Στη Νέα Ζηλανδία έσπασαν το ρεκόρ για τον μεγαλύτερο χορό Χάκα

Το ρεκόρ ανήκε στη Γαλλία, ωστόσο χιλιάδες Νεοζηλανδοί συγκεντρώθηκαν στο Όκλαντ και κατάφεραν τον ακατόρθωτο. [βίντεο]

Article featured image
Article featured image

Χιλιάδες Νεοζηλανδοί συγκεντρώθηκαν στο Όκλαντ για να σπάσουν το ρεκόρ του μεγαλύτερου χορού Χάκα στον κόσμο.

Παραδοσιακά, το Χάκα αποτελούσε τελετουργία των Μάουρι, του ιθαγενούς πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας. Ενώ στο παρελθόν ήταν συνδεδεμένο με την προετοιμασία των ανδρών για την μάχη, πλέον το Χάκα εξασκείται και από τα δύο φύλα, είτε ως τελετουργικό για το καλωσόρισμα καλεσμένων, αλλά και σε ειδικές περιστάσεις, όπως εορτασμοί ή κηδείες. Σήμερα, οι εθνικές ομάδες της Νέας Ζηλανδίας, συνηθίζουν να χορεύουν Χάκα πριν από αγώνες, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα που συχνά γίνεται viral.



Ωστόσο, εδώ και μία δεκαετία, το ρεκόρ για το Χάκα με τους περισσότερους συμμετέχοντες άνηκε στην Γαλλία. Μέχρι που σχεδόν 6.500 Νεοζηλανδοί μαζεύτηκαν στο Eden Park, στο Όκλαντ, όπου για ένα λεπτό χόρεψαν το Ka Mate, την πιο γνωστή παραλλαγή του Haka με ρίζες στον 19ο αιώνα, κάνοντας νέο ρεκόρ. Στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδία βρέθηκαν και ο Αμερικανός κωμικός, Κόναν Ο' Μπραϊάν, ο Νεοζηλανδός σκηνοθέτης Τάικα Γουαϊτίτι και ο συμπατριώτης του, πρώην μποξέρ Ντέιβιντ Τούα, οι οποίοι παρακολούθησαν το τελετουργικό.

«Δεν το κάνουμε μόνο για τους αριθμούς, αλλά για να αναδείξουμε την πολιτισμική κληρονομιά μας σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλώσε ο Νικ Σότνερ, διευθύνων σύμβουλος του Eden Park, του εθνικού σταδίου της Νέας Ζηλανδίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ