Ένα φαινομενικά ασήμαντο γδάρσιμο στο πόδι κόντεψε να κοστίσει τη ζωή ενός 31χρονου DJ

Τι είναι η νεκρωτική περιτονίτιδα που σκοτώνει περίπου 500 άτομα τον χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Article featured image
Article featured image


Όταν έγδαρε το γόνατό του, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του, περπατώντας από τη δουλειά, ο DJ Scott Neil δεν σκέφτηκε τίποτα, και φυσικά ούτε που μπορούσε να φανταστεί πως αυτό το ασήμαντο φαινομενικά χτύπημα θα του απειλούσε το πόδι και ακόμα και την ίδια του τη ζωή.

Το ασήμαντο φαινομενικά γδάρσιμό του ήταν η αρχή μιας δυνητικά θανατηφόρας βακτηριακής λοίμωξης που του κατέτρωγε τη σάρκα.

Μέσα σε έξι εβδομάδες ο 31χρονος υποβλήθηκε σε έξι χειρουργικές επεμβάσεις.

dj-podi-5_City.jpg



Κάθε χρόνο, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 500 άτομα παθαίνουν νεκρωτική περιτονίτιδα, μια βακτηριακή λοίμωξη που οδηγεί στον θάνατο τμημάτων του μαλακού ιστού του σώματος. Είναι σοβαρή ασθένεια αιφνίδιας έναρξης που εξαπλώνεται γρήγορα και τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν κόκκινο ή πορφυρό χρώμα στην πληγή, έντονο πόνο, πυρετό και εμετό.

Ο Σκοτ δήλωσε ότι ήταν «απίστευτο» το γεγονός ότι το γδάρσιμό του θα μπορούσε να τον οδηγήσει στον θάνατο, λόγω αυτής της σπάνιας λοίμωξης. Όταν αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει, οι γιατροί του είπαν ότι μέσα σε λίγες ώρες θα μπορούσε να χάσει το αριστερό του πόδι ή ακόμη και να πεθάνει. «Ήταν αρκετά σουρεαλιστικό», πρόσθεσε ο Σκοτ.


dj-podi-1_City.jpg



Πώς συνέβη

Ο Scott θυμάται ότι λίγες ημέρες μετά την πτώση του, το πόδι του πρήστηκε και έγινε διπλάσιο σε μέγεθος, ενώ ο πόνος ήταν ανυπόφορος. Κατά την άφιξή του στο νοσοκομείο, λιποθύμησε στα επείγοντα. «Δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω τι είχε συμβεί», δήλωσε ο μουσικός από το Swansea. «Ήταν ο πιο βασανιστικός πόνος που είχα νιώσει ποτέ».

Οι γιατροί τον χειρούργησαν και διαπίστωσαν ότι η νεκρωτική περιτονίτιδα είχε «καταστρέψει» τους μυς του τετρακέφαλου και του γονάτου του.

Οι μισές από τις χειρουργικές επεμβάσεις που ακολούθησαν, έγιναν για την αποκοπή νεκρών μυών σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση της λοίμωξης.

dj-podi-4_City.jpg



Μυς από την πλάτη του Scott χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να αντικαταστήσει τον νεκρό ιστό που είχε αφαιρεθεί από το γόνατο.

«Αυτό ήταν πραγματικά σκληρό, έκλαψα αρκετά», θυμάται. «Να βλέπεις το σώμα σου να μοιάζει εντελώς ξένο».

Ένας στους 130.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκεται με τη λοίμωξη κάθε χρόνο. Ευτυχώς για τον Scott, έζησε για να πει την ιστορία.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ