Τι συμβαίνει με τις όρκες που επιτίθενται σε σκάφη και τα βυθίζουν;

Το πιο πρόσφατο περιστατικό αφορά σε ένα γιοτ που έπλεε στα Στενά του Γιβραλτάρ και βυθίστηκε όταν εμβολίστηκε από άγνωστο αριθμό φαλαινών.

Article featured image
Article featured image

Ένα γιοτ που έπλεε στα Στενά του Γιβραλτάρ βυθίστηκε όταν εμβολίστηκε από φάλαινες-δολοφόνους, σε μία ακόμα από τις συχνές επιθέσεις των θηλαστικών τα τελευταία χρόνια. Το μήκους 15 μέτρων «Alboran Cognac» μετέφερε δύο άτομα όταν δέχθηκε την επίθεση από τις όρκες, το πρωί της Κυριακής. Το ζευγάρι δήλωσε ότι ένιωσε ξαφνικά χτυπήματα στο κύτος και το πηδάλιο πριν αρχίσει να εισχωρεί νερό στο γιοτ. Αφού ειδοποίησαν τις υπηρεσίες διάσωσης, ένα δεξαμενόπλοιο που βρισκόταν κοντά τους, έσπευσε να τους βοηθήσει, τους απομάκρυνε από το σκάφος τους και τους μετέφερε στο Γιβραλτάρ. Το γιοτ έμεινε ακυβέρνητο και τελικά βυθίστηκε.

Σχεδόν 700 παρόμοια περιστατικά έχουν αναφερθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια γύρω από τα Στενά, που χωρίζουν την Ευρώπη από την Αφρική, καθώς και στα ανοικτά των πορτογαλικών ακτών και της βορειοδυτικής Ισπανίας, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα GTOA. Κανείς άνθρωπος δεν έχει τραυματιστεί στις επιθέσεις.


Οι ειδικοί πιστεύουν ότι στα περιστατικά εμπλέκονται περίπου 15 φάλαινες και κυρίως τρεις, οι οποίες έχουν αποκτήσει και ονόματα: Μαύρη Γκλάντις, Λευκή Γκλάντις και Γκρίζα Γκλάντις. Άλλες επιθέσεις έχουν αναφερθεί στα ανοικτά της Βρετάνης και βόρεια, μέχρι το Σέτλαντ.


Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για τον λόγο που οι όρκες επιτίθενται στα σκάφη. Κάποιοι λένε ότι με αυτόν τον τρόπο, οι φάλαινες εκφράζουν την περιέργειά τους, άλλοι ότι πρόκειται απλά για… μόδα στην κοινωνία των θηλαστικών, και άλλοι ότι στοχεύουν όσους θεωρούν ανταγωνιστές στο κυνήγι της αγαπημένης τους λιχουδιάς, του ερυθρού τόνου.

Αν και είναι γνωστές ως φάλαινες-δολοφόνοι, οι απειλούμενες με εξαφάνιση όρκες ανήκουν στην οικογένεια των δελφινιών. Μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα οκτώ μέτρα και να ζυγίζουν έως και έξι τόνους ως ενήλικες.


Πηγή: Protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ