Εργαζόμενες στην Apple καταγγέλλουν την εταιρεία για μισθολογική διάκριση λόγω φύλου

Κατέθεσαν αγωγή κατά της εταιρείας.

Article featured image
Article featured image

Δύο εργαζόμενες της Apple στρέφονται με αγωγή ύψους 12.000 δολαρίων κατά της εταιρείας ισχυριζόμενες ότι οι γυναίκες που εργάζονται στην εταιρεία πληρώνονται λιγότερο.

Στο κείμενο της αγωγής, που κατατέθηκε στα αρμόδια δικαστήρια της Πολιτείας της Καλιφόρνια, καταγράφεται ο ισχυρισμός πως η Apple κάνει διακρίσεις λόγω φύλου συστηματικά και μακροχρόνια, χρησιμοποιώντας τους προηγούμενους μισθούς των υποψηφίων σαν εργαλείο διατήρησης της μισθολογικής υποτίμησής τους.

Μάλιστα, οι γυναίκες ισχυρίζονται στην αγωγή ότι πριν το 2017 η Apple ζητούσε από υποψήφιους να μοιραστούν τους μισθούς που έπαιρναν στην αμέσως προηγούμενη δουλειά τους πριν τους κάνει νέα προσφορά.

Στην Καλιφόρνια, το να ζητάει μια εταιρεία από υπαλλήλους να μοιραστούν αυτό το δεδομένο είναι παράνομο από το 2018. Γι’ αυτό, απ’ το 2018 και μετά, η εταιρεία, αντί να δώσει ένα μισθολογικό εύρος για κάθε θέση εργασίας, ρωτούσε πρώτα τις υποψήφιες και τους υποψήφιους πόσα χρήματα θα ήθελαν.

Σύμφωνα με την αγωγή, οι πρακτικές αυτές εργαλειοποιήθηκαν κατά των μελλουσών εργαζόμενων. Συγκεκριμένα, γράφεται ότι: «Η πολιτική της Apple να συλλέγει δεδομένα για μισθολογικές προσδοκίες και να τις χρησιμοποιεί για να θέσει τον αρχικό μισθό μιας θέσης, διαιωνίζει τις μισθολογικές ανισότητες ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, αφού οι δεύτερες πληρώνονται λιγότερο απ’τους πρώτους, παρά το ότι κάνουν παρόμοια δουλειά».

Η πρώην υπάλληλος της Apple, Justina Jong, αφότου είδε τυχαία τη μισθοδοσία συναδέλφου της με το ίδιο αντικείμενο εργασίας στον εκτυπωτή της δουλειάς, δήλωσε «Παρατήρησα ότι πληρωνόταν 10.000 δολάρια παραπάνω από εμένα, παρά το ότι κάναμε σημαντικά όμοια δουλειά».

Η Apple ακόμη δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ