«Εν μπορείς να μάθεις κάποιου να έχει χιούμορ»

Ο ηθοποιός Γιώργος Κυριάκου, με αφορμή το 2ο Stantar Kkomety Festival, μιλά στη CITY για τα όσα καινούργια θα δούμε εκεί φέτος (μέχρι και αγγλικό standup), το χιούμορ του Κυπραίου αλλά και την εξέλιξη της stand up σκηνής στη χώρα μας.

Article featured image
Article featured image

Το τριήμερο 13, 14 και 15 Σεπτεμβρίου θα απολαύσουμε στιγμές γέλιου σε ένα ακόμη φεστιβάλ κωμωδίας που ετοίμασε η ομάδα του Stantar Kkomety με δράσεις τόσο στην Πλατεία Ηρώων όσο και στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό. Μετά την επιτυχία που γνώρισε το πρώτο φεστιβάλ κωμωδίας, η ομάδα, με νέες ιδέες και προσθήκες στο πρόγραμμα, ετοιμάζει κάτι μοναδικό και μάς προσκαλεί να γίνουμε συμμέτοχοι σε αυτό. Άλλωστε, ποιος θα έλεγε όχι σε βραδιές γεμάτες μουσική και πολύ γέλιο;

Ο ηθοποιός, Γιώργος Κυριάκου, ένας εκ των συμμετεχόντων στο 2ο Stantar Kkomety Festival, μιλάει στη CITY για όλα εκείνα που θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο φεστιβάλ και απαντάει στο ερώτημα: τελικά μπορεί κάποιος να διδάξει την κωμωδία;

R6II1529 (002).jpg



Τι διαφορετικό θα δούμε σε αυτό το τριήμερο φεστιβάλ κωμωδίας;

Θα δείτε την Πλατεία Ηρώων να ζωντανεύει με έναν μοναδικό τρόπο. Θα δείτε ντόπιους και διεθνείς κωμικούς να μοιράζονται τη σκηνή του Ριάλτο και να κάνουν κωμωδία στα Αγγλικά. Θα δείτε διαδραστικό Stand Up για παιδιά και 2 παραστάσεις κωμικού αυτοσχεδιασμού.

Και θα πιείτε τα Comedy themed signature cocktails που φτιάξαμε ειδικά για το φεστιβάλ.


Εκτός από τα υπόλοιπα, προσφέρεται και ένα σεμινάριο κωμωδίας. Τι περιλαμβάνει αυτό; Διδάσκεται εν τέλει η κωμωδία;

You can’t teach funny. Εν μπορείς να μάθεις κάποιου να έχει χιούμορ. Μπορείς όμως να του μεταφέρεις τα εργαλεία της κωμωδίας που είναι οικουμενικά τζαι διαχρονικά. Η σύνθεση τζαι οι θεματικές εν δουλειά του κωμικού. Το σεμινάριο θα είναι μια περιεκτική πρώτη γνωριμία με τις αρχές του Stand Up.

R6II2424-Enhanced-NR (002).jpg



Πώς ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στις προηγούμενες παραστάσεις που δώσατε;

Για να κάμνουμε φεστιβάλ πάει να πει πως το Σταντ απ στην Κύπρο ήρθε για τα καλά. Εδώ και καιρό. Έχει χώρο και για σας. Ελάτε.


Με ποια αστεία γελάει περισσότερο το κυπριακό κοινό;

Τα εύστοχα. Με ωραία δομή. Που ο κωμικός νιώθει άνετα όταν τα λέει. Και που φκαλουν νόημα. Όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου.


Μίλησέ μας λίγο για την Stand Up σκηνή στην Κύπρο. Πώς εξελίχθηκε με το πέρασμα των χρόνων και πώς βλέπεις το μέλλον της;

Ήταν μια σπίθα στην αρχή, πολλών μυαλών ψιχάλα. Έγινε η σπίθα λαμπρατζιά και χείμαρρος η στάλα. Σιγά σιγά θα γίνει πυρκαγιά η λαμπρατζιά τζαι ποταμός ο χείμαρρος. Για κάποιους αφοσιωμένους υποστηρικτές του Κυπριακού Stand Up σίγουρα έγινε είδη τζαι τους ευχαριστούμε γιατί το φεστιβάλ δεν γίνεται χωρίς εκείνους. Τούτο που απομένει είναι να βρει η κάθε κωμικός το κοινό της και να εξελίξει την κωμωδία της.


Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις τον κόσμο να γελάσει;

Στην αρχή πολλά. Μετά γίνεται πιο εύκολο. Προς το τέλος γελούν με την ανάσα σου. Αν τα καταφέρεις.

R6II1377-Enhanced-NR.jpg



Λέγεται συχνά ότι πίσω από αστεία κρύβονται μεγάλες αλήθειες. Ισχύει αυτό; Περνάτε μηνύματα μέσα από τις παραστάσεις σας ;

Δεν ξέρω για μεγάλες. Σίγουρα το κάθε αστείο για να λειτουργήσει πρέπει σε κάποια στιγμή να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Γιατί αλλιώς δεν μπορεί να ταυτιστεί το κοινό. Επίσης τα «μηνύματα» στην τέχνη εν καλύτερα να τα αντλεί τζαι να τα εξάγει ο καθένας μόνος του πάρα να τα περνούν οι καλλιτέχνες. Αν θα περνούσα ομως προς το παρόν ένα μήνυμα θα ήταν support your local artists. Η τέχνη εν διάλογος. Αν δεν σου αρέσκει πώς γίνεται είτε μίλα μας είτε δείξε μας, ρε πελλέ μου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ