνα με τη συμβατική χρονολόγηση. Γεννήθηκε το 1341 π.Χ., και πέθανε σε ηλικία 19 ετών με διάφορες θεωρίες να υποστηρίζουν ότι αιτία θανάτου του ήταν η ελονοσία. Ωστόσο, μια σχετικά πρόσφατη θεωρία υποστηρίζει ότι ο νεαρός Φαραώ ενεπλάκη σε ατύχημα σε αρματοδρομία.

Επεκτείνοντας αυτήν τη θεωρία, η Αιγυπτιολόγος Sofia Aziz υποστήριξε μάλιστα, ότι όταν συνέβη το ατύχημα ο Φαραώ βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ – είναι γνωστό ότι ο Τουταγχαμών αγαπούσε το κρασί.

chariot.png
Άρμα από τον τάφο του Τουταγχαμών, 14ος αιώνας π.Χ.Από τότε που ανακαλύφθηκε ο τάφος του το 1922, οι αιγυπτιολόγοι προσπαθούν να εξαγάγουν κάποιο ασφαλές συμπέρασμα για την αιτία θανάτου του. Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί, αλλά με τα λείψανά του να είναι σχεδόν απρόσιτα καθώς έχουν μεσολαβήσει χιλιάδες χρόνια από την ημέρα του θανάτου του, το έργο αυτό έδειχνε σχεδόν αδύνατο.

Αυτό συνέβη μέχρι που μια ομάδα ειδικών χρησιμοποίησε εξειδικευμένες τεχνικές για να πάρει δείγματα από το ύφασμα της ταφής του και, όπως ισχυρίστηκαν, να προσδιορίσει πώς ήρθε το τέλος του Αιγύπτιου Φαραώ τόσο πρόωρα.

Ο Δρ Chris Naunton, διευθυντής της Egypt Exploration Society, μαζί με μια ομάδα άλλων ειδικών πιστεύουν ότι έλυσαν τον γρίφο αφού συνέδεσαν τα τραύματα του Τουταγχαμών με εκείνα που υπέστη σε ατύχημα που είχε με ένα άρμα. Το ενδιαφέρον του Δρος Naunton ξεκίνησε όταν βρήκε αναφορές του Howard Carter, του Βρετανού αιγυπτιολόγου που βρήκε τον τάφο του, οι οποίες υποδηλώνουν ότι τμήματα του σώματός του είχαν καεί.

Ένα στοιχείο προήλθε από τις σημειώσεις του Δρος Ρόμπερτ Κόνολι, ανθρωπολόγου στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας που εξέτασε με ακτίνες Χ τα λείψανα του Τουταγχαμών το 1968. Το 2013, ανάμεσα σε πολλά λείψανα που σχετίζονται με τον Φαραώ, βρήκε ένα κομμάτι από τη σάρκα του, το οποίο ήταν το μοναδικό γνωστό δείγμα εκτός Αιγύπτου.

Συνεργαζόμενος με τον Δρα Matthew Ponting, ο Δρ Κόνολι χρησιμοποίησε ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης για να συμπεράνει ότι η σάρκα είχε καεί. Αργότερα, οι χημικές εξετάσεις διαπίστωσαν ότι το σώμα του Τουταγχαμών είχε καεί καθώς είχε σφραγιστεί μέσα στο φέρετρό του. Τα έλαια που επέτρεπαν τη σύνδεση με το οξυγόνο και το λινό προκάλεσαν μια χημική αντίδραση που ουσιαστικά «έψησε» το σώμα του Φαραώ σε θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 200 βαθμούς Κελσίου.

Σε συνεργασία με επιστήμονες από το εγκληματολογικό ινστιτούτο Cranfield, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια «εικονική αυτοψία», η οποία αποκάλυψε ένα «μοτίβο» τραυματισμών που εκτείνονταν στο πλάι του σώματός του.


Το έργο τους θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο Τουταγχαμών είναι επίσης η μόνη μούμια που βρέθηκε ποτέ και από την οποία λείπει η καρδιά. Αυτό συνέβη επειδή ήταν σοβαρά κατεστραμμένη.

Οι ερευνητές τροχαίων ατυχημάτων συνέχισαν να δημιουργούν προσομοιώσεις ατυχημάτων με άρμα στον υπολογιστή και επιβεβαίωσαν περαιτέρω τη θεωρία. Η ομάδα πιστεύει ότι ένα άρμα έπεσε πάνω στον Τουταγχαμών ενώ ήταν γονατιστός, με αποτέλεσμα να σπάσει τα πλευρά και τη λεκάνη του και να συνθλίψει την καρδιά του.

Η ανακάλυψη του τάφου έλαβε σημαντική κάλυψη και ανανέωσε το ενδιαφέρον για την αρχαία Αίγυπτο και αποτέλεσε μείζον θέμα της επικαιρότητας του 1922, καθώς πολλές εφημερίδες ασχολήθηκαν με το θέμα της ανακάλυψης του τάφου. Κάτι τέτοιο όμως λειτούργησε και αρνητικά, αφού ενισχύθηκε η φήμη της λεγόμενης «κατάρας του Τουταγχαμών».


Με πληροφορίες από Lifo, BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ