Τουρίστες θέλουν οι Σκαλιώτες, όχι πετρέλαια

Article featured image
Article featured image

Αντίθετη σε οποιαδήποτε μορφή βιομηχανικής ανάπτυξης στο λιμάνι της Λάρνακας είναι η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, ο Πρόεδρος της οποίας απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να αγκαλιάσει το όραμα της Λάρνακας ώστε να προχωρήσει στην αειφόρο ανάπτυξη της πόλης προς όφελος των κατοίκων και της οικονομίας της.

 

Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Εταιρεία «τάσσεται κάθετα εναντίον οποιασδήποτε μορφής βιομηχανικής ανάπτυξης του λιμανιού Λάρνακας. Ταυτόχρονα κακίζουμε έντονα την ενέργεια της Αρχής Λιμένων για δημιουργία τετελεσμένων με την παροχή αδειοδοτήσεων για χρήση ως προς την εξυπηρέτηση της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων χωρίς να ληφθούν εκ των προτέρων υπόψη οι απόψεις των Αρχών, των φορέων και γενικότερα του συνόλου της πόλης και επαρχίας».

 

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ντίνος Λευκαρίτης, προστίθεται στην ανακοίνωση, ανέφερε ότι «η Εταιρεία τάσσεται υπέρ της ενιαίας ανάπτυξης του Λιμανιού-Μαρίνας Λάρνακας με στοχοπροσήλωση στην τουριστική/επιβατική διάσταση. Αμέριστα συμμεριζόμαστε και στηρίζουμε τις προσπάθειες του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας για υλοποίηση του έργου ως έχει σχεδιαστεί και συμφωνηθεί εδώ και καιρό με τουριστικό προσανατολισμό καθώς και για την ανάπλαση και ενοποίηση του παραλιακού μετώπου της πόλης μας».

 

Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι «αδιανόητο να ανατραπούν οι στρατηγικοί σχεδιασμοί της Λάρνακας για εξυπηρέτηση απλά και μόνο αιτήματος συγκεκριμένων εταιρειών. Υπάρχουν εναλλακτικές και μάλιστα μόνιμες λύσεις εκτός της πόλης της Λάρνακας, σε προσκείμενες περιοχές, όπου μπορεί να δημιουργηθεί βιομηχανικό λιμάνι και όχι στο κέντρο της πόλης όπου διαβιούν κάτοικοι και επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες».

 

Ο κ. Λευκαρίτης εξέφρασε «έντονο παράπονο για την αδιαφορία των εκάστοτε κυβερνήσεων ως προς την προώθηση συναφών αναπτυξιακών έργων στη Λάρνακα, περιλαμβανομένων και των αθετήσεων των υποσχέσεων, εδώ και 20 χρόνια, για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών».

 

Απηύθυνε “έκκληση προς την παρούσα κυβέρνηση όπως αγκαλιάσει το όραμα της Λάρνακας ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να προχωρήσουμε σε σωστή και αειφόρο ανάπτυξη της πόλης μας προς όφελος των κατοίκων και της τοπικής οικονομίας».      

 

Στη γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «το Λιμάνι της Λάρνακας έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται στην καρδιά της πόλης με αποτέλεσμα να είναι το καταλληλότερο λιμάνι για τουριστική ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν επιβατικά κρουαζιερόπλοια που επιλέγουν το λιμάνι Λάρνακας καθότι σε απόσταση αναπνοής μπορεί ο τουρίστας να μεταβεί με τα πόδια στο κέντρο της πόλης και στα κυριότερα τουριστικά αξιοθέατα».

 

Το 2013 «περίπου 55.000 τουρίστες αφίχθηκαν με κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Λάρνακας ενώ η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη προοπτική εφόσον ξεκαθαρίσει το σκηνικό με το θέμα της ενιαίας ανάπτυξης οπόταν και θα καταβληθούν προσπάθειες προσέγγισης εταιρειών κρουαζιεροπλοίων».

 

“Η Λάρνακα έχει το μεγάλο πλεονέκτημα το λιμάνι και το αεροδρόμιο να γειτνιάζουν με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης του λιμανιού ως “Home Port”.  Συνεπώς, η Εταιρεία κρίνει ότι μόνο μέσω της τουριστικής ανάπτυξης του λιμανιού θα μπορέσουν να υπάρξουν αλυσιδωτά οικονομικά οφέλη για τον προορισμό» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ