Ελληνικές ελιές, τσιπούρες και φασόλια γίνονται ανάρπαστα στις ΗΠΑ

Article featured image
Article featured image

Ποια ελληνικά προϊόντα «σαρώνουν»

Μπορεί οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων να μειώθηκαν κατά 2,1% το 2013, στις ΗΠΑ ωστόσο πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο και είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένα εξ’ αυτών κατέχουν ακόμα και την πρώτη θέση στη συγκεκριμένη αγορά.

Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες προμηθεύτριες των ΗΠΑ σε μία σειρά προϊόντων του αγροτοδιατροφικού τομέα με ελιές, ψάρια, φασόλια, τυριά και εκ των μεγαλύτερων σε διάφορα άλλα βιομηχανικά είδη, όπως σωλήνες και ξυραφάκια. Ενδεικτικό είναι πως το 2013 οι ελληνικές εξαγωγές ελιών στις ΗΠΑ ξεπέρασαν σε αξία τα 100 εκατ. δολ., με το μερίδιο αγοράς να φτάνει για ορισμένες κατηγορίες του προϊόντος στο 73,2%. Μολονότι η Ελλάδα έχει να ανταγωνισθεί υπερδυνάμεις του παγκόσμιου εμπορίου, όπως για παράδειγμα η Κίνα, κρατάει τα ηνία και σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό με προϊόντα όπως τσιπούρα και λαβράκι, έχοντας μερίδια 58% και 54,2% αντιστοίχως το 2013.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν το 2013 ο κυριότερος προμηθευτής των ΗΠΑ σε φασόλια παρασκευασμένα ή διατηρημένα, καταλαμβάνοντας το 68,8% της αμερικανικής αγοράς και αφήνοντας πίσω χώρες όπως το Μεξικό και η Ιταλία.

Στην κατηγορία των τυριών από πρόβειο ή αγελαδινό γάλα, στα οποία περιλαμβάνεται και η φέτα, η Ελλάδα ήταν το 2013 ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής των ΗΠΑ μετά την Ισπανία και τη Γαλλία.

Οι «πρωτιές» των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ δεν εξαντλούνται στα προϊόντα του αγροτοδιατροφικού τομέα. Η Ελλάδα το 2013 ήταν μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής των ΗΠΑ σε ελαφρόπετρα με μερίδιο 53,8%. Στο 26,4% διαμορφώθηκε το μερίδιο της χώρας στην αμερικανική αγορά σε ό,τι αφορά τους αγωγούς πετρελαίου/φυσικού αερίου από σίδηρο ή χάλυβα, με την αξία των εξαγωγών να ανέρχεται στα 55,7 εκατ. δολάρια από 115 εκατ. δολάρια το 2012.

Παρά την ποσοστιαία πτώση, οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερου 15% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα είναι ο πρώτος προμηθευτής 43 αγροτικών προϊόντων σε 12 χώρες, ο δεύτερος προμηθευτής 19 προϊόντων σε 15 χώρες, ο τρίτος προμηθευτής 23 προϊόντων σε 15 χώρες, ο τέταρτος προμηθευτής 22 προϊόντων σε 14 χώρες και ο πέμπτος προμηθευτής 19 προϊόντων επίσης σε 14 χώρες.

Τα ελληνικά προϊόντα που κυριαρχούν στην αγορά των ΗΠΑ


  • Ελιές 73%, κυριότεροι ανταγωνιστές Ιταλία, Τουρκία, Καναδάς

  • Φασόλια 68,8%, κυριότεροι ανταγωνιστές Μεξικό, Ονδούρα, Κίνα

  • Τσιπούρα, 58%, κυριότεροι ανταγωνιστές Κύπρος, Τουρκία

  • Λαβράκι 54,2%, κυριότεροι ανταγωνιστές Τουρκία

  • Ελαφρόπετρα 53,8%, κυριότεροι ανταγωνιστές Ισλανδία, Μεξικό, Κίνα

  • Σύκα 37,1% (νωπά ή αποξηραμένα), κυριότεροι ανταγωνιστές Τουρκία

  • Τυριά από πρόβειο γάλα 29,8%, κυριότεροι ανταγωνιστές Ισπανία, Ισραήλ

  • Αγωγοί από σίδηρο ή χάλυβα 26,4%, κυριότεροι ανταγωνιστές Κορέα, Γερμανία, Ιαπωνία

  • Ξυραφάκια 25,5%, κυριότεροι ανταγωνιστές Μεξικό, Κίνα

  • Ροδάκινα 20,1%, κυριότεροι ανταγωνιστές Κίνα, Χιλή, Αυστραλία

Όσον αφορά τις τσιπούρες βασικός παίκτης είναι η Κύπρος ως προς τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ